Gospodarstvo
Telekom Slovenije
Agencija za varstvo konkurence (AVK) je presojala domnevno zlorabo položaja Telekoma Slovenije na dveh medoperaterskih telekomunikacijskih trgih, na katerih daje alternativnim operaterjem dostop do svojega omrežja, ki je potreben za zagotavljanje širokopasovnih storitev končnim uporabnikom na fiksni lokaciji. Foto: BoBo

Dodaj v

AVK: Telekom zlorabil položaj v petih primerih

AVK je kršitve ugotovil pri petih od očitanih 15 dejanj
11. februar 2015 ob 18:30,
zadnji poseg: 11. februar 2015 ob 19:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

AVK je končal postopek presoje zlorabe prevladujočega položaja Telekoma Slovenije pri zagotavljanju dostopa do svojega omrežja drugim operaterjem. Od 15 očitanih dejanj so kršitve ugotovili v petih primerih.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je presojala domnevno zlorabo položaja Telekoma Slovenije na dveh medoperaterskih telekomunikacijskih trgih, na katerih daje alternativnim operaterjem dostop do svojega omrežja, ki je potreben za zagotavljanje širokopasovnih storitev končnim uporabnikom na fiksni lokaciji.

AVK je kršitve ugotovil pri petih od očitanih 15 dejanj, glede 10 očitkov pa je nadaljnji postopek ustavil zaradi preskopih dokazov ali manjšega učinka teh dejanj.

Dostop do uporabe Telekomovega omrežja alternativnim operaterjem je sicer mogoč na dva načina, in sicer z najemom fizičnih omrežnih elementov za ustvarjanje lastnega bitnega toka in z možnostjo uporabe bitnega toka podjetja Telekom Slovenije za zagotavljanje lastnih maloprodajnih storitev alternativnih operaterjev.

Edini ponudnik teh veleprodajnih storitev je Telekom Slovenije, ki pa je s storitvami Siol tudi sam dejaven na maloprodajnem trgu širokopasovnih storitev na fiksni lokaciji. Alternativnim operaterjem kljub temu ne sme zagotavljati dostopa po slabših pogojih.

Dokazni postopek je po navedbah AVK-ja pokazal, da je Telekom od leta 2005 z različnimi posameznimi ravnanji alternativnim operaterjem, ki so na maloprodajni trg vstopali prek uporabe ene ali obeh veleprodajnih storitev, zviševal vstopne stroške in tveganje, kar jih je v primerjavi z državnim operaterjem postavljalo v slabši položaj.

"S svojim ravnanjem formalno sicer ni kršil obveznosti iz regulatornih odločb, vendar pa je podjetju Telekom Slovenije izkoriščanje regulatornih pomanjkljivosti za slabljenje konkurentov prav zaradi nujnosti dostopa do njegove infrastrukture prepovedano," opozarjajo na AVK-ju.

Telekom ščitil Siol
Glede konkretnih kršitev na AVK-ju med drugim pojasnjujejo, da je Telekom v letu 2005 zavračal dostop do naprav, ki so bile v lasti hčerinske družbe Siol. Naprave so hčerinski družbi prodali z namenom, da dobi skupina Telekom Slovenije "najprimernejšo organiziranost za tržni boj s potencialno konkurenco na trgu širokopasovnih storitev".

Operaterji, ki so se odločili za uporabo fizične omrežne infrastrukture, so se tudi soočili z odlaganjem rokov za izgradnjo kolokacij zaradi formalnosti, kot je plačilo avansa, in z vzpostavitvami kolokacij v skrajnem roku, določenem z regulacijo, kar je v praksi večinoma pomenilo vsaj osem mesecev.

Obenem do regulatorne odločbe iz leta 2007 alternativnim operaterjem o svojem omrežju podjetje ni dajalo določenih splošnih informacij, s pomočjo katerih bi operaterji lažje dostopali do omrežja. Določalo jim je tudi tip kolokacije - vse kolokacije družbe Siol so bile tipa C, operaterji pa so tip C dobili le, če A in B nista bila mogoča.

V letu 2011 so za zagotavljanje medoperaterskih storitev operaterji povpraševali po razvezavi krajevne zanke, kar pa je Telekom Slovenije zavrnil in je dostop zavračal vsaj do leta 2014. Zaradi tega je bil alternativnim operaterjem omejen dostop do medoperaterskega trga, še navajajo v AVK-ju.

