V centralni banki pojasnjujejo, da objava rezultatov stresnih testov bank ne bo vplivala na njihovo poslovanje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V centralni banki pojasnjujejo, da objava rezultatov stresnih testov bank ne bo vplivala na njihovo poslovanje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Banke bodo nemoteno poslovale

Slovenija naj bi za dokapitalizacijo svojih bank potrebovala okoli pet milijard evrov, so za agencijo Reuters dejali viri pri EU-ju.

Slovenija je sicer v pričakovanju stresnih testov, ki naj bi 13. decembra pokazali, kolikšna bo dejansko ta številka. "Zadnja številka, ki jo imamo za Slovenijo, je pet milijard evrov," je danes za Reuters dejal visoki predstavnik območja evra, seznanjen z razmerami v Sloveniji. Drugi vir v Bruslju pa je za agencijo dejal, da bo pet milijard evrov verjetno zgornja meja in da bi lahko bila številka tudi štiri milijarde evrov. Po njegovih besedah pri takšnih vsotah Slovenija ne bi potrebovala mednarodne pomoči.

Banka Slovenije (BS) je sicer danes pojasnila, da objava rezultatov stresnih testov slovenskih bank ne bo vplivala na normalno poslovanje bank ali kakor koli spreminjala pogojev poslovanja s prebivalstvom.

Vse slovenske banke bodo decembra poslovale v rednem poslovnem času in z običajnimi pogoji poslovanja.

Vse vnaprejšnje napovedi o rezultatih stresnih testov slovenskih bank, preden so dokončno znani, so "zgolj in samo špekulacije". "Špekulacije so tudi napovedi, da naj bi bile banke tistega dne, ko bodo rezultati objavljeni, zaprte," so zapisali v BS-ju.

Rezultati stresnih testov in skrbnega pregleda bank naj bi bili po neuradnih podatkih znani 13. decembra, Finance pa namigujejo, da bi se lahko to zgodilo že 11. ali 12. decembra.

DZ pa je prejšnji teden sprejel novelo zakona o javnih financah, ki daje pravno podlago za državno dokapitalizacijo bank po objavi stresnih testov. Državni svet bo v četrtek sicer odločal o odložilnem vetu na omenjeni zakon.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je pojasnila, da bo lahko država z denarnim vložkom ali stvarnim vplačilom dokapitalizirala banke in hranilnice, ukrep pa bo moral biti izveden skladno z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Predlog za posamezno dokapitalizacijo bo dala Banka Slovenije, medresorska delovna skupina bo predlog poslala ministru za finance, na predlog katerega bo nato sklep sprejela vlada.

Banke bodo nemoteno poslovale