Bančni sistem si je opomogel po lanskih izgubah. Foto: BoBo
Bančni sistem si je opomogel po lanskih izgubah. Foto: BoBo

Banke v Sloveniji so imele lani od januarja do septembra dobiček po davkih, v neto izgubo pa so zdrsnile oktobra. Sodeč po najnovejših podatkih Banke Slovenije, pa so v leto 2015 krenile s pozitivnim rezultatom. Ta je sicer 14,3 odstotka slabši kot pred letom, in sicer je dobiček pred davki v prvem mesecu letos znašal 33,2 milijona evrov.

Čisti obrestni prihodki bank, najpomembnejši vir prihodkov bank, so januarja dosegli 63,2 milijona evrov, kar pomeni medletni 8,6-odstotni zdrs. Neobrestni prihodki so se zmanjšali za 4,1 odstotka, na 32,4 milijona evrov. Operativni stroški so se povečali za pol odstotka, na 52,8 milijona evrov, vse banke skupaj pa so v prvem mesecu letos vknjižile 9,5 milijona evrov neto oslabitev in rezervacij, potem ko so jih lani vsak mesec v povprečju približno 50 milijonov evrov.

Bilančna vsota, ki se je lani zaradi prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank krčila, se je v letošnjem prvem mesecu nekoliko okrepila. Na zadnji dan januarja je znašala 39 milijard evrov, kar je 0,7 odstotka več kot decembra lani, vendar še vedno 3,8 odstotka manj kot pred letom dni.
Prebivalstvo in gospodarstvo še naprej varčujeta
Posojila podjetjem so bila na letni ravni nižja za 18,3 odstotka, posojila gospodinjstvom pa so bila na približno enaki ravni kot januarja 2014. Skupaj so imele banke za 32,9 milijarde evrov vlog, gospodinjstva pa so v banke v letu dni položila še za 4,9 odstotka več denarja, podjetja za 8,7 odstotka in država celo za 38,1 odstotka.

Delež terjatev z zamudami nad 90 dni med vsemi terjatvami se je januarja znižal za 0,3 odstotne točke, na 11,6 odstotka. Zgolj na segmentu podjetij, pa je ta delež ostal na decembrski ravni 17,7 odstotka.