Applovi iPadi so se v zadnjem četrtletju odlično prodajali, iPhoni pa malce manj. Applove delnice so torkovo trgovanje končale pri 600 dolarjih, v zunajborznem trgovanju pa so se (po objavi četrtletnih rezultatov) pocenile za več kot pet odstotkov. Dobiček na delnico zdaj znaša 9,32 dolarja, analitiki pa so upali, da bo vsaj dolar višji. Dividendna donosnost trenutno znaša 1,8 odstotka in je višja kot pri IBM-u, Ciscu in Oraclu, toda nižja kot pri  Microsoftu in Hewlett-Packardu. Foto: Reuters
Applovi iPadi so se v zadnjem četrtletju odlično prodajali, iPhoni pa malce manj. Applove delnice so torkovo trgovanje končale pri 600 dolarjih, v zunajborznem trgovanju pa so se (po objavi četrtletnih rezultatov) pocenile za več kot pet odstotkov. Dobiček na delnico zdaj znaša 9,32 dolarja, analitiki pa so upali, da bo vsaj dolar višji. Dividendna donosnost trenutno znaša 1,8 odstotka in je višja kot pri IBM-u, Ciscu in Oraclu, toda nižja kot pri Microsoftu in Hewlett-Packardu. Foto: Reuters
Evro je v primerjavi z dolarjem tik nad dveletnim dnom. Ob 13. uri je bila njegova vrednost 1,214 dolarja. Foto: Reuters

Kultno kalifornijsko podjetje je očitno že preveč razvadilo vlagatelje, saj so bili njegovi poslovni rezultati skoraj vedno krepko boljši od najbolj optimističnih napovedi, delnice pa so nezadržno rasle. Tokrat je bila rast dobička in prihodka najnižja v zadnjih letih. Dobička je bilo za 8,8 milijard, prihodka za 35 milijard (+23 odstotkov) dolarjev.

Kupci že čakajo na iPhone 5
Nižja od pričakovanj je bila prodaja iPhonov. 26 milijonov prodanih primerkov priljubljenega pametnega telefona je daleč od rekordne četrtletne prodaje (37 milijonov). Vzrok je bržkone ta, da kupci že čakajo na peto generacijo iPhona, ki naj bi na trg prišel jeseni. Prodaja iPodov je v primerjavi z istim lanskim četrtletjem nazadovala za deset odstotkov. Drugačna je bila zgodba z iPadi. Od 1. aprila do 30. junija je bilo prodanih 17 milijonov "tablic", kar je nov rekord. Prodaja Mac računalnikov je s štirimi milijoni rahlo porasla.

Dow Jones spet izgubil več kot sto točk
Ne tako bleščeči Applovi poslovni rezultati bi težko prišli ob bolj neprimernem trenutku, saj je Dow Jones v torek že tretjič zapored izgubil več kot sto točk. Glavne skrbi so povezane s Španijo, kjer je donos desetletne državne obveznice dosegel že 7,636 odstotka, še višji pa je donos petletne obveznice. Prvič po letu 2001 se je zgodilo, da se je donos petletne obveznice povzpel nad donos desetletne. Še vedno je vlagatelje tudi strah posledic morebitnega izstopa Grčije iz evrskega območja.

Finančne krivulje na Valu 202:

Wall Street Journal je izpostavil neprožnost evropske delovne zakonodaje kot glavni vzrok za visoko brezposelnost


ZDA čutijo posledice evropske krize
Pred koncem trgovanja si je borza v New Yorku nekoliko opomogla, saj je Wall Street Journal namignil, da Fed pripravlja nove spodbujajoče ukrepe. Indeks Dow Jones (12.617 točk) se je znižal za 0,8 odstotka. Vedno več je znakov, da tudi ameriške družbe čutije posledice evropske krize. Podjetje za poštne storitve UPS je tako s četrtletnim dobičkom zgrešilo napovedi, prav tako pa je znižalo napovedi za celoletni dobiček. Delnice so izgubile 4,6 odstotka. Tudi podjetji AT & T in Whirlpool manj optimistično gledata na prihodnost.

Prepoved "šortanja" strel v prazno

Na borzi v Madridu je indeks IBEX v torek izgubil 3,58 odstotka. Ponedeljkova prepoved prodaj na kratko (s to strategijo vlagatelji služijo ob padajočih tečajih) očitno ni prekinila negativnega gibanja. Še več, številni svarijo, da je ukrep regulatorjev trga kontraproduktiven. Frankfurtski DAX30 jo je z manj kot polodstotno izgubo včeraj še dobro odnesel. Proizvodnja dejavnost v Nemčiji se je julija upočasnila na najnižjo raven v več kot treh letih. Agencija Moody’s je Nemčiji znižala obete za ocene dolgoročnega dolga. Ocena sicer ostaja najboljša (trojni A), toda obeti so zdaj negativni in nič več stabilni.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

TELEKOM

+1,62 %

62,00 EUR

MERCATOR

+0,78 %

123,00

KRKA

+0,00 %

41,80

NOVA KBM

+0,00 %

1,45

PETROL

-0,58 %

170,00

LUKA KOPER

-2,14 %

7,261

ZAV. TRIGLAV

-4,12 %

11,41

GORENJE

-5,21 %

4,55


Petrol zvišal dobiček, delnice pa - navzdol
Delnicam na Ljubljanski borzi ne pomagajo niti objave spodbudnih poslovnih rezultatov. Skupina Petrol je imela po prvi oceni v prvem letošnjem polletju 23 milijonov evrov dobička, kar je devet odstotkov več kot v istem obdobju lani. Prihodki od prodaje so porasli za 18 odstotkov. Petrolove delnice so se v sredo vseeno pocenile za pol odstotka. Po dveh dneh rasti je Gorenje padlo za pet odstotkov, na 4,55 evra. Promet s Krkinimi delnicami se je povzpel na 878 tisoč evrov, cena je nihala med 41,50 in 41,80 evra. Indeks SBI TOP (514 točk) se je znižal za tretjino odstotka.