Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 13 glasov Ocenite to novico!
false
. Po podatkih Airbnbja naj bi lani Slovenci zaračunali 124 tisoč nočitev. Foto: Pixabay
Blokovsko naselje
V Ljubljani se prek Airbnb-ja trži več kot 1000 stanovanj. Številna so v stanovanjskih blokih ali stolpnicah. Foto: BoBo

Dodaj v

Airbnb: Na eni strani številni prispevki in birokracija, na drugi visoke kazni

Za status sobodajalca se je v zadnjem mesecu registralo več kot 300 posameznikov
18. julij 2017 ob 06:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenija postaja vedno bolj zanimiva država za turiste. Oddaja stanovanj prek spletnih platform, kot je Airbnb, je zelo mamljiva. Toda legalno oddajanje stanovanj je polno ovir, na drugi strani pa prežijo visoke kazni.

Oddajanje stanovanj prek spletnih platform, kot sta Airbnb in Booking, postaja za marsikaterega slovenskega državljana, ki ima v lasti kakšno nepremičnino viška, lep vir dohodka. Večina stanovanj pa se še vedno oddaja na črno, podobno, kot so se v preteklosti, pa tudi dandanes, oddajala stanovanja najemnikom ali za krajše obdobje študentom.

Številni prispevki državi
Legalna oddaja prek spletnih platform za oddajo sob, stanovanj ali kakšnih drugih vrst nepremičnin je, kot pojasnjuje Finančna uprava (Furs), mogoča le, če se spoštuje zakon o gostinstvu. Lastniki stanovanj, ki jih oddajo turistom, se lahko registrirajo kot sobodajalci. Svojih stanovanj pa ne smejo oddajati več kot pet mesecev v koledarskem letu, hkrati pa lahko nudijo le do 15 ležišč. Sicer se morajo registrirati denimo za opravljanje gostinske dejavnosti.

Legalna oddaja stanovanj pomeni tudi plačilo številnih prispevkov, med drugim tudi DDV-ja (22 odstotkov), ker gre za (oglaševalske) storitve tujega davčnega zavezanca, saj imajo najpopularnejše spletne platforme sedeže v tujini.

Seveda se zaradi tega zaslužek precej zmanjša, toda visoke kazni, od 2.000 do 26.000 evrov za pravne osebe in s.p.-je ter od 1.000 do 7.000 evrov za posameznike, ob napovedih Furs-a, da se je letošnjo poletno sezono še posebej posvetil iskanju "delavcev na črno", ki se ukvarjajo s sobodajalstvom, so nekatere Airbnb oddajalce stanovanj že prepričale, da so postali "sobodajalci".

Vsaj tako pravijo na Furs-u: "Spodbudno pa je, da se je v zadnjem mesecu na novo registriralo 458 fizičnih oseb za opravljanje dejavnosti oddajanja zasebnih sob gostom in druge nastanitvene dejavnosti, od tega 305 fizičnih oseb, ki občasno opravljajo dejavnost z omejitvijo po Zakonu o gostinstvu (ne več kot pet mesecev v koledarskem letu in gostom nudijo do 15 ležišč) in so se vpisale v register sobodajalcev, kar lahko delno pripisujemo napovedim v medijih, da se bodo opravljali nadzori pri sobodajalcih." V Furs-u pravijo, da so od leta 2015 dalje do danes opravili 405 nadzorov sobodajalcev, delež kršitev pa je znašal 11 odstotkov.

Kazni tudi za oglaševanje dela na črno
Kazen za delo na črno ni edina kazen, ki jo lahko izrečejo Furs-ovi inšpektorji. Nedovoljeno je namreč tudi oglaševanje dela na črno, kar pomeni, da "ni dovoljeno naročanje, objavljanje ali posredovanja oglasov in oglasnih sporočil v časopisih, revijah, na radiu, televiziji ter v drugih elektronskih medijih ali na drug način, ki je dostopen javnosti, če pravna oseba, tuj pravni subjekt, samozaposlena oseba, delodajalec ali posameznik ponuja ali oglašuje dejavnost ali delo, ki se šteje za delo na črno." Globe znašajo od 1.600 do 15.000 evrov za pravne osebe ali s.p.-je ter od 500 do 2.500 evrov za posameznike.

