K nižji gospodarski rasti naj bi prispevala tudi nižja poraba dobrin. Foto: EPA
K nižji gospodarski rasti naj bi prispevala tudi nižja poraba dobrin. Foto: EPA

Počasnejšo gospodarsko rast ameriško ministrstvo za trgovino pripisuje predvsem nižji zasebni porabi - ta je bila v drugem četrtletju 1,5-odstotna, v prvih treh mesecih letos pa 2,4-odstotna. Američani so tako kupili manj avtomobilov, računalnikov in drugih trajnih dobrin.

Na drugi strani pa se je med aprilom in junijem letos povečala poraba za storitve. V tem obdobju se je ameriški bruto domači proizvod (BDP) na letni ravni okrepil najmanj po tretjem četrtletju lani, ko se je povečal za 1,3 odstotka.

Bela hiša: Razvoj gospodarstva gre v pravo smer
Rast 1,5 odstotka je nad pričakovanji analitikov, kljub temu pa ni dovolj krepka, da bi umirila zaskrbljenost nad šibkim okrevanjem in negotovostjo največjega svetovnega gospodarstva. Iz Bele hiše so nižjo rast v drugem četrtletju pozdravili z besedami, da se ameriško gospodarstvo "razvija v pravo smer", več pa bo treba narediti za zvišanje števila zaposlenih.

Ministrstvo je danes objavilo tudi revidirano oceno za prvo trimesečje, ko se je ameriško gospodarstvo okrepilo za dva odstotka, in ne 1,9 odstotka, kot je bilo sprva ocenjeno. Prav tako pa se je ameriško gospodarstvo od začetka recesije decembra 2007 do njenega konca leta 2009 skrčilo za 4,7 odstotka, in ne za 5,1-odstotka, kot je bila prva ocena.