Cene blaga so se aprila na letni ravni v povprečju znižale za 1,3 odstotka. Foto: Reuters
Cene blaga so se aprila na letni ravni v povprečju znižale za 1,3 odstotka. Foto: Reuters

Namestnica generalne direktorice statističnega urada Karmen Hren je ob tem pojasnila, da obdobje padanja cen v Sloveniji traja od sredine leta 2014; "v tem času so se cene v povprečju znižale za okoli dva odstotka."

K letni deflaciji so največ prispevale nižje cene naftnih derivatov. Tekoča goriva so se namreč v primerjavi z lanskim aprilom pocenila za 20,1 odstotka, goriva in maziva pa za 11,3 odstotka, svoj prispevek k letni deflaciji pa so pustile tudi 5,8 odstotka nižje cene sadja in 1,6 odstotka nižje cene oblačil.

Na mesečni ravni so se cene aprila dvignile za 0,4 odstotka. K temu so prispevale za 1,5 odstotka višje cene oblačil. Znatno višje pa so cene obutve, in sicer za 14,2 odstotka. K mesečni inflaciji so prispevale tudi višje cene goriv in maziv, ki so se podražila za 3,2 odstotka.

Letno gibanje cen, merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (HIŽP), ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU-ju, je bilo tudi aprila negativno, saj so se cene znižale za 0,7 odstotka.

Gospodarska rast v območju z evrom
Območje z evrom je imelo po podatkih Eurostata v prvem letošnjem četrtletju 0,6-odstotno gospodarsko rast na četrtletni in 1,6 odstotno rast na letni ravni. V zadnjem lanskem trimesečju je bila v evrskem območju gospodarska rast 0,3-odstotna.