AUKN državna podjetja v njegovi pristojnosti poziva k zamrznitvi izplačil raznih plačnih dodatkov. Foto: MMC RTV SLO
AUKN državna podjetja v njegovi pristojnosti poziva k zamrznitvi izplačil raznih plačnih dodatkov. Foto: MMC RTV SLO

Z Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) so danes sporočili, da pričakujejo, da bodo družbe tako pri lastnem poslovanju kot pri poslovanju drugih družb v skupini za preostali del leta 2011 in za leto 2012 sprejele ukrepe za optimizacijo stroškov dela.

Od uprav in nadzornikov na agenciji pričakujejo, da bodo stroške dela prilagodili prihodku oz. dobičku družbe ter pričakovanjem glede donosa kapitala in dividendne donosnosti. Pravi tako menijo, da poslovodstvu ne pripadajo nobene druge vrste plačil, ki jih določa kolektivna pogodba, na primer božičnica, 13. plača, regres.

Ne več kot v 2010
Višina plače oz. masa plač v podjetju naj se obdrži največ na ravni leta 2010, predlaga agencija. Božičnice naj ne izplačajo v družbah, ki so jih država oz. družbe v lasti države v zadnjih teh letih dokapitalizirale, ter v družbah, ki poslujejo z izgubo ali ki ne dosegajo načrtovanih poslovnih rezultatov.
V ostalih družbah, če se bodo za izplačilo odločila, naj bo znesek božičnice enoten in naj ne presega minimalne plače, priporoča AUKN. Enako predlagajo tudi za 13. plačo, ki pa naj ne preseže zneska osnovne plače posameznika. Podjetja naj regres izplačajo enotno in v višini minimalne plače, poziva agencija.

Če družbe ne nameravajo spoštovati priporočil, so, tako AUKN, dolžne javno objaviti argumentirana pojasnila z opredelitvijo "konkretnih ukrepov, ki jih bodo izvedle z namenom spoštovanja zadevnega priporočila".