Gospodarstvo
Delniški indeksi v New Yorku skorajda iz dneva v dan dosegajo rekordne vrednosti. Vzrok za to so tudi lepi četrtletni dobički ameriških korporacij. Več kot 300 od 500 podjetij, ki sestavljajo širši newyorški delniški indeks S&P 500, je objavilo četrtletne poslovne rezultate in v 73 odstotkih primerov so podjetja presegla pričakovanja analitikov. Foto: Reuters
Amazon je v tretjem četrtletju prihodke povečal za 34 odstotkov, na 43,7 milijarde dolarjev, delnice pa so prvič presegle 1.100 dolarjev. Foto: Reuters
       Amazon je disruptor tradicionalnih poslovnih modelov. Trgovci po svetu skoraj brez izjeme dosegajo slabše rezultate, saj je vpliv Amazona na njihove marže in tržne deleže negativen, za nekatere celo uničujoč, saj razgali vse segmente neučinkovitosti.       
 Peter Jenčič
Applove delnice so v torek dosegle skoraj 170 dolarjev (to pomeni 1,5-odstotno rast), potem ko je bila večina kritik o novem pametnem telefonu iPhone X, ki pride na trg v petek, pozitivnih. Apple bo dan prej objavil poslovne rezultate zadnjega četrtletja. Delnice so se letos podražile že za 46 odstotkov. Foto: Reuters

Dodaj v

Amazonova zgodba očarala vlagatelje

CME bo ponujal terminske pogodbe na bitcoin
1. november 2017 ob 09:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Razviti delniški trgi so novembra pridobivali že dvanajsti mesec zapored, kar se v borzni zgodovini še ni zgodilo, bitcoin pa je zadnji dan oktobra presegel že vrednost 6.400 dolarjev.

Letošnji oktober je bil na finančnih trgih v nasprotju s tradicijo zelo nizko volatilen, indeksi so minimalno spreminjali svojo vrednost, smer je bila seveda večinoma navzgor. Delniški indeks MSCI All World, ki zasleduje gibanje delnic v 47 državah sveta, se je zvišal dvanajsti mesec zapored, kar je nov rekord. Ob še vedno izjemno ohlapni denarni politiki centralnih bank so gibalo novih rekordov četrtletni poslovni rezultati ameriških korporacij, ki so do zdaj (rezultate je objavilo več kot 300 od 500 podjetij, ki sestavljajo indeks S&P 500) v 73 odstotkih primerov presegli pričakovanja. Nafta brent ostaja nad 60 dolarji, evro je vreden 1,165 dolarja, bitcoin je včeraj presegel 6.400 dolarjev. CME, največji svetovni ponudnik terminskih pogodb na različne finančne inštrumente, bo še letos ponujal tudi terminske pogodbe na bitcoin. To je nov uspeh za najpomembnejšo kriptovaluto, ki ni več le eksotična naložba, ampak vedno bolj uveljavljen naložbeni razred.

Bikovski trend temelji pretežno na tehnoloških delnicah
"V dneh, ko se noben pogovor ob kosilu, bežno srečanje v parku ali celo tek na Ljubljanskem maratonu ne more izogniti pogovoru o kriptovalutah in/ali blockchain tehnologiji, je svoj delež pozornosti dobila tudi 'klasična' tehnologija. Cikel rasti na kapitalskih trgih, ki v primeru vrednostnih papirjev na ameriški borzi praktično nepretrgano traja že od marca 2009, temelji pretežno na rasti velikih tehnoloških podjetij. Delnice stotih tehnoloških podjetij, vključenih v indeks Nasdaq 100, so v osmih letih z upoštevanjem dividend zabeležile skoraj 550 odstotno rast v evrih. To je za približno 250 odstotnih točk bolje od panožno raznolikega indeksa S&P500 in celo 385 odstotnih točk bolje od gibanja nemškega indeksa Dax v istem obdobju," je za MMC povedal Peter Jenčič iz Alte.

Letošnja rast delnic na Ljubljanski borzi:


INTEREUROPA

+72,4 %

1,854 EUR
LUKA KOPER

+22,89 %

31,00
SAVA RE+19,9 %16,00
ZAV. TRIGLAV+20,7 %28,00
TELEKOM

+16,9 %

83,00
PETROL

+11,7 %

355,00
KRKA+6,6 %

54,81

GORENJE

-1,8 %

5,70

.