Prenočevanje v vinskih sodih in čebelnjakih
Sobodajalci morajo voditi evidenco gostov in jih prijavljati policiji, v imenu občine pobirati in odvajati turistično takso ter izvesti kategorizacijo objekta, ki ga oddajajo turistom. Ministrstvo za gospodarstvo se je prejšnji teden pohvalilo s sprejemom novega pravilnika, ki poenostavlja standarde za oddajo sob. Med drugim bo možno oddajati tudi "zunaj standardne oblike nastanitve" (npr. glamping, hiške na drevesih, vinski sodi, čebelnjaki ipd. inovativne oblike nastanitve).

Prijave policiji do decembra
Sobodajalci morajo svoje goste prek ročne knjige gostov ali pa prek sistema eGost še vedno prijavljati policiji. Čeprav bo sredi avgusta stopil v veljavo novi zakon o prijavi prebivališča, ki predvideva prijavo gostov prek agencije za javnopravne evidence in storitve Ajpes. Toda sistem poročanja prek aplikacije bodo predvidoma zagnali šele 1. decembra.

Neprijava turistov policiji lahko oddajalce stanovanj prek Airbnb-ja prav tako udari po žepu. "Namen t. i. policijske prijave iz 10. člena Zakona o prijavi prebivališča je iskanje oseb, ki se jih išče oz. so pogrešane po mednarodnih ali nacionalnih bazah. Policisti v postopkih ugotavljanja identitete tujcev preverjajo tudi izpolnjene obveznosti iz zakona o prijavi prebivališča. Za prekršek je za fizično osebo predpisana globa med 400 in 1.200 evri za pravno osebo pa globa med 3.000 in 25.000 evri," pojasnjujejo na Generalni policijski upravi.

Kazni za prekrške zaradi kršitev zakona o prijavi prebivališča (Vir: GPU)

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
samogledam
# 18.07.2017 ob 07:02
Ljudje se znajdejo, kakor kdo...to pa izkljucno zato, ker ima demokraticna drzava ze toliko dajatev za stiskanje drzavljana, da ta nikakor z postenim rednim delom ne pride do spodobnega standarda, ker mu predpisi vse sproti poberejo.
Ce bi imeli DDV 16% kar je ogromno in bi bruto- neto znizali na 20% kar je tudi veliko za prispevke...bi tudi drzavljani bolj spostovali davke...tako pa, ta pametni bo tiho in delal po svoje ! Ker politiki z njegovim denarjem delajo kot svi...z mehom in nikoli ni dovolj ...
TIGR
# 18.07.2017 ob 08:13
V Sloveniji JE problem, če nekdo "na črno" zasluži 5-10k eur in jih nato v Sloveniji potroši...država si svoje vzame, če ne v prvi, pa v drugi transakciji itd...

V Sloveniji NI problem, če nekdo milijon eur odnese iz družbe v davčno oazo in od tega denarja nima država nikoli več NIČ.

BUTALE PRESS
samogledam
# 18.07.2017 ob 07:26
Zakaj Slovenija nima zakona ki drzavljanu dovoli zasluzek do 450€ na mesec, brez davka ? V Nemciji tako skrbijo za socialni mir ! Mnogi v Sloveniji ponujajo svoje stanovanje, ker nimajo rednih prihodkov in so prisiljeni za 14 dni zapustiti dom in biti gost pri sorodnikih.Da lazje placajo poloznice z 21% DDV. Vse gre na koncu v blagajno brez dna.
severnik
# 18.07.2017 ob 07:00
Airbnb: Na eni strani številni prispevki in birokracija, na drugi visoke kazni

In na vsaki strani so predvsem isti birokrati, ki so nesposobni.
Tao3
# 18.07.2017 ob 07:09
Mislim, da mora biti sistem za vse enak, zato je potrebno iskati tiste, ki oddajajo sobe na črno in tiste, ki plačujejo prispevke in sodelujejo v skupnem dobrem za Slovenijo. Tisti, ki to opravljajo na črno preprosto so požrešni in kradejo vsem nam. Mi pa šolamo njihove otroke in plačujemo za njihove vrtce. Red mora bit.
webman
# 18.07.2017 ob 07:06
Furs, vreča brez dna, d.o.o.
suicider
# 18.07.2017 ob 08:12
Mogli bi hitro prilagajati zakone za te nove tehnološke zadeve (airbnb, uber). Država bi pobrala samo še več davkov, ne pa da se komplicira.
GORILA
# 18.07.2017 ob 08:39
@blablu
Preganjati je potrebno VSE, ki kršijo zakone.
Ampak ne, pri nas, ker smo pač pravi Balkanci, se bo vsak, ko ga dobijo s prsti v marmeladi, izgovarjal sej X je pojedel več marmelade od mene. BRUH!!!


