Gospodarstvo

Poudarki

  • Prodaja Savinega deleža
Bo srbska banka AIK prevzela Gorenjsko banko? Foto: BoBo

Dodaj v

AIK banki zelena luč za prevzem Gorenjske banke

Gorenjska banka posluje z dobičkom
6. november 2018 ob 15:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Banka Slovenije je srbski AIK banki izdala dovoljenje za povečanje deleža v Gorenjski banki nad 50 odstotkov. Dovoljenje srbske centralne banke že ima, pot za prevzem je odprta.

Srbska AIK banka, ki jo prek MK Grupe obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić, je imela dovoljenje Banke Slovenije za do tretjinski delež v Gorenjski banki, 29. oktobra pa je od nje pridobila dovoljenje, da lahko ta delež poveča nad 50 odstotkov, je razvidno s spletne strani Banke Slovenije.

Srbska banka že ima dovoljenje srbske centralne banke za prevzem banke v tujini, prevzem sta odobrila tudi slovenski in srbski varuh konkurence.

Delničarji Save so prodajo 37,6 odstotka delnic Gorenjske banke banki AIK odobrili konec junija, AIK pa je 43 milijonov evrov kupnine do junija prihodnje leto deponiral na fiduciarnem računu pri KDD-ju. AIK banka mora zdaj izpeljati postopke za prevzem.

Te je z namero za prevzem Gorenjske banke decembra lani že začela, a jih je nato prekinila, ker ji ni pravočasno uspelo pridobiti vseh dovoljenj, s tem pa se je zapletel tudi njen nakup Savinega deleža v Gorenjski banki. A Sava, ki ji je po tem, ko se je znašla v prisilni poravnavi, prodajo banke naložila Banka Slovenije, se je nato vendarle odločila za kupca izbrati AIK.

Gorenjska banka, po bilančni vsoti sedma največja banka v državi, je v prvem letošnjem polletju ustvarila 11,38 milijona evrov čistega dobička, kar je 3,2-krat toliko kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz rednega poslovanja se je povečal za skoraj 200 odstotkov, na 13,80 milijona evrov.

Kot je pred časom povedal Kostić, sta banki po bilančni vsoti primerljivi. AIK banka želi poleg srbskega trga delovati tudi v Sloveniji, najverjetneje bosta sledili še Črna gora in Hrvaška. "Nato bomo skušali digitalizirati poslovanje s prebivalstvom in tako ustvariti prednost pred drugimi bankami, ki pri prehodu v digitalizacijo ne bodo tako hitre," je takrat napovedal Kostić.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 06.11.2018 ob 16:13
1. Lastniki AIK banke so različna off-shore podjetja v davčnih oazah, kar je bil tudi razlog, da Banka slovenije ni izdala dovoljenja AIK banki za prevzem.

2. Viceguverner Primož Dolenc, se je leta 2016 v Budvi sestal s Kostićem na njegovi jahti

https://siol.net/posel-danes/novice/kaj-je-pahorjev-kandidat-za-guvernerja-pocel-na-jahti-srbskega-tajkuna-478606

Dokler je bil Jazbec guverner Banka Slovenije ni želela izdati dovoljenja za prevzem gorenjske banke, sedaj je pa očitno vse v najlepšem redu :-)
mikitr
# 06.11.2018 ob 15:52
Naši strici so izdali državo in državljane,razprodali in pokradli so ogromno in nekaznovano,dokapitalizirali smo pa mi.
Lefty
# 06.11.2018 ob 15:46
Kaj dela NPU? Kraja pred našimi očmi.
soc
# 06.11.2018 ob 16:53
Hecno. NLB-ja nočemo prodati kaki resni zahodni banki, Gorenjsko banko pa z levo roki srbskemu sumljivemu podjetniku. Nacionalni interes??? Aja, Srbija in Rusija sta intimna izbira nekoga zelo pomembnega...
beli golob
# 06.11.2018 ob 15:51
Pol leta in več slepomišljenja in ostalih igric, da se na koncu vse poklopi. Ali bo sedaj pravilno napisano , da me ne izbrišete? Drgač pa še vedno vstrajam , da od tega trenutka neželim biti komitent Gorenjske banke.
slovenec5
# 06.11.2018 ob 21:50
GROZA... ali res državljani ne prepoznajo mafijskega vzorca. Juga se ponavlja.
Če kdo dvomi..se naj vpraša kako kar po vrsti naša podjetja kupujejo posamezniki iz bivše Juge... od vedno revnejša in manj razvita področja postajajo vladarji v Sloveniji. Le od katerih jugonostlgikov bi lahko kapital pripotoval... hmmm
RenatoP
# 06.11.2018 ob 19:23
Žalostno je da se ne znamo iti modernega bancnistva. Kontrolirati posojanje in depozite v drzavi je kljucnega pomena za hiter razvoj. Singapur, hongkong, japonska, italija, francija, anglija.
Mi pa razbijamo glave kako povecati dodano vrednost na zaposlenega.. banke!
MZ
# 07.11.2018 ob 07:06

slovenec5
# 06.11.2018 ob 21:50

GROZA... ali res državljani ne prepoznajo mafijskega vzorca. Juga se ponavlja.
Če kdo dvomi..se naj vpraša kako kar po vrsti naša podjetja kupujejo posamezniki iz bivše Juge... od vedno revnejša in manj razvita področja postajajo vladarji v Sloveniji. Le od katerih jugonostlgikov bi lahko kapital pripotoval... hmmm


Kako neki...to je denar, ki so ga "prihvatizatorji" v teh desetletjih znosili iz države. Tako, se da razložiti tudi, kako je neka prej neznana Dijana Đuđić "nenadoma" lahko posodila takšne vsote denarja.

Ni čudno, da se toliko Slovencev zavzema za čimprejšnjo razprodajo vsega, ko pa postaja jasno, da sami problema privatizacije ne znamo rešiti.
zigag
# 06.11.2018 ob 22:17
Tole je lepo razloženo o prodaji NLB. Dajali so kredite in točno vejo kdo in kdaj.

Dajali so kredite in točno vejo kdo in kdaj.

Ostalo sledi vzoru. Domačih bank kmalu ne bo več, pred časom je bil o tem posvet na pravni fakulteti.
Brannigan
# 07.11.2018 ob 13:05
V upanju, da ne izpadem bedak...

Kaj nam Slovencem, in tudi ostalim narodom, preprečuje, da prodamo vse banke... Nato pa kot narod kolektivno zapremo svojeračune in naredimo novo državno banko kjer odpremo račune in vanjo položimo vsa sredstva?
Potem takem je tale Gorenjska, NLB in ostale vredna nič, saj nima komitentov. Pa naj jih ima kdorkoli že. Je to mogoče?
m72
# 07.11.2018 ob 01:11
Gorenjska banda k srbski bandi :-)
Oglasno sporočilo
link
Kakšno je vaše finančno zdravje?
15. november 2018 ob 08:41 Finančno zdravje je odličen pokazatelj stanja osebnih financ, a kaj ko ga je »na oko« težko oceniti.
Več novic ...
Kazalo