Gradnjo predora Markovec je po propadu CGP-ja prevzel Alpine Bau. Foto: BoBo
Gradnjo predora Markovec je po propadu CGP-ja prevzel Alpine Bau. Foto: BoBo
Gradbinec v stečaj, kaj bo z Markovcem

Na Darsu so namreč pojasnili, da Avstrijci na predoru Markovec opravljajo le še zaključna dela, se pa zapleta pri izbiri izvajalca elektrostrojnih del v predoru. Insolvenčni postopek gradbenega podjetja je sicer eden največjih v sodobni avstrijski zgodovini. Lani je Alpine pridelal kar 450 milijonov evrov izgube, njegovi dolgovi pa za 1,9 milijarde evrov presegajo njegovo premoženje.

Upnikom naj bi zato ponujali 20-odstotno poplačilo v dveh letih, ob tem pa se zavezali h koreniti finančni in poslovni sanaciji. Podjetje zaposluje skoraj 6.500 ljudi, celotna skupina pa ima doma in v tujini približno 15.000 zaposlenih, od tega približno 7.500 v Avstriji. Poleg tega naj bi bilo s podjetjem posredno povezanih še okoli 7.500 delovnih mest pri podizvajalcih in dobaviteljih.

Natančnih ocen, koliko ljudi bo moralo podjetje v okviru finančne in poslovne sanacije odpustiti, še ni, a govori se, da naj bi samo v Avstriji delo izgubilo od 2.500 do 3.500 ljudi. Podjetje s sedežem v bližini Salzburga ima skoraj polstoletno zgodovino, leta 1964 pa je začelo z le 28 zaposlenimi. Leta 2006 je skupino prevzel španski mešani koncern FCC, ki je lani postal tudi 100-odstotni lastnik. V zadnjih sedmih letih naj bi FCC v Alpine Bau vložil približno 700 milijonov evrov.

Gradbinec v stečaj, kaj bo z Markovcem