Banke počasi le obračajo poslovanje na bolje. Foto: Reuters
Banke počasi le obračajo poslovanje na bolje. Foto: Reuters

Čisti obrestni prihodki bank so v prvih petih mesecih letos dosegli 316,2 milijona evrov in so bili na medletni ravni manjši za osem odstotkov. Neobrestni prihodki so ostali na približno enaki ravni, pri 178,8 milijona evrov, prav tako operativni stroški, ki so znašali 276,3 milijona evrov.

Bilančna vsota bank pa še vedno upada. Konec maja je dosegla 37,8 milijarde evrov, oz. 5,3 odstotka manj kot pred letom dni in 0,5 odstotka manj kot konec aprila, kaže najnovejše poročilo Banke Slovenije o poslovanju bank.

Slabih posojil manj, a še zmeraj več ko desetina
Neto oslabitve in rezervacije so se v primerjalnem obdobju kar prepolovile in dosegle le še 75,9 milijona evrov. Obseg posojil nebančnemu sektorju ter podjetjem se je maja na mesečni ravni malenkostno zmanjšal, a je bil za podjetja na letni ravni še vedno nižji za 18,8 odstotka. Posojila gospodinjstvom pa so malce zrasla - na mesečni in na letni ravni za 0,2 odstotka.

Vloge nebančnega sektorja ter gospodinjstev so se maja okrepile. Vloge gospodinjstev so se mesečno okrepile za 0,2 odstotka, medletno za skoraj štiri odstotke. Vloge podjetij pa so medtem zrasle mesečno za 1,8 odstotka in letno za 7,5 odstotka. Medletno so se najbolj prej povečale vloge države.

Delež terjatev z zamudami nad 90 dni med vsemi terjatvami se je maja v primerjavi z aprilom znižal za 0,2 odstotni točki in je znašal 11,4 odstotka.