Bilančna vsota bančnega sistema se je v polletju letos povečala za več kot pol milijarde evrov, na 38,5 milijarde evrov. Foto: BoBo
Bilančna vsota bančnega sistema se je v polletju letos povečala za več kot pol milijarde evrov, na 38,5 milijarde evrov. Foto: BoBo

Stabilna rast posojil gospodinjstvom se je s 6,7 odstotka v juniju nadaljevala, pri čemer se je v drugem četrtletju letos rast stanovanjskih posojil stabilizirala pri več kot štirih odstotkih medletno. Znova se je okrepila rast potrošniških posojil, junija na 12 odstotka, pri čemer pa je vse več posojil s fiksnim obrestovanjem.

Vse več potrošniških posojil
Potrošniška posojila po polletnem prirastu presegajo stanovanjska posojila, a za njimi zaostajajo v skupnem obsegu. Potrošniška posojila sicer predstavljajo več kot četrtino vseh posojil gospodinjstvom.

Vloge nebančnega sektorja se nadalje krepijo, predvsem zaradi višjih vlog gospodinjstev, medtem ko je prirast vlog nefinančnih družb skromen. Vloge gospodinjstev so se v prvem polletju povečale za 581 milijonov evrov, na 18,1 milijarde evrov, njihov obseg je bil medletno višji za 6,4 odstotka. Ročnost virov financiranja se ob izredno nizkih depozitnih obrestnih merah še skrajšuje. Delež vpoglednih vlog se je tako v prvem polletju povečal na 71 odstotkov vseh vlog nebančnega sektorja oziroma 73,2 odstotka vseh vlog gospodinjstev.

"Po solidnem junijskem prirastu posojil nebančnemu sektorju v višini 100 milijonov evrov se je rast izboljšala na 5,6 odstotka medletno. Kljub junijskemu povečanju posojil nefinančnim družbam v višini 81 milijonov evrov, pa je ostala medletna rast zmerna z 2,5 odstotka," so še pojasnili v Banki Slovenije.