Koroška bančna skupina je že
Koroška bančna skupina je že "požrla" 4,3 milijarde evrov pomoči, lahko pa da jih bo še 17,8 milijarde. Foto: BoBo

Davkoplačevalci bodo morebiti morali Hypo Alpe Adria pred morebitno ustanovitvijo slabe banke dokapitalizirati še s tremi milijardami evrov, je ocenil guverner avstrijske centralne banke Ewald Nowotny. Po ocenah guvernerja naj bi slabe terjatve banke Hypo Alpe Adria obsegale 17,8 milijarde evrov, slabo banko pa bi morali vzpostaviti do 1. septembra.
Avstrija je sicer za finančno pomoč banki letos rezervirala milijardo evrov, v stečaj pa je ne nameravajo poslati, saj bi to ogrozilo ugled Avstrije na finančnih trgih. A po drugi strani bi vzpostavitev in delovanje slabe banke močno povečalo avstrijski javni dolg, ki bi lahko narasel z zdajšnjih 74 na 80 odstotkov BDP-ja, kar je veliko več od 60 odstotkov, kolikor je cilj za države evrskega območja, je v pogovoru za avstrijski ORF povedal Nowotny.
Finančni minister Michael Spindelegger pa je v pogovoru za avstrijski časnik Österreich dejal, da bi se lahko vlada do konca marca odločila o konkretnih korakih za razbremenjevanje banke. Minister je dodal, da je odprt za vse rešitve, ki bi jih predlagala akcijska skupina za reševanje bank. Opozoril je še, da so za bančno katastrofo krivi koroški politiki in menedžerji banke. Od začetka krize je Avstrija bančni skupini Hypo Alpe Adria v obliki državnih jamstev in finančne pomoči zagotovila že 4,8 milijarde evrov.