Amazonove delnice po vseh kriterijih zelo drage
V zadnjih dneh so bili investitorji v velika tehnološka podjetja še dodatno nagrajeni. Delnice nekaterih podjetij so zaradi dobrih rezultatov močno poskočile. "Na tem mestu izpostavljam Amazon, ki je prejšnji teden pridobil kar 12 odstotkov. Intel se je okrepil za približno desetino, Microsoft pa je pridobil več kot šest odstotkov. Dobro so se odrezale tudi Applove delnice, saj so iz družbe poročali, da je povpraševanje po novih modelih višje od pričakovanj," dodaja Jenčič, ki smo ga prosili tudi za mnenje o podjetju Amazon, saj se na tej delnici lomijo kopja. "Vrednotenje podjetja je po praktično vseh metrikah izjemno drago. Prav tako pa po skoraj vsaki metriki (z izjemo denarnega toka) podjetje izstopa. Nezanemarljivo je, da Amazon in podobni pionirji novega vala za merjenje svoje uspešnosti uporabljajo alternativna merila (KPI). Vendar pa investitorji v primeru Amazona v največji meri kupujejo zgodbo.

"Izguba za konkurenco, tržni delež zame"
In v primeru tega trgovsko-logistično-tehnološkega podjetja je še posebej močna in privlačna. Podjetje je disruptor tradicionalnih poslovnih modelov. Trgovci po svetu skoraj brez izjeme dosegajo slabše rezultate, saj je vpliv Amazona na njihove marže in tržne deleže negativen, za nekatere celo uničujoč, saj razgali vse segmente neučinkovitosti. Podjetja v drugih panogah (distribucija zdravil, analitika poslovnih podatkov, medijska podjetja ...) s strahom opazujejo prihodnje poteze podjetja, ki je pred leti začelo kot prodajalna knjig. Do zdaj je Amazon z vsako svojo širitvijo deloval v stilu – prihranek za potrošnika, izguba za obstoječe igralce, tržni delež zame.

Monopoli, ki vznemirjajo regulatorje trga
Delnica podjetja z oznako AMZN je letos pridobila že skoraj 50 odstotkov. Podobno dobro so se odrezale tudi delnice številnih podjetij, katerim je skupno, da pretresajo obstoječe poslovne modele in hkrati pri poslovanju ne potrebujejo veliko stalnih sredstev. Da imajo tako imenovane 'asset light' poslovne modele, kjer investicije v stavbe, skladišča in prodajalne predstavljajo zgolj manjši delež celotnih investicij. Da so tako velika, da pri poslovanju obsegajo ekonomije obsega in dosega, so pogosto vertikalno povezana in do določene mere predstavljajo že monopole, za katere na primer varuhi konkurence v EU-ju pospešeno razmišljajo, kako jih učinkovito regulirati.

Kar je drago, je lahko še dražje
Alibaba (100-odstotna rast od začetka letošnjega leta), Apple (+46 odstotkov), Samsung (+50), Facebook (+56), Tencent (+85) so nekatera izbrana podjetja novega vala navdušenja nad tehnološkimi podjetji, ki so letos bogato nagradila investitorje. Kljub tej rasti tečajev še naprej ostaja dosedanje priporočilo – ostati investiran v podjetja, ki so bila že do zdaj nadpovprečno donosna, ne glede na morebitna visoka vrednotenja. Povpraševanje pasivnih skladov predstavlja pomemben razlog za stabilno rast tečajev. Nizka volatilnost in še naprej visoka presežna globalna likvidnost sta dva razloga, da rotacija iz zmagovalcev v dosedanje poražence za povprečnega investitorja ni smiselna
."

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Don Vito
# 01.11.2017 ob 10:30
Amazon milijardni dobički...davkov pa tako rekoč ne plačujejo,zaposleni delajo po 14 ur,brez zdravstvenega zavarovanja,brez malice,brez bolniške,brez nadomestila za prevoz na delo,brez porodniske....jaka firma!
NzA
# 01.11.2017 ob 09:21
To bo večji balon kot tisti 2008, ko bo to počilo...
Bivši uporabnik
# 01.11.2017 ob 09:48
Nič bat, davkoplačevalski sod nima dna...
offgrid
# 01.11.2017 ob 10:14
@maxbernie

seveda, BAILIN...
zakonodaja, ki je bila implementirana pred kratkim v EU;...
ko zmanjka državi in bankam, se reže po prihrankih prebivalstva...

