Izredni upravi v Factor banki in Probanki bosta morali opraviti revizijo celotnega poslovanja in upravljanja bank. Foto: BoBo
Izredni upravi v Factor banki in Probanki bosta morali opraviti revizijo celotnega poslovanja in upravljanja bank. Foto: BoBo

Izredni upravi Probanke in Factor banke bosta morali o odkritjih obveščati pristojne organe pregona oz. sprožiti druge postopke za zavarovanje koristi bank, kar pomeni, da bodo morali preučiti vse sume oškodovanj ali kaznivih dejanj in po potrebi najeti forenzične izvedence.

Svet Banke Slovenije je na današnji seji obravnaval trenutna gospodarska in finančna gibanja ter potrdil objavo gradiva oktobrske publikacije Gospodarska in finančna gibanja ter avgustovsko publikacijo Ekonomski odnosi Slovenije s tujino. Svet Banke Slovenije je obravnaval tudi poslovanje bank v tekočem letu, gibanja na kapitalskem trgu in obrestne mere.

Gospodarska rast naj bi bila do konca leta v najpomembnejših zunanjetrgovinskih partnericah relativno ugodna. V Sloveniji so bila agregatna gibanja v tretjem četrtletju stabilna.

Kazalniki zaupanja se izboljšujejo
Kazalniki zaupanja na področju gospodarske klime se postopno izboljšujejo, predvsem v povezavi z dogajanji v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih, ugotavljajo v Banki Slovenije. V predelovalnih dejavnostih se rast še ni v celoti obnovila, sodeč po padcu prihodkov v trgovini, pa ostaja šibka poraba gospodinjstev. Razmere v večini drugih skupin storitev zasebnega sektorja so ugodnejše, kažejo pa se tudi znaki postopne stabilizacije gradbene dejavnosti.