Direktor Volkswagna Martin Winterkorn je v torek v Berlinu predstavil nov model golfa, ki je večji in lažji od predhodnika. Prodaja se bo začela novembra. Volkswagnove delnice so se v sredo dopoldne v Frankfurtu podražile za več kot odstotek in presegle 135 evrov, s čimer so manj kot deset odstotkov oddaljene od letošnjega vrha. Foto: Reuters
Direktor Volkswagna Martin Winterkorn je v torek v Berlinu predstavil nov model golfa, ki je večji in lažji od predhodnika. Prodaja se bo začela novembra. Volkswagnove delnice so se v sredo dopoldne v Frankfurtu podražile za več kot odstotek in presegle 135 evrov, s čimer so manj kot deset odstotkov oddaljene od letošnjega vrha. Foto: Reuters
Frankfurtski DAX30 je v torek izgubil več kot odstotek, v sredo dopoldne pa je spet krenil navzgor. Foto: Reuters

V zadnjih dveh tednih je bil donos večinoma pod kritično mejo sedmih odstotkov, danes okoli poldneva pa se je donosnost povzpela na 7,05 odstotka, kar je 0,18 odstotne točke nad torkovo zaključno vrednostjo. Pribitek slovenskih na 10-letne referenčne nemške obveznice znaša že 5,64 odstotne točke. Nemčija je danes izdala za 3,61 milijarde evrov 10-letnih obveznic, pri čemer je bilo povpraševanje nižje od ponudbe. Očitno vlagatelji niso več tako navdušeni nad varnimi naložbami in so pripravljeni več tvegati. Posledično se je frankfurtski delniški indeks DAX 30 do 13. ure povzpel za več kot pol odstotka.

Apple: najprej iPhone, nato mini iPad
V New Yorku se je teden (v ponedeljek zaradi praznika ni bilo trgovanja) začel z 0,42-odstotnim padcem indeksa Dow Jones, medtem ko je tehnološki Nasdaq (3.075 točk) pridobil četrtino odstotka, saj so se Applove delnice podražile za poldrugi odstotek, na 675 dolarjev. Apple je novinarjem in partnerjem že poslal vabila za dogodek v San Franciscu, ki bo 12. septembra. Večina pričakuje, da bo takrat predstavil "rojstvo" pete različice pametnega telefona iPhone, ki bi utegnil biti na prodajnih policah že 21. septembra. Apple naj bi to jesen predstavil tudi manjšo različico iPada.

Finančne krivulje na Valu 202:


- Egon Zakrajšek vznemiril slovensko javnost, ko je izjavil, da se Slovenija ne more več rešiti brez tuje pomoči

- Peter Jenčič: Pomoč od zunaj bi bila dobra za Slovenijo

Spet padec ameriške proizvodnje
Ameriška proizvodnja je avgusta tretji mesec zapored nazadovala (Iindeks ISM je z 49,8 zdrsnil na 49,6 točke), podjetja pa so zaposlila najmanj delavcev po letu 2009, je pokazala raziskava inštituta ISM. Podobno neugodni so bili tudi sveži podatki o evropski proizvodnji. V petek je predsednik Feda Ben Bernanke pustil odprta vrata za še ohlapnejše vodenje denarne politike, vseeno pa je razočaral nekatere analitike, ki so pričakovali, da bo jasno najavil nov krog odkupovanja državnih obveznic (QE 3), kar bi dvignilo delniške trge.

Avgusta 20-odstotna rast prodaje avtomobilov v ZDA
Da pa je gospodarski položaj v ZDA vseeno boljši kot v Evropi, dokazujejo podatki o avgustovski prodaji avtomobilov. V primerjavi z lanskim avgustom je prodaja porasla za 20 odstotkov, kar je posledica ugodnih pogojev financiranja. Prejšnji mesec so tako v ZDA prodali 1,285 milijona vozil. Gre za najboljši avgustovski "izplen" po letu 2007. Očitno so ameriški potrošniki, ki h gospodarski rasti prispevajo kar 70 odstotkov, še vedno v dobri kondiciji, kar so dobre napovedi za gospodarsko rast v tretjem četrtletju.

Nafta brent pod 114 dolarji
Volkswagen se lahko pohvali s kar 62,5-odstotno rastjo prodaje, Honda z 59,5-odstotno, Toyota pa s 46-odstotno. Največji ameriški proizvajalec General Motors je prodal deset odstotkov več vozil. Trgovci opažajo, da se kupci zaradi visokih cen goriva preusmerjajo k vozilom z nizko porabo. Cena nafte je sicer v torek zelo nihala. Dopoldne je cena brenta dosegel 116,65 dolarja, popoldne pa zdrsnila pod 114 dolarjev. Tudi danes dopoldne je bila smer negativna, saj je cena zdrsnila do 113,54 dolarja. Evro je bil ob 13.30 vreden 1,2556 dolarja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (5. september):

GORENJE

+3,70 %

4,20 EUR

TELEKOM

+0,97 %

62,60

PETROL

+0,85 %

177,50

MERCATOR

+0,44 %

113,00

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

12,50

LUKA KOPER

-0,59 %

6,72

KRKA

-2,36 %

42,23

NOVA KBM

-5,98 %

1,10

Konec Krkinega pozitivnega niza
Indeks SBI TOP (513 točk) ni uspel nadgraditi visoke torkove rasti. Izgubil je 0,35 odstotka, kar je posledica novega potopa Nove KBM in padca Krke. Z Novo KBM je bilo sklenjenih 37 poslov (v skupni vrednosti 17 tisoč evrov), najnižji pri rekordno nizki ceni 1,09 evra. Krkine delnice so zdrsnile za več kot dva odstotka in končale dolg niz pridobivanja vrednosti - od 17. avgusta do včeraj so se pocenile le enkrat, res pa je, da so v tem obdobju pridobile le dobre tri odstotke.