DUTB je v svežnju prodal terjatve štirih podjetij ameriški banki Bank of America Merrill Lynch International Limited. Foto: DUTB
DUTB je v svežnju prodal terjatve štirih podjetij ameriški banki Bank of America Merrill Lynch International Limited. Foto: DUTB

Koliko je znašala kupnina, v Družbi za upravljanje terjatev bank ne želijo razkriti. Pravijo pa, da je ta prodajni postopek pritegnil veliko zanimanja mednarodnih in domačih vlagateljev.

V Polzeli bo kupec lahko pridobil tudi kapitalske deleže DUTB-ja, medtem ko se proces prodaje teh deležev v družbi Adria Airways nadaljuje pod usmeritvijo Slovenskega državnega holdinga.

Ameriška banka Merrill Lynch je tako kupila 80-milijonsko slabo posojilo ACH-ja, skoraj 30-milijonsko posojilo Adrie Airways, 14-milijonsko posojilo Elana in trimilijonsko Polzele.

Plačali bodo v denarju, po poročanju TV Slovenija bo poplačana tudi državna pomoč Elanu, s čimer se bo ta izognil stečaju.

"Izboljšanje zaupanja v Slovenijo"
Lars Nyberg
, podpredsednik upravnega odbora DUTB-ja, je ob sklenitvi pogodbe poudaril, da ga še posebej veseli razvoj ACH-ja, ki je bil ob prevzemu njegovih terjatev na robu stečaja. Meni, da je kupec BAMLI vreden zaupanja in ima pomembno finančno moč.

Torbjörn Månsson, glavni izvršni direktor DUTB-ja, pa je dodal, da bo ta posel pripomogel k izboljševanju zaupanja vlagateljev v Slovenijo. "DUTB ima v obravnavi terjatve številnih družb, katerih sedanji ali nekdanji lastniki bodisi niso bili zmožni bodisi niso bili pripravljeni vlagati v osnovne dejavnosti svojih družb. V prihodnosti bo odločilno pritegniti še več kapitala za naložbe v družbe, ki jih upravlja DUTB. Če pogledamo širše, Slovenija za rast svojega gospodarstva potrebuje tako domač kot tudi tuj kapital," je dodal.

Månsson tudi zavrača, da bi za nakupom terjatev stali nekdanji tajkuni, ki želijo poceni nazaj odkupiti svoja propadla podjetja. "Mislim, da Herman Rigelnik nima toliko denarja, da bi lahko vplival na ameriško banko," je povedal za TV Slovenija.

Menjave na vrhu slabe banke
Do sklenitve posla je prišlo dan pred menjavo v upravnem odboru DUTB-ja - z aprilom bodo mesta neizvršnih direktorjev ob Nybergu zasedli Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik. Vlada je nove neizvršne direktorje, ki bodo zamenjali Carla-Johana Lindgrena, Mitja Mavka in Arneja Berggrena, imenovala po mnenju o poslovanju DUTB-ja, ki sta ju objavila protikorupcijska komisija in Računsko sodišče.

Dober posel slabe banke?
Dober posel slabe banke?