Po poročanju novinarke TV Dnevnika Vesne Zadravec Lidija Glavina ni vpogledala v vsebino pogodbe o poravnavi med Telekomom in T2-jem, kot so to storili vsi drugi nadzorniki. Zato se postavlja vprašanje, ali je pri tem kot nadzornica opustila dolžno ravnanje.

Nadzorniki Telekoma so namreč septembra lani pred odločanjem o potrditvi poravnave med Telekomom in T2 do vsebine pogodbe lahko dostopali zgolj z elektronskim geslom na spletu. Geslo za vpogled pogodbe pa naj bi prevzeli vsi nadzorniki, razen predsednice nadzornega sveta Telekoma Lidije Glavine. Nevpogled v vsebino bi seveda pomenil opustitev dolžnega ravnanja nadzornika.

50-milijonska poravnava med T2 in Telekomom je bila najvišja poravnava v gospodarskem sporu v zgodovini Slovenije. Na vprašanje TV Slovenija, ali je prevzela geslo, je Glavina odgovorila, da bi z odgovorom na to vprašanje kršila poslovno tajnost, ki jo zavezuje v javni delniški družbi, kot je Telekom, tega pa nikoli ne bo storila.

Povsem mogoče je, da je bila Glavina z vsebino najdražje poravnave v gospodarskem sporu že seznanjena in zato ni vpogledala v pogodbo.

Ob odhodu z vrha SDH-ja bi Lidija Glavina prejela 6 plač ali 66 tisoč evrov.  Foto: BoBo
Ob odhodu z vrha SDH-ja bi Lidija Glavina prejela 6 plač ali 66 tisoč evrov. Foto: BoBo

Ker pa je bil dokument dostopen zgolj na spletu, in ne v fizični obliki, se postavlja vprašanje, ali so nadzorniki Telekoma sploh glasovali o zadnji različici poravnave ali pa se je dokument po tem še spreminjal. Sledljivost dokumenta je odgovornost prve nadzornice družbe.

Kot so zapisali v Telekomu, je bila Glavina seznanjena z vso dokumentacijo in vsebino pogodbe o poravnavi, pri čemer se vsebina pogodbe po glasovanju in potrditvi nadzornega sveta Telekoma ni spreminjala.

Glavina bi morala zapustiti nadzorni svet

Če je Glavina res opustila dolžno ravnanje v nadzornem svetu Telekoma, pa to še ne more biti razlog, da jo razrešijo z mesta predsednice uprave SDH-ja. To bi kvečjemu lahko pomenilo, da bi morala zapustiti mesto na Telekomu.

Nadzorniki SDH-ja po informacijah TV Slovenija skušajo doseči sporazumen odhod Lidije Glavine z mesta predsednice uprave. To pomeni, da bi ob odhodu prejela 6 plač ali 66 tisoč evrov. Za njenega naslednika pa se medtem že omenja kandidat blizu stranke LMŠ Andrej Božič.