Ameriška družba Eatons Capital je v torek poslala prevzemno ponudbo za delnice Pivovarne Laško. A ponudba ni bila skladna z zakonom, ugotavljajo na ATVP-ju. Foto: MMC RTV SLO
Ameriška družba Eatons Capital je v torek poslala prevzemno ponudbo za delnice Pivovarne Laško. A ponudba ni bila skladna z zakonom, ugotavljajo na ATVP-ju. Foto: MMC RTV SLO

Dokument, ki je bil v torek objavljen kot prevzemna namera ameriške družbe Eatons Capital za delnice Pivovarne Laško in upočasnil prodajo večinskega deleža Mercatorja, ni prevzemna namera, skladna z zakonom, so v sredo ugotovili v Agenciji za trg vrednostnih papirjev in začeli postopek zaradi suma tržne manipulacije.

Dokument poslan po telefaksu s pošte v Trzinu
Kot so ugotovili na ATVP-ju, dokument namreč sploh nima elementov (npr. podpisa in žiga), ki bi zagotavljali, da gre resnično za dokument Eatons Capital, dodaten dvom vzbuja to, da je bil dokument ameriške družbe po faksu posredovan s pošte v Trzinu, pri čemer iz dokumenta ni razvidna nobena druga navezna okoliščina, kot npr. pooblastilo za objavo namere, ki bi pojasnjevala, zakaj je bil (nepodpisan) dokument ameriške družbe poslan iz Trzina.

Namera poleg tega ni bila pravilno objavljena, saj bi morala biti isti dan, ko je bila poslana prevzemni tarči in ATVP-ju, tudi objavljena v enem izmed dnevnikov, ki izhajajo na celotnem območju Slovenije.

V preiskavo vključeni tudi drugi akterji
Ker ne gre za prevzemno namero, skladno z zakonom, zaradi objave tudi ne izhajajo posledice po zakonu, kot so obveščanje predstavnikov delavcev ciljne družbe, obveščanje ATVP-ja o morebitnih dogovorih ali pogajanjih s prevzemnikom in omejitve dejanj ciljne družbe, so pojasnili na agenciji in dodali, da so sočasno začeli tudi postopek nadzora zaradi suma tržne manipulacije.

Bistvo nadzora je osredotočeno na torkovo objavo dokumenta glede prevzema Pivovarne Laško, je povedal direktor ATVP-ja Damjan Žugelj. Prvi mož agencije sicer ni mogel razkriti, katere znake tržne manipulacije v tem postopku preiskujejo, dejal je le, da bodo v preiskavo vključeni tudi drugi organi v Sloveniji in tuji nadzorni organi.

Za tovrstno dejanje je po zakonu o trgu finančnih instrumentov predpisana globa med 25.000 in 125.000 evri, če je narava prekrška posebno huda, je lahko globa tudi do 370.000 evrov, poleg tega je po kazenskem zakoniku kazen za zlorabo trga finančnih instrumentov zaporna kazen do treh let, v hudih primerih tudi do pet let.