Telekom se lahko pritoži
Odločba in sklep še nista pravnomočna, saj imajo tako Telekom kot stranski udeleženci - Amis, Tušmobil in T-2 - možnost sprožitve upravnega spora v 30 dneh od vročitve odločbe in sklepa.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
RJSlo
# 11.02.2015 ob 18:45
Telekom ščitil Siol
-----------------------------
Avtorju bi svetoval, da pobrska po spletu. Ni res, da je samo Telekom ščitil Siol. Siol so takrat ščitili policija, tožilstvo, sodstvo in še kakšno ministrstvo. O AVK bom napisal pa jutri, ker moram poiskati njihov odgovor.
mikic007
# 11.02.2015 ob 23:50
Moj komentar ni imel podton, si ga sam našel. Te zadeve se vlečejo po sodiščih že vrsto let in čas je, da se jih reši. Telekom bi lahko tudi kako drugače uveljavljal svoj monopol, ampak najlažje je omejevati konkurenco na škodo uporabnikov. Takšen Telekom če je ali pa ne, jaz nimam nič od njega, imajo pa tisti, ki te prakse uvajajo.
mikic007
# 11.02.2015 ob 19:07
Drzavna firma, ki deluje v skodo ljudi. V osnovi skrajno nemoralno, v praksi realnost.
Bivši uporabnik
# 11.02.2015 ob 18:58
Monopol + režimska kamerila = paradni konji demokratičnega socializma
the law1
# 12.02.2015 ob 00:34
Eni videte problem v multinacipnalkah ali kaj? Res se sprsujemali vam je sploh kaj jasno. Npr. Volkswagen prodaja svoj produkt za določeno ceno. Na srečo, če ti ne ustreza lahko izbereš tuidi KIO. Ja dragi socialisti, konkurenca je bistvena oz. tisto, kar bi vi radi ukinili.
am shagar
# 11.02.2015 ob 22:23
Skratka bedastoče.
am shagar
# 11.02.2015 ob 22:18
ah kako ljubim članke za zbijanje cene podjetja in njegovo diskreditacijo med uporabniki. Seveda so multinacionalke zelo poštene kenede.
Buldog
# 11.02.2015 ob 19:28
@mikic007
11.02.2015 ob 19:07

Privat firma bi v takem primeru delovala še bolj v škodo ljudi. Privat firma bi še bolj ščitila svoje storitve. Zato pa je prodajanje Telekoma neumnost.
cairns
# 12.02.2015 ob 14:21
Telekom ni zlorabljal položaja samo do drugih podjetij, ampak je bil izredno pokvarjen do zasebnih uporabnikov.
Pri menjavi operaterja sem to izkusil na svoji koži, a sem se na srečo pritožil na APEK. Telekom jih je ekspresno dobil po prstih, jaz pa sem bil rešen njihovega terorja. Nikoli več Telekom, razen če se kaj bistvenega ne spremeni v načinu poslovanja.
Buldog
# 12.02.2015 ob 13:30
@the law1
12.02.2015 ob 00:34

Nekdo članka ne zna prebrat.

Ni problem, če bi obstajala konkurenca. V primeru teh zlorab konkurence NI in JE NE BO. Telekom je edini, ki ima določeno infrstrukturo, na katero se vezani VSI OSTALI ponudniki.

Edini ponudnik teh veleprodajnih storitev je Telekom Slovenije, ki pa je s storitvami Siol tudi sam dejaven na maloprodajnem trgu širokopasovnih storitev na fiksni lokaciji. Alternativnim operaterjem kljub temu ne sme zagotavljati dostopa po slabših pogojih.

Tako da izvoli prodat edinega ponudnika nekemu privatniku, tujcu, pa boš potem videl zlorabe. Še bolj prefinjene od teh sedaj.
Buldog
# 12.02.2015 ob 13:25
@mikic007
11.02.2015 ob 23:50

Omejevanje konkurence je vedno na škodo uporabnikov. Posredno imaš kar nekaj od državnega lastništva - nižje davke, večja zaposlenost - manj transferjev za brezposelnosti,...
Bivši uporabnik
# 12.02.2015 ob 13:07
Agencija za varstvo konkurence (AVK) je presojala domnevno zlorabo položaja Telekoma Slovenije na dveh medoperaterskih telekomunikacijskih trgih, na katerih daje alternativnim operaterjem dostop do svojega omrežja, ki je potreben za zagotavljanje širokopasovnih storitev končnim uporabnikom na fiksni lokaciji.

Telekom je alternativnim operaterjem ponudil dostop do svojega omrežja in zaradi tega je bil kaznovan? Pač so monopolist in glavni na trgu...
zemljemerec
# 12.02.2015 ob 08:14
in zaposleni ki zlorabljajo svoj položaj z vodenjem podjetja v državni lasti potrjujejo zahtevo od podpisanih v peticiji, da se podjetje mora prodati javno na licitaciji...in s tem prekinemo dokapitalizacijo, plačevanje zablod in napak politikov v gospodarski družbi.
kop
# 11.02.2015 ob 20:36

Dr. Kumrovec
# 11.02.2015 ob 18:58
Monopol + režimska kamerila = paradni konji demokratičnega socializma


Na čelu Telekoma pa Rudolf Skobe :))
Človek ki je na Siol privlekel Vinka Vasleta, Alenko Paulin, Uroša Urbanijo( smeha vseh smehov poznamo prav s tukaj), pa recimo še Žužka..
Ja ni kej... Telekom, kader režimske kamerile :))
Ajajaja
# 11.02.2015 ob 22:23
Najbolje da ga prodamo nemcem potem Telekom ne bo imel prevladujočega položaja ampak Tmobile. Ki ima že vsa glavna telekom podjetja v vsej vzhodni evropi ampak tujaj ne gre za prevladujoč položaj saj to ni ena država ampak jih je več :).... Cmeri pa itak ni nič jasn on je bolj za pravne priročnike brat
mar956
# 11.02.2015 ob 21:23
"Siol box forever."
Kazalo