Banka Slovenije opozarja na še vedno zaostrene razmere v Sloveniji in naših največjih trgovinskih partnericah. Foto: BoBo
Banka Slovenije opozarja na še vedno zaostrene razmere v Sloveniji in naših največjih trgovinskih partnericah. Foto: BoBo

Svet Banke Slovenije (BS), ki je obravnaval trenutna gospodarska in finančna gibanja, je opozoril, da mora biti ekonomska politika naravnana tako, da povzroča čim manj negativnih učinkov na rast in zaposlenost in prispeva k dolgoročno vzdržni gospodarski rasti. Hkrati pa mora preprečevati socialno ogroženost šibkejših kategorij prebivalstva.
Svet je ob tem izpostavil tudi nujnost nadaljnjega zniževanja stroškov dela, kar bo podjetjem omogočilo povečanje finančne trdnosti. Kot so pojasnili, Banka Slovenije, skupaj s poslovnimi bankami, išče možnosti za spodbujanje finančnega prestrukturiranja dobro delujočih, a prezadolženih podjetij. Pri tem bosta ključna vzpostavitev odgovornega lastništva in poslovno prestrukturiranje.

Mrka slika prihodnosti
Pri doseganju vzdržne rasti pa posebno skrb vzbujata naraščanje brezposelnosti in denarne težave vedno več podjetij. Zato tudi narašča obseg nedonosnih terjatev bank, so v sporočilu za javnost zapisali v Banki Slovenije.

Poleg tega podatki na prehodu v leto 2013 kažejo na nadaljevanje pretežno neugodnih gibanj v največjih gospodarskih partnericah, kot tudi v Sloveniji. Čeprav so izvozno usmerjene dejavnosti v tretjem četrtletju še ohranjale dokaj solidno raven aktivnosti, pa je ta novembra močno upadla.
Stopnja registrirane brezposelnosti že od oktobra presega 12 odstotkov, novih delovnih mest pa je izredno malo. Izboljšanja gospodarskih razmer vsaj v prvem polletju tako še ni mogoče pričakovati, ugotavljajo v BS-ju.