V Agrokorju prevzema Mercatorja očitno še niso opustili. Foto: EPA
V Agrokorju prevzema Mercatorja očitno še niso opustili. Foto: EPA


Medtem ko v zadnjih dneh ni bilo novic o tem, kako napreduje proces pri Agrokorjevem mogočem prevzemu Mercatorja, je največje hrvaško podjetje pri ruskem Sberbanku najelo 600 milijonov evrov posojila. Posojilo uradno ni namenjeno nakupu 53-odstotnega deleža Mercatorja, a vseeno kaže, da se finančna operacija prevzema največjega slovenskega trgovca nadaljuje.

Agrokor je informacijo o najemu posojila objavil na spletni strani zagrebške borze, odplačati pa ga bo moral v sedmih letih. Jamstva za poplačilo obveznosti so sicer prevzela podjetja iz Agrokorjeve prehranske verige − Ledo, Jamnica, Zvijezda in PIK Vinkovci, s posojilom pa se bo izboljšala dolžniška slika Agrokorja.
To hrvaško podjetje naj bi trenutno za financiranje v povprečju plačevalo skoraj 10-odstotno letno obrestno mero, Sberbank pa naj bi mu odobril polovico nižjo. Samo zaradi ugodnejše obrestne mere bo hrvaški velikan na letni ravni privarčeval 30 milijonov evrov, še pomembneje pa je, da bo Agrokor na ta način lahko refinanciral svoje najbolj problematične obveznosti, ki so ga omejevale pri dodatnem zadolževanju.
Zadolževanje pa bo nujno za načrtovani prevzem Mercatorja. Skladno z novim aneksom k pogodbi mora konzorcij prodajalcev Mercatorja do konca tega tedna potrditi sporazum o preoblikovanju dolgov največjega slovenskega trgovca. Potem je na vrsti Agrokor, ki mora do 15. aprila jasno dokazati, da ima sredstva za financiranja nakupa. A 600 milijonov evrov vredno posojilo ruske banke Agrokorju kaže, da se v ozadju mogočega prevzema Mercatorja nekaj dogaja.