Velika ameriška podjetja so v dejavnem iskanju rešitev za primer zamrznitve evrskega prometa. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Velika ameriška podjetja so v dejavnem iskanju rešitev za primer zamrznitve evrskega prometa. Foto: freedigitalphotos.net

Bank of America Merrill Lynch tako po poročanju New York Timesa že razmišlja o napolnitvi nekaj tovornjakov z denarjem. Te bi nato poslala čez grško mejo v primeru, če se bančni sistem zapre in bi bil denar za njihove dobavitelje in zaposlene nedosegljiv. Ford je prav tako že spremenil svoj informacijski sistem in bo zmožen v trenutku poslovati z novo grško valuto.

Čeprav nihče ne ve točno, kakšen val bo ustvaril grški padec iz evroobmočja, nekatere svetovalne hiše že dobro služijo s svetovanjem svojim strankam, kako naj se na to pripravijo. Čeprav evropski politiki zatrjujejo, da bo evrsko območje ostalo enotno, v JP Morgan Chaseu ne nameravajo tvegati in so za največje stranke že ustvarili nove račune za kakršno koli valuto, ki bo prišla po morebitnem izstopu.

Nekatere analitske hiše so že sestavile tudi morebitni časovni potek izstopa: če novica pride na plan v petek zvečer, ko so finančni trgi zaprti, bi lahko takoj sledile bančne počitnice, zaprle pa bi se tudi borze in pomembnejše finančne institucije. To bi preprečilo hitre, velike odlive denarja iz države.

Piškote in čokolade so zamenjala trda vprašanja
Priprave ameriških podjetij so se v zadnjih mesecih tako precej spremenile. "Ko smo začeli deliti nasvete, so večinoma prišli na zastonj čokolade in piškote. Danes postavljajo zahtevna vprašanja in rezervni scenariji se osredotočajo na tri stvari - izstop ene, več in vseh držav iz evroobmočja," je pojasnila Carole Berndt iz Bank of America Merrill Lynch.

Čeprav so banke in posamezne družbe še zadržane pri razkrivanju svojih načrtov, pa so o grškem izstopu že razmišljali v nemškem Bundesbanku, načrte za izstop Španije pa imajo tudi v British Airwaysu. MasterCard in Visa sta prav tako preigrala scenarije izstopa.