...saj najbolj zanimivo je pa to, da se stara babica, ki slučajno odvečno oddaja sobo, pač prebije tudi skozi birokracijo in plača davke!
...norijo in se na vse mogoče izgovarjajo na birokracijo, požrešno državo, sončeve pege, so pa brezposelni ''socialci'' v najboljših letih z BMW in podobni!
maja kibira
# 18.07.2017 ob 08:00
Tukaj se gre FURS lov na kurje tatove na drugi strani pa je dolg raznih prevarantov do drzave skoraj milijardo evrov; ki pa ga za ista ustanova ni sposobna izterjati.
maja kibira
# 18.07.2017 ob 08:13
Ko bo drzava zagotovila vsakemu ki dela in je za njo garal 40 let vsaj 1000 evrov na mesec in mu s tem omogocila dostojno zivljenje potem ne bo nobene potrebe da bi ljudje utajevali razne davke. Dokler pa skoraj tretjina drzavljanov zivi pod pragom revscine naj se ne cudijo da ljudje to pocnejo..in kako mora nekega cloveka s 430 evri pokojnine, ki je celo zivljenje garal za to drzavo , boleti srce ko gleda kako mu sredi mesta postavljajo kup betona za 1.2 milijona evrov njegovega denarja
McClain
# 18.07.2017 ob 08:33
če vsi skup od tega Airbnbja ne plačate niti centa davka, ne boste nategnili furs niti za eno orng firmo ki jih je pored leti z uvozi avtomobilov iz Nemcije in neplacevanjem ddv-ja. Preden jim je na fursu pottegnilo da jim ne odvajajo ddvja, so firmo prodal nekemu Ajdemiju Popusiju iz "Albanije" in naredili drugo, pa spet jovo na novo. Itd do milijonoiv.
Lupo
# 18.07.2017 ob 09:11
Zadnjič me je v Ljubljano peljala uslužbenka Fursa preko aplikacije prevozi.net.
FancyBoy
# 18.07.2017 ob 07:51
Jankovic pa vsak mesec po milijon iz MOLa...smrtnikom pa tezijo zaradi ficnikov.
Blablu
# 18.07.2017 ob 08:34
Ko prebiram določene komentarje, mi gre prav na bruhanje.

Preganjati je potrebno VSE, ki kršijo zakone.
Ampak ne, pri nas, ker smo pač pravi Balkanci, se bo vsak, ko ga dobijo s prsti v marmeladi, izgovarjal sej X je pojedel več marmelade od mene. BRUH!!!

Na trenutke, ko se razkrije kakšna afera, se za trenutek čudim od kje pridejo tej "politiki"/"gospodarstveniki"/"ljudje", potem začnem brati komentarje in ugotovim, da imamo točno to kar si zaslužimo.
Knight Kant
# 18.07.2017 ob 11:15
Džermani, obljubljena dežela, kjer se ne plačuje davkov in ne uzakonjajo nepotrebnih birokratskih ovir, To menda vedo celo imigranti iz daljnih dežel.

Kako pa imajo oni urejeno tole z "delitveno ekonomijo" (oh, ta pogumni, novi svet), ko gre za delitev svojih stanovanj s popotniki? Pobrskajmo malo po spletu. Aha, na primer tole:

Berlin stops Airbnb renting apartments to tourists to protect affordable housing

V Berlinu je od 1. maja 2016 v veljavi mestni odlok iz leta 2914, ki lastnikom prepoveduje oddajo celih stanovanj turistom za kratka obdobja brez posebnega dovoljenja mestnih oblasti. Za nespoštovanje tega odloka so zagrožene kazni do 100.000 evrov.

Pri nas pa birokrati zahtevajo plačevanje davkov in spoštovanje vse zakonodaje, ki pač velja za hotele, penzione in druge ponudnike znotraj te dejavnosti.
izo
# 18.07.2017 ob 09:38
Ali mi zna kdo opisat to zapleteno birokracijo, da lahko začneš oddajat stanovanje?

stanovanja (sploh v sklopu večstanovanjskih objektov) v osnovi niso namenjena za gostinsko/turistično dejavnost, ker je temu primerna tudi gradnja, projektna dokumentacije in jasno pridobljena dovoljenja za uporabo. ampak te relacije očitno ni zmožen dojeti noben, še najmanj državi..
ginza
# 18.07.2017 ob 09:36
@bilzerian:najprej se morajo navadni smrtniki naučiti biti pošteni, šele potem lahko težijo jankoviču in podobnim lopovom za njihove barabije. dokler pa smo vsi po malem lopovi, pa si janković in njemu podobni lahko privoščijo to, kar delajo, saj (nas) je itaq 75% prebivalcev slovenije nepoštenih in jim dajo mir.