Ciper je bil test... uspešen test ( nobena banka, niti parlament ni gorel )
Robiland
# 01.11.2017 ob 11:27
Ogromna monopolisticna podjetja, kartelno zdruzevanje in dogovori, unicevanje konkurence na nelojalen nacin. Vse to je v "kapitalisticni teoriji" nezakonito in nemoralno. Ampak hej...
Emsho
# 01.11.2017 ob 11:23
to je skregano z vsako pametjo. Apple je na trg spravil dve skropucali, ena se slabo prodaja, druga sploh še ne, in je šel gor?
Ori
# 01.11.2017 ob 13:47
Zakaj ni novice o lažnih zlatih palicah, ki jih prodaja Royal Bank of Canada? Koliko je lažnega zlata tudi drugod? Kaj je s "papirnatim" zlatom? Kako je v Evropi?
bilzerian
# 01.11.2017 ob 11:00
amazon razgali neučinkovitost tradicionalnih trgovcev.
amazon predvsem učinkovito izkorišča delovno silo, ki dela za mizerne plače in ogromno število nadur, ki niso plačane.
poleg tega se tudi zelo učinkovito izogiba plačevanju davkov.
Do Brasil
# 01.11.2017 ob 10:38
BTC trenutno 6700. Glede na trzno kapitalizacijo 100+ milijard, me prav zanima kam se lahko gre?
fiston
# 01.11.2017 ob 13:15
@fairguy Bitcoin pa trga gate. Na začetku leta sem rekel da bo bitcoin do konca leta $5000, pa so se mi vsi smejali. No, najbrž vam je jasno, komu se smeji zdaj :) .

No če jih še nisi prodal, nisi še nič zaslužil, tako da se ti prezgodaj smeji. Pravijo, kdor se zadnji smeje... :)

Tudi to smo že doživeli, ko so vsi računali koliko so zaslužili, potem se je obrnilo, pa čakaš da se spet obrne, pa pada kot kamenje. Potem pa že panika... pa so potem prodali... in pokadili.
Jon Sneg
# 01.11.2017 ob 12:31
Nič bat, davkoplačevalski sod nima dna...

Ali kot na jugu rečejo: "Sve će to narod platiti!"
bilzerian
# 01.11.2017 ob 11:59
@ fair guy
če bo na trgu spokalo in vsi vemo, da bo spokalo, bodo države davkoplačevalski denar porabile za podporo bankam, svojim valutam, svojim podjetjem, kriptovalute pa ne bodo deležne nobene pomoči in cene bodo šle nazaj na nekaj desetink centa.
tisti, ki so jih kupili pred leti, bodo še vedno v plusu, ker so svoje dobičke že vnovčili, tisti, ki pa jih kupujejte zdaj, ko so najdražje, pa boste spet debelo gledali in vam nič ne bo jasno.
do naslednjega balona, ko se boste finančno spet postavili na noge in spet vložili in spet ostali brez vsega.
veza
# 01.11.2017 ob 18:13
Lepo je danes biti investitor, dobiček je moj, izgubo pokrijejo davkoplačevalci!
fiston
# 01.11.2017 ob 13:16
No če nisi pogolten, bi moral recimo polovico prodati.
josio13
# 01.11.2017 ob 12:11
Pomnite..vse kar ima svoj najvišji vrh ima tudi svojo globino...tudi kriptovalute....pomnite te besede
fiston
# 02.11.2017 ob 01:37
Eto, mimogrede. Sem prej prebral, da Iran pripravlja platformo za bitcoin. He, he zdaj naša NLB sploh ne bo več aktualna, bodo prav sirotinje izpadli, ko so samo ono milijardo evrov pretovorili.
Ne vem, ampak samo vprašanje časa, kdaj se bodo vmešale države... V bistvu bi se že morale, če se gredo neki boj proti pranju denarja in preprečevanju financiranja terorizma, razen če niso same zraven, da po eni strani se gredo boj, po drugi strani pa terorizem financirajo.
No pa da vidimo Amere, če bo Iran zares zečel s kriptovalutami...
Ali pa bodo ukrepali, ko se bo pritožilo neko društvo podobno tem švicarskim kreditom, ko bodo ne vem kaj kaki prevarani kriptovalutarji ali kaj...
Do Brasil
# 01.11.2017 ob 11:15
Rocknrolla
# 02.11.2017 ob 11:04
Matr Admine, kaj tebi ni jasno?!? Kaj mi brišeš poste? Ker sm povedu, kje si Slovenci najlažje kupimo Bitcoine? Pa prosim vas, nehajte že z tem balonom, zgleda da vam ni nič jasno... Mimogrede, 1BTC je v tem trenutku vreden $7048.98... Vi pa še kar sanjajte o prevari... Bitcoin ni isto kot Onecoin ;)
fair guy
# 01.11.2017 ob 11:07
Bitcoin pa trga gate. Na začetku leta sem rekel da bo bitcoin do konca leta $5000, pa so se mi vsi smejali. No, najbrž vam je jasno, komu se smeji zdaj :) . In čisto vsakič, ko se oglasi kakšen klovn iz banke, in trdi da je vse skupaj nateg, cena zraste v nebo. Tko da folk, poslušajte bankirje, samo počnite pa ravno kontra, kot govorijo.
kotzi
# 08.11.2017 ob 16:23
kaj pa tencent dela...al pa alibaba...zanimivo vso o amazonu..o drugih dveh pa tisšina...aja nista ameriska..sta kitajska..pol je ze ok...
fiston
# 01.11.2017 ob 13:11
@fairguy Jaz pač verjamem v kriptovalute, ker za tako stanje trenutno je kriv fiat denar, in vidim kriptovalute, kot neko zatočišče med viharjem.

