AUKN bo poskušala v najkrajšem času doseči, da se v največji možni meri vzpostavijo pogoji za sprejem zakona o poroštvu države in da se na ta način prepreči ogromna materialna in finančna škoda Foto: BoBo
AUKN bo poskušala v najkrajšem času doseči, da se v največji možni meri vzpostavijo pogoji za sprejem zakona o poroštvu države in da se na ta način prepreči ogromna materialna in finančna škoda Foto: BoBo

Po mnenju Agencije za upravljanje kapitalskih naložb bi zavrnitev poroštva posledično pomenila razprodajo slovenske energetike v zgodovinsko najbolj neugodnem trenutku za prodajo, kar nekateri po drugi strani vidijo kot izjemno priložnost za poceni privatizacijo znatnega dela slovenske elektroenergetike.

Skušali bodo kar najhitreje doseči pogoje za sprejem zakona
Agencija je sicer v ponedeljek prejela dopis Holdinga Slovenske elektrarne in Termoelektrarne Šoštanj glede zagotavljanja finančne konstrukcije šestega bloka Teša in s tem povezanih poroštev države za posojilo Evropske investicijske banke v znesku 440 milijonov evrov.

Agencija dopis proučuje in bo v najkrajšem času poskušala doseči, da se v največji mogoči meri vzpostavijo pogoji za sprejetje zakona o poroštvu države in da se na ta način prepreči ogromna materialna in finančna škoda (ocene se gibljejo med 500 milijoni in 1000 milijoni evrov) za državo in družbi HSE ter Teš, ki bi nastala zaradi suspenza pogodbe z Alstomom.

AUKN: HSE je nadpovprečno kapitaliziran
Kot poudarjajo v AUKN-ju, je vprašljiv nadaljnji obstoj ne samo Teša, ampak tudi skupine HSE-ja oziroma znatnega dela slovenske elektroenergetike, ki pa je hrbtenica slovenskega gospodarstva.

Ob tem AUKN poudarja, da je HSE v primerjavi s primerljivimi podjetji v regiji nadpovprečno kapitaliziran in ima dovolj prostega kreditnega potenciala oziroma gotovinskega toka, da ob primernem financiranju sam izpelje projekt in ga na podlagi nadpovprečnih dosedanjih operativnih rezultatov blokov petih blokov Teša tudi učinkovito upravlja.

"Glede na lanski padec bonitete države po padcu referendumov sredi leta in ob izrazito negativni javni kampanji proti Tešu je vprašljivo, ali bi ob teh neugodnih zunanjih pogojih HSE-ja sploh še bil sposoben zagotoviti nadomestna kreditna sredstva brez državnega poroštva za nadaljevanje projekta oz. za povrnitev škode podizvajalcem," še pojasnjujejo v agenciji.

HSE pričakuje katastrofalne posledice
Oglasili so se tudi v Holdingu slovenskih elektrarn in Termoelektrarni Šoštanj, kjer zatrjujejo, da so v zadnjih dveh letih storili vse, kar je bilo možno, da je projekt obvladan in transparenten. "Odločitev o nadaljevanju postopka sprejemanja Zakona o poroštvu se je premaknila na področje politike, na katero pa poslovodstvi TEŠ in HSE nimata vpliva. V takšnih razmerah tudi ni mogoče sprejeti kakršnekoli odločitve, saj vsaka izmed njih pomeni dodatne stroške."

Po njihovih ocenah bi to, da zakon o poroštvo ne bi bil sprejet, za HSE in Teš imelo katastrofalne posledice, dodatne stroške v višini najmanj dveh milijard evrov v naslednjih dveh letih, manjšanje energetske samozadostnosti države, problem nadaljnje ekološke sanacije Šaleške doline in vprašljivost nadaljnjega obstoja termoelektrarne ter s tem delovnih mest.