Odličen komentar. Velika večina se ne zaveda, da so naši politiki odraz nas samih. Ne moremo pročakovati, da bodo politiki pošteni, če tudi mi navadni smrtniki nismo. Saj smo ja vsi produkt iste kulture. Mislijo, da niso naredili nobene škode, če so ukradli 5 eur, ah, saj to pa res ni nič. Ampak 5 eur jaz, 5 eur ti, 5 eur vsak v sosednjem bloku, pa se hitro naberejo tisočaki.
LauraL
# 18.07.2017 ob 09:06
@Robiland

Ja, tudi, če hočeš v stanovanju v svojem bloku odpreti steklarsko dejavnost, moraš plačevati davke, dobiti soglasje etažnih lastnikov, izpolnjevati druge obveznosti s področne zakonodaje... (Vse te zahteve te tudi varujejo pred tem, da se tvoj sosed ne odloči odpreti diskoteke v svojem stanovanju...). Stanovanjski bloki itak niso primerni za gostinsko dejavnost - googlaj kaj se je zgodilo v barceloni (in še nekaterih mestih).
Robiland
# 18.07.2017 ob 08:23
Drzava je ogromna in pogoltna. Ustaviti je potrebno vsako stvar ki laufa.
Knight Kant
# 18.07.2017 ob 13:33
Radoveden --- 18.07.2017 ob 12:44

Če se podjetnik, ki izredno slabo prodaja svoj hotel na turistično nezanimivi lokaciji, odloči dati hotel v v najem državi za nastanitev prosilcev za azil, kako široko lokalno skupnost mora za ta svoj namen zaprositi za soglasje? Na temle portalu so v večini svečkarji, ki bi šli na ulice, da bi temu podjetniku preprečili njegove načrte.

Se po tvoje ti svečkarji strinjajo, da prek AirBnB lahko sosedovo stanovanje najamejo tudi pribežniki iz muslimanskih držav? Potem najbrž tudi ni ovir, da to za prebežnike stori država in na krilih "delitvene ekonomije" reši svoje težave pri odpiranju azilnih centrov.
GORILA
# 18.07.2017 ob 11:43
@graf314
...ki perfektno kaže popolno nesposobnost upravljanja na celi črti in nezmožnost prilagajanja času in spremembam. Vsa Evropa... pardon, cel svet nima s tem prav nobenih problemov, pri nas pa cela kopica uglednih 'strokovnjakov' in največjih mislecev v državi in po kopici opravljenih študij, ne najdejo rešitve. Banalnost brez meja.

O Evropi ne bi, ker že verjetno veš, ampak tole te bo pa vrglo na ta zadnjo, airbnb je ilegalen tudi v Los Angelesu, New Orleansu, Atlanti, Denverju,...
zozozo
# 18.07.2017 ob 10:16
@izo - Eh, tako pač imamo. Noben niti približno ne razume, kdo je za kaj pristojen (pa ne zaradi kompleksnosti zakonodaje, ampak zaradi pomanjkljive razgledanosti), istočasno pa bi vsi bili pametni.
GORILA
# 18.07.2017 ob 08:35
Ali mi zna kdo opisat to zapleteno birokracijo, da lahko začneš oddajat stanovanje?
mjurma2
# 18.07.2017 ob 08:12
Socialo bi vsi, davkov nihče. Zanimivo.
Knight Kant
# 18.07.2017 ob 15:22
graf314 ---- 18.07.2017 ob 14:50
@GORILA .... V mestih, ki jih naštevaš, ni problem obdavčitev ali 'nelojalna konkurenca' ali popolna nesposobnost urediti birokracijo na mehak in enostaven način, kot pri nas ....
---------

Še vedno pa nisem zasledil nobenega pojasnila na vprašanje GORILE: "Ali mi zna kdo opisat to zapleteno birokracijo, da lahko začneš oddajat stanovanje?". V čem se vsa ta naša "urejenost birokracije na trd način" tako razlikuje od ostalih držav?

Ali v drugih državah pri izdajanju sob turistom turistov ni treba prijaviti na policiji? Jaz moram vedno, ko prenočujem v tujini, podpisovati nekakšne papirje v te namene ali receptorju pokazati osebno izkaznico, da z nje lahko polovi potrebne podatke za te namene.

