Stavka je vznejevoljila številne potnike. Foto: Reuters
Stavka je vznejevoljila številne potnike. Foto: Reuters

Stavki se je pridružilo okoli 60 odstotkov pilotov, medtem ko naj bi preostali opravili 48 odstotkov načrtovanih poletov. Gre za eno največjih stavk v francoski letalski družbi po letu 1998. Prve ocene kažejo, da bo povzročila do 20 milijonov evrov izpada prihodkov.

Sindikat pilotov SNPL zahteva, da Air France pilotom v hčerinski družbi Transavia, ki zagotavlja nizkocenovne letalske prevoze, zagotovi enake pogoje dela kot tistim, ki delajo za matično družbo. Transavia večinoma opravlja polete v južno Evropo, cene letalskih vozovnic pri njej pa so občutno nižje kot pri Air France.

V sindikatu opozarjajo, da bi bilo zaradi stavke lahko odpovedanih kar osem od desetih poletov. Zaradi odpovedanih poletov je letalska družba potnikom že poslala približno 65.000 sporočil, dodatno pa so na letališčih razporedili še 7.000 delavcev, ki bodo pomagali potnikom z informacijami. Air France sicer dnevno opravi približno 1.000 poletov.

Veliki načrti s Transavio
Pri Air France-KLM-u želijo Transavio do leta 2017 narediti za enega vodilnih nizkocenovnih prevoznikov. Družba naj bi imela do tega leta 100 letal, s katerimi bi letno prepeljali več kot 20 milijonov potnikov. Bo pa po njihovi oceni uspeh odvisen od več dejavnikov, tudi od prilagodljivosti osebja.

Air France je že v četrtek potnikom ponudil, da brez stroškov prestavijo svoje potovanje na drugi datum, da bi se s tem izognili kakršnim koli težavam. Danes pa so vse potnike, ki nimajo nujnih poti, prosili, da te prestavijo na prihodnje tedne.

Na Aerodromu Ljubljana kljub stavki promet poteka brez posebnosti, prav tako pa za prihodnje dni ne razpolagajo s podatki, da bi bili kakšni poleti odpovedani. Tudi na Adrii Airways poudarjajo, da stavka družbe Air France ne bo vplivala na potovanja njihovih potnikov.