Po podatkih Banke Slovenije ostaja stanje v poslovanju bank slabo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Po podatkih Banke Slovenije ostaja stanje v poslovanju bank slabo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Sicer je bruto dohodek bank v prvih štirih mesecih letošnjega leta znašal 377,2 milijona evrov, kar je za 16,8 odstotka manj kot lani. Od tega so bile čiste obresti za 20,8 odstotka nižje kot lani, medtem ko so se neobrestni prihodki znižali za 6,6 odstotka. Banke so sicer glede na lansko leto znižale svoje operativne stroške za 5,2 odstotka.

Posojilna dejavnost bank ostaja zelo šibka. Obseg posojil nebančnemu sektorju je aprila upadel za 0,9 odstotka glede na marec. Obseg posojil gospodarstvu se je skrčil za 12,5 odstotka, obseg posojil gospodinjstvom pa se je skrčil za 2,7 odstotka.

So pa banke povečale obseg posojil državi za 13,7 odstotka z nakupom zakladnih menic. Ob tem se banke še naprej razdolžujejo pri tujih, v manjši meri pa tudi domačih bankah. Zaradi tega se je za 8,5 odstotka skrčila tudi bilančna vsota bank.

Banke se še naprej spopadajo s plačilno nedisciplino, saj se je delež terjatev z zamudami nad 90 dni v aprilu povečal za 0,6 odstotka glede na marec. Povečal se je tudi delež slabih terjatev med podjetji, ki znaša 25,2 odstotka. Skupno število podjetij z zamudami pri plačilu terjatev pa se je aprila zmanjšalo na 5.796. Marca je namreč s plačilom obveznosti do bank zamujalo 6.093 podjetij.

Svet Banke Slovenije je ugotovil tudi, da se je kakovost posojilnega portfelja bank po nekajmesečni stagnaciji aprila nekoliko poslabšal.