Imre Balogh je funkcijo nastopil pred štirimi meseci. Foto: MMC RTV SLO
Imre Balogh je funkcijo nastopil pred štirimi meseci. Foto: MMC RTV SLO
Imre Balogh, prvi mož DUTB-ja, zavrača očitke
Najpomembnejši primeri »slabe banke«

Prvič je pred kamero Televizije Slovenija stopil glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank Imre Balogh, ki je funkcijo nastopil pred štirimi meseci. V pogovoru je med drugim povedal, da slaba banka ni nikoli želela prodati Save finančnemu skladu York in da so se banke strinjale, da mora Bojan Petan zapustiti položaj predsednika uprave DZS-ja.

Kdo se zanima za nakup enega največjih izvoznih slovenskih podjetij Cimos, bi morali izvedeti ta teden, a je slaba banka rok podaljšala, potrdi glavni izvršni direktor Imre Balogh.

"Ne bi komentiral potencialnih investitorjev. V pogodbo so lahko vključene določbe, ki zaprtje podjetja in odpuščanje delavcev za nekaj časa prepovedujejo. Vsekakor pa bi to vplivalo na prodajno ceno," je na odgovor, ali je med potencialnimi kupci zloglasni bosanski poslovnež Nijaz Hastor, ki naj bi selil proizvodnjo Cimosa v Bosno, odgovoril Balogh.

Največ prahu v javnosti dviguje Sava, družba, ki obvladuje pomemben del slovenske turistične dejavnosti. V reševanje prezadolžene družbe se je dejavno vključila tudi država, ki od slabe banke zahteva, da Savine terjatve prenese na Slovenski državni holding. A se do danes to ni zgodilo. "Odločitev vlade ni vključevala nobenih navodil, ki bi jim morali slediti," je položaj komentiral Balogh.

Za izjemno presenečenje so ta teden poskrbele banke, ki jim DZS dolguje več kot 90 milijonov evrov. Očitno imajo predsednika uprave Bojana Petana dovolj, saj zahtevajo njegov odstop. Baloh pa je pojasnil, da imajo"upniki upravičene razloge".

Neuradno Petan že dlje časa zamuja s prodajo Marine Portorož in Term Čatež, ugiba se tudi, da ima skupina DZS negativni kapital.

Imre Balogh, prvi mož DUTB-ja, zavrača očitke
Najpomembnejši primeri »slabe banke«