Ali v drugih državah ni treba plačevati turistične takse? Jaz jo moram plačevati vsepovsod in je povsod posebej izkazana na računu. Na portalu booking.com tipično ni vključena v objavljeno ceno nočitve, ampak jo sobodajalec obračuna posebej. V svojih knjigah pa jo mora seveda nekjeobračunati in odvesti na ostrezen račun, ki ni nujno v pristojnosti davkarije.

Ali v drugih državah sobodajalci ne plačujejo davkov od tako ustvarjenih dohodkov? Za ugotavljanje višine teh dohdkov pa morajo seveda voditi ustrezne knjige, pripravljati poročila, izpolnjevati (spletne) obrazce in odvajati dajatve.

Jaz moram na Hrvaškem kot lastnik nepremičnine skozi vso to birokracijo in plačevanje takse, ča v lastnem vikendu prenočim eno noč, ker tam pač nimam prijavljenega stalnega bivališča.

Katera zakonodaja naj bi ščitila interese turistov, ko gre kaj narobe? in katera zakonodaja interese sobodajalcev? Tista, ki ureja dolgoročne najeme? Kakšen odpovedni rok za odstop od najemne pogodbe naj bo zakonsko predviden za turista, ki sobo najame za eno noč? En mesec ali morebiti celo tri mesece? Je potrebno najemno pogodbo overiti pri notarju in/ali njen obstoj priglasiti pri kakšnem drugem organu? Sme turist, ki najame sobo za en teden, na tem naslovu prijaviti svoje stalno bivališče?
zozozo
# 18.07.2017 ob 13:06
ta etažna lastnina pa tak kao prikladen izgovor za vse kar rabi soglasje. a ko se flat prodaja in bo nek novi lastnik uporabljal tvojo etažno lastnino, takrat pa ne rabi sosed, ki prodaja, tvojega soglasja?

Enako kot ti ne rabiš njegovega za prodat ali oddat stanovanje.
Knight Kant
# 18.07.2017 ob 12:32
7up -- 18.07.2017 ob 11:57
Zakaj konkretno, bi bila to kaj bolj storitev, če oddajate stanovanje 1 teden, kakor pa, če ga oddajamo 1 mesec?
-----------

Zato, ker se obligacijska razmerja med najemodajalcem in najemojemalcem ureja po dveh različnih zakonodajah, ki je vsaka zase prilagojena specifični situaciji.

Z najemom stanovanja gre za relativno trajen prenos pravic in obveznosti na stanojemalca, vključno s prenosom pogodbenih ratmerij z raznimi provajderji (elektrika, plin, voda, telefon, TV) --- vsaj v državi, v kateri sem najemnik, je to tako. Za celovito pravno ureditev dolgoročnega najema je potrebno več dni ali celo mesecev, čeprav morda "dobiš ključe" takoj.

Če daješ sobo v najem turistom, je to pač turistična dejavnost. Turiste mora sobodajalec prijaviti policiji, nekakšni lokalni ali globalni turistični organizaciji zaradi statistike in plačila turistične takse in opraviti vso ostalo birokracijo, vključno s končnim čiščenjem stanovanja (hehe). Turisti uporabljajo njegovo vodo, elektriko, TV signal --- vse to pa v tem primeru ni več zasebno ampak za namene opravljanja gospodarske dejavnosti. Zato nastopi tu, poleg pobiranja davkov na dejavnost in drugih obveznoti do države, tudi vprašanje pogodbenih odnosov s provajderji, saj so tarifni modeli za elektriko, vodo, TV in dostop do interneta drugačni za zasebno uporabo ali za dejavnost. S provajderjem imaš za pr'mej dogovor, da smeš do interneta dostopati samo ti in tvoji sostanovalci, nikakor pa ne turisti, s katerimi ti služiš, provajder pa ti pri tem brezplačno priskoči na pomoč. Danes so sobodajalci pod lupo davkarije, jutri utegnejo dobiti obisk SAZASa- Če skupaj s sobo turistom oddajajo tudi televizor in radio, potem morajo zagotovo odvesti tudi nekaj za avtorske pravice, tako kot gostinci za svoje lokale.
Knight Kant
# 18.07.2017 ob 11:25
Kaj se je vsebinsko novega zgodilo sz vsemi temi novimi App, da moramo njihovo ponudbo na novo poimenovati kot "delitveno ekonomijo", ki se ji mora celoten ustroj države takoj podrediti?

