Ljubljansko deponijo bo najverjetneje nadgradil avstrijski konzorcij. Foto: BoBo
Ljubljansko deponijo bo najverjetneje nadgradil avstrijski konzorcij. Foto: BoBo

Avstrijski gradbinec naj bi center na Barju dokončal v slabih štirih letih, piše Dnevnik. Najverjetneje pa bo sledila zahteva za revizijo enega ali celo obeh neizbranih ponudnikov.

V družbi Riko so se nazadnje pritožili pred dvema mesecema, ko so oporekali odločitvi Snage, da na pogajanja sploh povabi Strabag in Gorenje, ki po njihovem mnenju nista izpolnila predpisanih pogojev in predložila ustrezne končne ponudbe. Pritožbo je državna revizijska komisija zavrnila kot neutemeljeno.

V oči po pisanju časnika bode tudi dogajanje na pogajanjih s ponudniki konec januarja, na katera je Snaga prišla z več kot 20 milijonov evrov nižjimi zagotovljenimi sredstvi od najboljše ponudbe na novembrskem odpiranju ponudb.

Cena je čez noč padla za 15 milijonov
Takrat je najbolje kazalo Riku, ki bi center dokončal za 132,7 milijona evrov, kar je približno pet milijonov evrov več, kot sta zahtevala Gorenje in Strabag. Riko je ob tem zagotavljal precej nižje stroške obratovanja objektov, ki naj bi znašali 75,90 evra na tono.

Po pogajanjih pa je nenadoma bil v najboljšem položaju konzorcij Strabag, ki je svojo ponudbo znižal za več kot 15 milijonov evrov, pri čemer je stroške obratovanja kljub podrobno usklajeni tehnologiji predelave odpadkov čez noč z 89,46 znižal na 65,36 evra na tono, še piše časnik.