Operaterji odločitev pozdravljajo, po mnenju Dušana Cafa pa je sodišče nepravilno interpretiralo zakon. Foto: MMC RTV SLO
Operaterji odločitev pozdravljajo, po mnenju Dušana Cafa pa je sodišče nepravilno interpretiralo zakon. Foto: MMC RTV SLO

Na omenjeni agenciji (AKOS) so pojasnili, da je upravno sodišče presodilo, da zakon o elektronskih komunikacijah pri nevtralnosti spleta govori le o tehničnem omejevanju internetnega prometa, ne pa tudi o cenovni diskriminaciji. "Po mnenju sodišča je dovoljeno ekonomsko omejevanje internetnega prometa v smislu različnega obračunavanja storitev," so zapisali.

Agencija je januarja 2015 v nadzornih postopkih namreč ugotovila, da so Simobil, Telekom Slovenije, Amis in Tušmobil kršili zakonodajo, ker so glede na vsebino različno obravnavali podatkovni promet, ki so ga ponujali svojim uporabnikom. Kršitev se je nanašala na storitve Deezer (Telekom Slovenije), aplikacijo Hangar mapa (Simobil), mobilno televizijo Mobia tv (Amis) in storitev Tuškabina (Tušmobil), saj internetnega prometa, opravljenega s temi storitvami, niso obračunavali znotraj zakupljenih kvot.

Sporne prakse se kmalu ne bodo več izplačale
Agencija jim je z odločbo naložila, da morajo v roku 60 dni ves internetni promet, ki ga uporabniki mobilnega omrežja opravijo pri uporabi različnih internetnih storitev, aplikacij ali pri dostopu do različnih vsebin, obravnavati enakovredno, vključno z enako cenovno obravnavo.

Operaterji so se na to pritožili in sodišče jim je pritrdilo, odločitev pa so pozdravili. Dušan Caf iz Sveta za elektronske komunikacije, ki je sprožil nadzorne postopke, meni, da je odločitev sodišča sporna, saj je sodišče nepravilno razlagalo določbe o nevtralnosti interneta. Po njegovem mnenju bi operaterji lahko tako ponovno začeli uveljavljati sporne prakse, vendar jim sam to odsvetuje. "V pripravi so namreč navodila za izvajanje evropske uredbe o odprtem dostopu do interneta, ki bodo urejala tudi vprašanje ničelnih tarif," je še pojasnil.