Ja to so mokre sanje da bodo kriptovalute neko zatočišče, sem poslušal sanje, da naj bi imelo neko funkcijo zlata, kar pa zaenkrat ni možno in vprašanje kdaj bo, če sploh bo.

Samo še zakonodajo morajo spremeniti in če se da s tem plačevati, to ni merodajno. Saj ko recimo pride rubežnik v bistvu plačaš tudi s televizijo, ki jo potem proda na dražbi oziroma zamenja za evre. Potem je lahko tudi televizija valuta.
Pa itak brez veze govoriti o nekih kriptovalutah in plačilnem sredstvu, teh kriptovalut je baje že enih 600, s kolikimi od tem pa lahko plačaš.
Potem lahko pogledaš koliko je denarja v teh kriptovalutah in koliko je od tega recimo plačil.
V bistvu so te kriptovalute skoraj kot delnice, z nekaj razlikami.
V bistvu lahko vsako start up podjetje izda kriptovaluto, da se financira, potem je odvisno koliko od teh jih preživi. Potem še padalci padejo vmes, ki samo nekaj naložijo, kaj bodo delali, napišejo nek poslovni načrt... in izdajo kriptovaluto, pa mogoče sploh ni nič zadaj.
Tako da mislim, da je dosti razlogov, da kriptovalute ne morejo biti zatočišče.
Ja za tako stanje so krive nizke obresti, pa še fiat denar kot praviš za povrhu. Samo če tega fiat denarja ne bi bilo, tudi delnice in kriptovalute ne bi letele na rekorde.
Pač s kriptovaluto enako kot z delnico, kupiš neko pričakovanje, zdaj ali se bo zgodilo ali se ne bo zgodilo...
No oni bo punujal terminske pogodbe na bitcoin, ne vem samo terminske pogodbe so obdavčene pri nas s 40%, če kupuješ pa neobdavčeno. Sicer se da tudi onim 40% izogniti, samo koliko se to premika, pa če še malo dlje držiš, se ne izogneš davku. Bo pa to priložnost za one, ki so prepričani, da se bo sesulo, pa lahko ono kupijo. (oziroma najprej prodajo, pa potem ko se sesuje kupijo nazaj za par centov, potem ne bo treba nič pametovati, ampak akcija. :)
He, he saj mogoče pa bodo ravno zato začeli izdajati one terminske pogodbe, da bodo lahko prodajali in potem kupili ono short pa dvakrat zaslužili, tem ne moreš nič zaupat.
fair guy
# 01.11.2017 ob 11:46
Jaz se totalno strinjam s tem, da bo ta svet enkrat razneslo. Delniški trgi so v višavah, nepremičnine tudi, v bistvu vse kar je povezano z denarjem je v zelenih številkah, tako da poskrbite zase zdaj, ko se cedita med in mleko, ker drugače boste zelo trpeli, ko se zadeve razpočijo. Jaz pač verjamem v kriptovalute, ker za tako stanje trenutno je kriv fiat denar, in vidim kriptovalute, kot neko zatočišče med viharjem.
mooodeeel
# 01.11.2017 ob 10:32
To spekuliranje prepovedat! Zapret vse borze!
mare008
# 01.11.2017 ob 15:11
Btcju so ze zdavnaj napovedovali konec in poglejte kje je sedaj.... Danes mu konec napovedujejo tisti, ki so zamudili priloznost in so nevoscljivi tistim, ki so vlozili pravocasno, teh pa ni malo. Ce mene vprasate, je se vedno cas, samo donosi niso in ne bodo vec taki...
fair guy
# 01.11.2017 ob 11:28
@Rocknrolla....ma, en folk ne bo nikoli dojel. Večja kot je cena, bolj vpijejo kolk bo počil balon, kako je vse en nateg...
Kazalo