Že pred trideset leti smo imeli Salomonov oglasnik, prek katerega se je "delilo" vsemogoče, pa zato ponujanje spolnih storitev na njegovih straneh ni sprostilo zakonodaje, ki je prepovedovala prostitucijo, ponujanje dostave hrane na dom (dandanes "UberEATS") pa ponudnika tudi ni odvezovalo od vseh predpisov, ki so urejali pripravo in prodajo hrane.
mali_M
# 18.07.2017 ob 11:22
Če sledimo tej logiki, tudi dolgoročni najem predstavlja nelojalno konkurenco Hotelom. Zakaj bi nekdo najemal stanovanje v drugem kraju, če lahko gre v Hotel?


Dolgoročni najem ni isto kot kratkoročni najem. Ne vem zakaj to sploh enačiš. Turist ni isto kot prebivalec. Nimata istih namenov bivanja v nekem kraju. Zato pa tudi drugačna pravila za ene in druge.
To pa tudi mesta po drugih zahodnih državah spoznavajo, da se je stvar izrodila in dela prebivalcem več škode kot koristi in omejujejo najemne pogodbe na najmanj 3 mesece. Če hočeš manj imaš na voljo druge vrste nepremičnin.
zozozo
# 18.07.2017 ob 11:21
@BACK - Pač gre za to, da oddajanje stanovanja in ponujanje prenočitev ni in ne more biti ista dejavnost. In zato se tudi ne more obravnavati enako. In tukaj ti mešaš hruške in jabolke.

Niti ne bi nihče hotel ponujati prenočitev po pravilih, ki veljajo za najemnike (najemnik lahko zamenja ključavnico, prinese svoje pohištvo, prepleska stene, ima izselitveni rok, itd.), niti ne bi nihče hotel najeti stanovanja po pravilih, ki veljajo za turistične prenočitve.
izo
# 18.07.2017 ob 10:59
@7up - Ja, kratkoročno oddajanje nepremičnine je pa nekaj kar počnejo hoteli in gostilne. Res ne vem, kaj enim tukaj ni jasno.

podpis. s tem, da gre kot pravim še za zajtrk zraven ipd oz so potem to skovanko iz vemo kje izrabili za poceni oddajanje sob s strani fizičnih oseb. marsikaj bo se še treba (znova) naučit..
amigo
# 18.07.2017 ob 10:54
V Avstriji do 10 postelj in če nimaš zaposlenih ni davka. Pri nas pa popoln cirkus v organizacija FURSa. Specializirani so za gnjavažo drugorazrednih, za prvorazredne in milijone, ki grejo mimo FURSa niso pristojni. Upam, da bo drugorazredna raja enkrat izvolila oblast, ki bo delala kot se spodobi, to je za vse enako. Cerar je sicer dosti obljubljal, naredil pa ni nič.
zozozo
# 18.07.2017 ob 10:54
@7up - Ja, kratkoročno oddajanje nepremičnine je pa nekaj kar počnejo hoteli in gostilne. Res ne vem, kaj enim tukaj ni jasno.
izo
# 18.07.2017 ob 10:26
.govorim o davkih in pooenostavljenih procedurah, da se biznis lahko legalno dela, člouk..

ok, ampak to se ne dale tako, da tistim obstoječim gostincem obešaš vsak dan več davkov, inšpekcij ipd, ko pa pride en airbnb pa lahko vsak kr čez noč postane podjetnik in oddaja kakšen sod, čebelnjak ipd. a vam so jasno te zadeve v osnovi?
izo
# 18.07.2017 ob 10:15
Potem pa jan oglašujejo vsi na polno in privabljajo tuje denarnice v "najlepše mesto na svetu, anje" .. Kaj vam ni jasno,res :)

tukaj župan tehnično niam nič s tem, kaj vam ni jasno? in oddajanje preko airbnb-ja ni vezano samo na ljubljano, oddaja se praktično vse, kar malo poklikajte za vašo okolico..
mmeeddoo
# 18.07.2017 ob 10:11
@Radoveden: " Ampak to ljudi vašega kova ne zanima, ker ponavadi naivno verjamejo da sistem in država v dela za njih."

Ta komentar lepo pokaže kako zelo in na kako različnih nivojih, je razmišljanje ljudi napačno.

Kot prvo - država smo mi vsi. To ni en represivni organ, ki samo išče kako bo nekaj težil in jemal. To smo mi in naša naloga je, da jo naredimo tako kot hočemo.
Na žalost pa se večina slovenceljnov še vedno slepi in naivno verjame, da bo tudi on imel nekoč možnost izkoriščati sistem, delavce in davčno. Zato pa je tudi toliko toleranten ali celo podpira obstoječi sistem oz. situacijo. Tudi zato, željo drugega po enaki pravici za vse, označuje za nevoščljivost.

