Večino izpušnih sistemov Akrapovič izvozi. Foto: Akrapovič
Večino izpušnih sistemov Akrapovič izvozi. Foto: Akrapovič
Akrapovič - Izpušni sistemi
Najglasnejši so tisti, ki so odvisni od države, je poudaril Akrapovič v zadnjem intervjuju za MMC. Foto: Akrapovič

Na koncu leta si predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič obeta za najmanj 65 milijonov evrov prodaje. Vseh naročil ne bodo mogli izpolniti zaradi že predlani napovedane selitve, na katero se pravkar pripravljajo.

Te dni v Črnomlju pripravljajo betonske temelje za stroje, ki jih bodo prenesli iz Ivančne Gorice, glavnina selitve pa se bo začela prve dni avgusta. Končali naj bi jo do konca februarja prihodnje leto, je dodal.

MMC-jev intervju z Akrapovičem:
Politiki so naše ogledalo

100 zaposlitev v Črnomlju
V Črnomlju so letos že zaposlili približno sto ljudi, predvsem varilcev, ki za priučitev potrebujejo do eno leto. Do konca leta jih bodo predvidoma zaposlili še med 20 in 30, ob koncu selitve pa bodo tam zaposlovali vsaj 500 ljudi.

Secop se seli na Slovaško
Akrapovič, ki zaposluje približno 700 ljudi, bo v Ivančni Gorici ohranil vodstvo družbe, razvojni oddelek in livarno. Črnomaljske prostore - 19.000 kvadratnih metrov velik objekt nekdanjega Danfossa - bodo v celoti zasedli po odhodu najemnika, družbe Secop v likvidaciji. V Secopu so pojasnili, da bodo likvidacijski postopek predvidoma končali do leta 2016, ko bodo na Slovaško preselili vse svoje proizvodne procese in končali postopke za zaprtje podjetja.

Del ostaja v Ivančni Gorici
Akrapovič je nadaljeval, da nameravajo število zaposlenih v Črnomlju postopoma zviševati za predvidoma 70 na leto, v Ivančni Gorici pa naj bi ohranili predvidoma od 200 do 250 zaposlenih in tamkajšnje zmogljivosti - predvsem v livarni - nekoliko okrepili. Glavnina tamkajšnjih zaposlenih bo zaposlitev obdržala, v Belo krajino pa se bodo vozili in nekateri tudi preselili. Sicer naj bi ob sedanji rasti v prihodnjih štirih ali petih letih skupaj zaposlovali do 900 ali tudi več ljudi, je napovedal predsednik upravnega odbora.

Dobiček bo ostal nerazporejen
Akrapovičevi delničarji so na tokratni skupščini potrdili vse predloge uprave. Po Akrapovičevih besedah so delničarji odločili, da bo bilančni dobiček družbe, ki je konec preteklega leta znašal nekaj več kot 18,78 milijona evrov, ostal nerazporejen, upravnemu odboru pa so podelili razrešnico. Podprli so tudi predlog za razširitev dejavnosti družbe, ki se v grobem nanaša na ravnanje z nenevarnimi odpadki, za revizorja letošnjega poslovanja pa so imenovali ljubljansko družbo BM Veritas Revizija, je še dejal Akrapovič.