Svet banke Slovenije je sprejel več sklepov, ki bo omogočil izvajanje že sprejetega zakona o hipotekarni in komunalni obveznici. Foto: BoBo
Svet banke Slovenije je sprejel več sklepov, ki bo omogočil izvajanje že sprejetega zakona o hipotekarni in komunalni obveznici. Foto: BoBo

Novi zakon o hipotekarni in komunalni obveznici, ki ga je DZ sprejel 28. januarja, veljati pa je začel v soboto, med drugim širi osnovo, ki jo lahko dajo banke in druge ustanove kot zastavo v zavarovanje - zastavljajo lahko tudi vrednostne papirje, posojila države in lokalnih skupnosti. Novela tudi poenostavlja način izdajanja teh obveznic ter način zagotavlja kritnega premoženja.

Z zakonskimi spremembami naj bi slovenskim bankam omogočili, da zavarujejo svoje zadolževanje na medbančnem trgu s kakovostnimi papirji. Ta instrument naj bi bankam olajšal dostop do dolgoročnejše likvidnosti zlasti v letu 2012, ko se bodo banke še vedno spoprijemale z zaostrenimi razmerami na finančnih trgih.

Določili so pogoje za izdajanje takšnih obveznic
Na Banki Slovenije so zato določili, kakšni so pogoji za pridobitev dovoljenja za izdajanje hipotekarnih in komunalnih obveznic, kakšna dokumentacija je potrebna za dokazovanje izpolnjevanja pogojev za imenovanje skrbnika kritnega registra in kako mora biti kritno premoženje usklajeno z izdanimi hipotekarnimi in komunalnimi obveznicam.

Določili so tudi pogoje za vključevanje izvedenih finančnih instrumentov v kritno premoženje in sprejeli sklep o vodenju evidenc kritnega registra.

Dotaknili so se tudi pasivnih obrestnih mer
Svet Banke Slovenije je med drugim obravnaval še problematiko pasivnih obrestnih mer bank in odločil, da bo banka povečano tveganje dobičkonosnosti z naslova pasivnih obrestnih mer upoštevala v okviru procesa ocenjevanja ustreznega notranjega kapitala bank. Sprejeti ukrep bo po prepričanju sveta banke spodbudil k še večji skrbnosti pri uravnavanju višine pasivnih obrestnih mer, kar bo pozitivno vplivalo tudi na posojilne obrestne mere. Ukrep bo začel veljati v začetku marca.