Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države predlaga zamenjavo nadzornega sveta. Foto: BoBo
Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države predlaga zamenjavo nadzornega sveta. Foto: BoBo
NLB potrebuje svež kapital, kje ga bo dobil?

AUKN predlaga, naj delničarji odpokličejo Marka Simonetija, Rasta Ovina, Andreja Baričiča, Jurija Detička, Igorja Mastena, Antona Macuha in Borisa Škapina, na njihovo mesto pa za štiri leta imenujejo nove nadzornike. V agenciji so se za ta korak odločili, da nadzorni svet v časih, ko se NLB spopada s spremenjenimi in zahtevnejšimi pogoji poslovanja, "z novo kombinacijo znanja in izkušenj" prenovijo, so zapisali v predlogu za dopolnitev dnevnega reda.

Če bodo delničarji zamenjave potrdili, bosta od "starih" nadzornikov NLB-ja ostala le predstavnika belgijskega KBC-ja. Kandidate za nove nadzornike bo agencija sporočila po uskladitvi z vlado.

Dva dni po skupščini denar že v banki?
Poleg tega agencija predlaga odločanje o 510 milijonov evrov težki dokapitalizaciji. V obrazložitvi so zapisali, da se mora NLB v skladu z zahtevami evropskega bančnega regulatorja EBA in Banke Slovenije dokapitalizirati najpozneje do zadnjega dne letošnjega junija, in sicer tako, da bo količnik čistega temeljnega kapitala (Core Tier 1) znašal najmanj devet odstotkov. V le dveh dneh po skupščini (ta bo 27. junija) naj bi se po predlogu AUKN-ja v NLB steklo dodatnih 510 milijonov evrov.

Od tega naj bi 380 milijonov evrov zagotovili z izdajo nekaj več kot 5,5 milijona novih delnic po ceni 68,71 evra, ki bi jih uporabili zgolj za zamenjavo za hibridne dolžniške instrumente, preostalih 130 milijonov evrov pa z izdajo skoraj 1,89 milijona novih delnic prav tako po ceni 68,71 evra, ki bi se jih prodalo brez objave prospekta. V obeh primerih bi prednostno pravico obstoječih delničarjev izključili.

Vlada v dokapitalizaciji ne bo sodelovala
Vlada po dozdajšnjih zagotovilih v dokapitalizaciji ne bo sodelovala, se pa že vse od februarja pogovarja z morebitnimi zasebnimi vlagatelji, med katerimi se najpogosteje omenja zdajšnjo drugo največjo lastnico, belgijski KBC, Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) in Mednarodno finančno korporacijo (IFC) iz skupine Svetovne banke. Država naj bi po dokapitalizaciji svoje lastništvo v NLB-ju znižala na 25 odstotkov plus eno delnico.

NLB potrebuje svež kapital, kje ga bo dobil?