Whole Foods strankam zagotavlja organsko hrano, Amazonu pa bo zagotavljal poslovalnice. Foto: Reuters
Whole Foods strankam zagotavlja organsko hrano, Amazonu pa bo zagotavljal poslovalnice. Foto: Reuters
Amazon
Amazon strankam omogoča plačilo s posebno aplikacijo. Foto: Reuters

Amazonu, medtem ko bo ta povečal tržno vrednost in vlogo Whole Foodsa v živilski industriji.

Amazon bo odkupil delnice prehrambnega koncerna Whole Foods po ceni 38 evrov (42 dolarjev) za delnico, celotna transakcija naj bi bila vredna okoli 12,25 milijarde evrov (13,7 milijarde dolarjev).

Spletna trgovina si bo s to potezo pridobila mrežo fizičnih trgovin, v katerih bodo premožnim strankam prodajali svežo hrano, ki jo ponuja Whole Foods, ter druge dobrine, ki jih dobavlja Amazon.

Whole Foods Market je podjetje, ki se ukvarja s prodajo naravno pridelane organske hrane in obratuje v 456 poslovalnicah, vendar le s težavo nadzira cene in mu ne uspe uvajati sodobne tehnologije.

Dogovor šokiral trg
Dogovor je bil sklenjen kot veliko presenečenje in je šokiral prehrambni trg. Delnice podjetja Kroger Co. so padle za enajst odstotkov, delnice Wal-Marta pa za pet odstotkov, kar je takoj sprožilo strahove, da bi Amazonov nakup lahko močno znižal cene izdelkov in posledično razširil ponudbo Whole Foodsa, s čimer bi ta postal veliko večji ponudnik in akter na prehrambnem trgu.

Vrednost delnic Amazona je ob objavi namere o nakupu narasla za tri odstotke, torej na 887 evrov (993,4 dolarja), kar skupni tržni vrednosti Amazona doda več kot 14 milijard dolarjev, kar je ponujena kupnina za Whole Foods.

"Amazon lahko agresivno določa cene na trgu"
"Supermarketi bodo zdaj morali tekmovati ne le med sabo in netradicionalnimi prehrambnimi ponudniki, kot je Wal-Mart, temveč tudi z Amazonom, ki ima finančne kapacitete, da lahko agresivno določa cene na trgu," opozarja podpredsednik finančne hiše Moody's Investors Service Mickey Chadha.

Amazon se je z Whole Foods v četrtek dogovoril, da bo vse delnice plačal v gotovini po 38 evrov na kos, kar je bilo v četrtek 27 odstotkov več od tržnih vrednosti delnic, ki pa so danes že dosegle omenjeno vrednost.

Poznavalec Amazonove strategije je ob napovedi dogovora o prevzemu dejal, da po mnenju Amazona stranke želijo kombinacijo možnosti tako spletnega kot fizičnega nakupa.

Amazon je že dalj časa iskal primerno trgovsko podjetje, ki bi mu v svojih skladiščih omogočilo vzpostavitev poslovalnice za prevzem artiklov po spletnem naročanju ter dostavo na dom.

Prototipna trgovina na sedežu Amazona v Seattlu, kjer senzorji in kamere zaznajo, kaj je kupec vzel s police in prek tega za nakup takoj obremenijo kupčev Amazonov račun, je imel zaradi tehnoloških težav sicer zamudo ob odprtju.

Medtem ko nekateri analitiki svarijo, da bo Amazon z nakupom Whole Foodsa temu prinesel ogromno tržno moč, drugi poudarjajo, da je Amazonov delež na prehrambnem trgu veliko manjši kot na drugih področjih in da veliko povpraševanje po organskih produktih pridelovalcem daje veliko pogajalsko moč.

Dejanski nakup v drugi polovici leta
Dogovor naj bi podjetji dokončno sklenili v drugi polovici leta 2017, do takrat pa bodo trgovine obratovale pod znamko Whole Foods, podjetje pa bo vodil dozdajšnji direktor John Mackey. Sedež podjetja bo ostal v teksaškem mestu Austin.

Amazon je iz prodajalne knjig postal eden izmed najraznovrstnejših spletnih ponudnikov. Tako Amazon kot Whole Foods privlačita predvsem mlajše in finančno preskrbljene stranke.

Korporaciji Goldman Sachs in Bank of America sta Amazonu svetovali pri nakupu in mu priskrbeli premostitveno posojilo, medtem ko je Whole Foodsu svetovalo podjetje Evercore Partners.