Elan je pred kratkim v Nemčiji znova prejel nagrado Plus X Award za največje inovacije. Foto: BoBo
Elan je pred kratkim v Nemčiji znova prejel nagrado Plus X Award za največje inovacije. Foto: BoBo

V minulih dneh nekateri deli proizvodnje v begunjskem Elanu niso bili v celoti izkoriščeni, saj ni bilo zagotovljenih dovolj sredstev za nakup materialov. Gorenjska banka je nato nakazala manjkajoči obratni kapital in, kot je povedal predsednik Elanovega sindikata Dušan Ferjan, bi moral biti v ponedeljek ves material že v Begunjah, da bo lahko proizvodnja tekla s polno paro.

Ferjan je tudi pojasnil, da imajo v podjetju trenutno dovolj naročil, da se jim vsaj za naslednjih nekaj mesecev ni treba bati, da bi zmanjkalo dela. Poleg tega naj bi se v prvih mesecih leta v primerjavi z enakim obdobjem lani prihodki in dobiček Elana zvišali.

Medtem se izrisujejo tudi podobe prihodnjega lastništva Elana, ki ga državni lastniki prodajajo že več let. Po poročanju Financ je kupoprodajna pogodba v zadnji fazi. Lastnik naj bi Elanu pomagal tudi pri poravnavi z nekdanjimi vodilnimi in pri vrnitvi domnevno nedovoljene državne pomoči.

Končni kupec paketa terjatev do Elana, ki jih je marca od DUTB-ja kupila Bank of America Merrill Lynch, je bila ruska investicijska skupina VR Capital, ki naj bi terjatev konvertirala v lastniški delež Elana. Novi lastnik naj bi upravičencem plačal tudi domnevno nedovoljeno državno pomoč.

VR Capital naj bi dal jamstvo tudi za drugo tranšo osemmilijonskega posojila za obratni kapital, ki ga je zagotovila Gorenjska banka. Celotno dogajanje Dnevnik in Finance vidita kot znamenje, da je agonija v Elanu vendarle presekana in da bi se družba ob morebitnem vračilu državne pomoči izognila stečaju.

Prestižna nagrada za športne inovacije
Elan je pred kratkim v Nemčiji znova prejel nagrado Plus X Award za največje inovacije. Nagrado za posebne dosežke na področju kakovosti, oblikovanja, izkušenj uporabnikov, uporabnosti in okoljske ozaveščenosti, je prejelo 26 najbolj inovativnih znamk letošnjega leta, med njimi tudi Mercedes, Opel, Volkswagen in LG, so sporočili iz Elana.

"Že tretja nagrada Plus X za najbolj inovativno znamko predstavlja potrditev vizije Elana, da stopamo po pravi poti ter v svetovnem merilu postajamo najboljši in najbolj inovativni na področju športne opreme," je ob tej priložnosti povedal direktor družbe Elan Central Europe iz Nemčije Roland Wagner, ki je nagrado v imenu družbe Elan v Bonnu tudi prevzel.

Elan se v zadnjem desetletju ponaša z več kot 35 prejetimi mednarodnimi nagradami za oblikovanje, inovativnost in nove tehnološke prijeme. Tokrat je bil že tretjič prejemnik nagrade za najbolj inovativno znamko nemške organizacije Plus X Award, prav tako je desetkratni prejemnik nagrade Red Dot Design, v lasti ima tudi nagrade Product Design Award, Good Design Award ter druge.