Omenjaš predolge vrste ... kdo pa misliš, da je kriv za predolge vrste? Tisti, ki upoštevajo zakone in plačujejo davke ali tisti, ki pač ne?

Glede na to, da tako goreče zagovarjaš, da "najprej naj država ustvari dobre pogoje, potem pa bomo plačevali davke" ... pa ti resno temu verjameš? Ti resno verjameš, da bodo vsi javni delavci najprej dobro delali in potem čakali na plačilo? ... višino plačila bi verjetno tudi rad sam postavil, kolikor bi se tebi zdelo pravično oz. kolikor bi ti bil pripravljen dati?
... najprej bi požel njivo, potem pa sejal, če bi se ti zdelo - tipično razmišljanje slovenskega podjetnika.

Sicer pa komu se pa imaš za zahvaliti za javni sektor (zdravstvo, šolstvo, policija, sodišča, ...) in da predolge vrste sploh obstajajo, tistim, ki delujejo po slovenskem kapitalizmu in ne plačujejo davkov ali tistim, ki še naivno verjamemo v enako pravičnost za vse in plačujemo davke?

Rešitev ni v tem, da se ne plačuje davkov! Rešitev je v tem da se jih plačuje in hkrati zahteva enako pravičnost za vse.

Razgledan človek se zaveda, da plačan davek ne gre v prazno. Če poseješ njivo, pridelek pa ti požrejo srake, se verjetno ne boš hudoval na njivo in zato tudi ne boš nehal sejati. Verjetno boš poskrbel, da ti naslednje leto srake ne bodo požrle pridelka.
Enako je pri davku: Če se ne porablja za prave stvari, lahko kaj naredimo, da se to neha dogajati. Če ga samo nehamo plačevati ... bo njiva prazna ... za vse.
mattyy
# 18.07.2017 ob 09:25
Aplikacija, ki zaobide zakone. Že dolgo razmišljam, da bi naredil aplikacijo za vsa mogoča dela. Me zanima, kdo bi še bil zaposlen. Eni se trudijo in imajo vse prijavljeno, potem pa pride aplikacija in je kar naenkrat vse dovoljeno. Enako je za UBER. Kdor podmaže ta lahko.
Robiland
# 18.07.2017 ob 08:52
Zdaj sem malo bral o temu, sobodajalec ki oddaja manj kot 5 mesecev na leto mora placevati prispevke za dejavnost, turisticno takso, imeti soglasje stanovalcev, izdajati racune, imeti knjigovodsvo - ce zeli, da se zasluzek steje v davcno osnovo, imeti oznacevalne table, prijaviti vsakega gosta na policijo itd itd itd itd itd
sosman
# 18.07.2017 ob 08:31
Treba plačevat davke, da lahko razni bauciji ipd. "služijo"
urle
# 18.07.2017 ob 07:29
Kakšna bi bila država brez birokracije?
Knight Kant
# 18.07.2017 ob 15:46
Knight Kant --- 18.07.2017 ob 15:22
Tako da ja, totalna nesposobnost hitrega prilagajanja razmeram in vsemogočna birokracija, ki ustavlja namesto pomaga povečevati pretočnost, je velik problem te države.
--------------

Kakšno "hitro prilagajanje"? Sobodajalstvo je desetletja stara dejavnost! Table "Zimmer frei" so krasile slovenske kraje, odkar pomnim, torej najman 50 let. Kaj se je sedaj tako iznenada spremenilo? To, da se je nekdo namesto ebay.com ali bolha.com spomnil specializiran internetni oglasnik za oddajanje sob, zaradi katerega je miljone nadobudnežev, ki so se naveličali posedanja ob fejsbuku, dobilo idejo, kako bi se šli podjetništvo, zdaj jim je pa pretežko početi tisto, kar se gredo podjetniki? In ob vsej tej prilagodljivi novi računalniški tehnologiji je zato treba spremeniti družbene odnose in zakonodajo?
miss_theory
# 18.07.2017 ob 11:19
Delitvena ekonomija je idealna za Slovence - podpira domačijski produkcijski način - v njo je vgrajeno to, kar je Slovencem povsem naravno - neplačevanje davkov in delo na črno. Način opravičevanja takega ravnanja je tudi zanimiv - trditve kot so, da 'tistih par dodatnih jurjev na leto naj nikogar ne moti, ker drugi kradejo milijone' so itak same sebi namen. Tak način delovanja in razmišljanja ne bo iz Slovenije nikoli naredil druge Švice oziroma moderne države.

