Slovenske banke pesti pomanjkanje dolgoročnih sredstev. Foto: BoBo
Slovenske banke pesti pomanjkanje dolgoročnih sredstev. Foto: BoBo
Bančniki: Čas je za skupne cilje

"Zdaj je čas, da stopimo skupaj, da izberemo podjetja, v katera zaupamo, in jih postavimo nazaj na noge," je na okrogli mizi Združenja bank Slovenije (ZBS) položaj orisal predsednik uprave Probanke Bogomir Kos.
Predsednik uprave NLB-ja Janko Medja je na to dodal, da je bila v preteklosti ena največjih težav ta, da je šlo pri reševanju podjetij in nato bank za reševanje brez skupnega cilja, brez vizije za naprej in s preveč oportunizma nekaterih. Izpostavil je tudi pomen strokovnosti, ki je v Sloveniji na vseh ravneh primanjkuje.
So bili na položajih pravi ljudje?
Politiki bi se po njegovih besedah morali zavedati svoje odgovornosti, da na pomembna mesta tudi v podjetjih imenujejo strokovno usposobljene ljudi, saj je drugače kapital porabljen v prazno. Ob tem je izpostavil še vprašanje, ali so v Sloveniji v preteklih 20 letih ključne položaje v bankah zavzemali ljudje, ki so znali oceniti posel v dobrem in v slabem.
"Če bi delovali bolj premišljeno, če bi imeli dobre bančnike, ki bi videli tudi prek meja Slovenije, bi ti vedeli, da kriza prej ali slej pride in se ne bi tako zadolžili," je povzel. Družba je dopuščala, da bančniki s previsokimi posojili v resnici postajajo lastniki teh družb.
Finančno podhranjen slovenski sistem
Predsednica uprave SKB banke Cvetka Selšek je opozorila, da slovenski bančni sistem nima dolgoročnega denarja. Predsednik uprave Banke Koper Giancarlo Miranda pa je izpostavil pomembnost preglednosti, ki je po njegovem mnenju ključ uspešnega upravljanja slabih terjatev.
Viceguverner Banke Slovenije Darko Bohnec je opozoril na težave lastniške strukture bank in podjetij ter na velike pomanjkljivosti insolvenčne in stečajne zakonodaje, ki premalo upošteva upnike. Tudi t. i. slaba banka, ki jo ustanavlja država, bo prej ali slej trčila na enake težave in na premnogo upravnih sporov v teh postopkih, je dejal Bohnec.
Predsednik ZBS-ja France Arhar pa je prepričan, da je težava Slovenije ta, da država ni posegla v bančni sistem, kot se je to zgodilo v Evropi. Ker je država lastnik največjih bank v državi, jih je resda dokapitalizirala, a kot lastnik. To ni bilo posredovanje države, je spomnil.

Bančniki: Čas je za skupne cilje