Po drugi strani pa je tehnologija tista, ki zgato lahko reši, saj omogoča popolno transparentnost denarnih tokov - raj za FURS in morda tudi za Slovence, če bodo spremenili svoj modus operandi.
izo
# 18.07.2017 ob 11:14
@7up - Prenočitev JE storitev.

očitno to marsikomu ni jasno, kaj smo prej 3 strani nabijali..
zozozo
# 18.07.2017 ob 11:13
@7up - Prenočitev JE storitev. Ne si zmišljevat stvari.
zozozo
# 18.07.2017 ob 11:04
@BACK - A tebi ni jasen pojem zasebne lastnine? Zakaj bi smel sosed uporabljati tvojo etažno lastnino za pridobitne dejavnosti brez tvojega dovoljenja?
mali_M
# 18.07.2017 ob 10:56
"AirBnb ni nič drugega, kakor kratkoročno oddajanje nepremičnine."

V turistične namene. Ti pa predstavljajo nelojalno konkurenco prenočitvenim ponudnikom - hotelom.
zozozo
# 18.07.2017 ob 10:53
ja tako piše, tako so birokrati napisali, pepir prenese vse ;) .. realnost pa je nekaj drgugega..;)

Realnost je ta, da je oddajanje stanovanj za prebivanje nujna dejavnost, ker morajo ljudje nekje živet. Oddajanje sob turistom je pa nekaj čisto drugega. In tudi uporaba etažne lastnine sosedov v bloku in dostop do drugače zaklenjenih hodnikov bloka je čisto nekaj drugega, če to dela stalni najemnik, kot če delajo vsak dan drugi turisti. In stalni najemniki se čisto drugače obnašajo do inštalacij v stanovanjih kot turisti. itd itd.

Realnost je pač taka, da nikjer na svetu stanovanje in hotel ni isto.
izo
# 18.07.2017 ob 10:47
@back:

nisem nobem dacar, zart mene naj vsi oddajajo, samo naj ootem velaj za vse isto, to naj bi bilpoint zakona.
ampak iugubili smo osnovni pogled, kako sploh naj bi država funkcionirali in zkaja imamo zadeve urejene kot so. to je ta novi val on-line storitev obrnil na glavo in tukaj so zaspale zakondoaje vseh držav, se pa vsaj v kakšnem razbitemd elu evrope to spreminja, ker jim je vsaj deloma jasno, da tako ne gre.
ko se recimo leglano odločiš, da hočeš imeti hotel ali apartmaje, ti tukaj drćava obesi na glavo vse, od taks, uproavnih dovoljenj, sanitarnih pregledov itd itd. kar je prav, s tem v osnovi ščiti stranko in podoben je v bistvu na vseh storitvenih področjih (se pa bi dalo mariskje dosti bolj življensko kaj poštimat, to se strinjam). to so osnove dragi moji, ki so nastale z trial and error, kot pravimo temu in niso brez veze tukaj. zdej pa kot pravim pride en airbnb in to obrne na glavo, ker jasno države klecnejo pred multinacionalko (lahko 3x iz prej 1x ugibate, kaj bi se zgodilo, če bi nekdi prijavil slovenski airbnb). je vseeno, ali oddaja 1x na leto, ali pa vsak dan, za svojo storitev mora zadostit istim pogojem kot vsak drug, drugače nima smisla, da sploh imamo zakonodaje (če pa le-te delajo razlie, pa še toliko bolj). pa če smo pozabili kaj pomeni bnb: bed & breakfast.
MaBoZe1x
# 18.07.2017 ob 10:42
Eni bi res imeli vse, ko je pa treba pa kaj dati so pa tu požrešni birokrati ter FURS, vreča brez dna.

Bi se še vedno strinjali, če bi vaš šef preko neke aplikacije najel delavca (z isto neto postavko), ki bi opravil vaše delo in mu zato ne bi rabil plačati nobenih socialnih prispevkov, pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja? Vas pa seveda ne bi rabil več, ker ste zanj predragi.

Bi temu rekli nelojalna konkurenca?
zozozo
# 18.07.2017 ob 10:33
@izo - O tem, zakaj vedno isti minister hoče kar po domače omogočiti točno določenim ponudnikom, da pohodijo našo zakonodajo, bi se lahko vsi malo bolj spraševali, predvsem pa novinarji in NPU. Baje, da še obiskeov raznih direktorjev ne prijavlja kot lobistične, ker imajo samo "delovne sestanke".
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo