Rantznova obisk bavarske delegacije ocenjuje kot zelo pozitiven za obe državi, tako za Slovenijo kot tudi za Nemčijo. Foto: AhkSlo
Rantznova obisk bavarske delegacije ocenjuje kot zelo pozitiven za obe državi, tako za Slovenijo kot tudi za Nemčijo. Foto: AhkSlo
Obisk bavarske gospodarske delegacije v Sloveniji
Od 29. septembra do 1. oktobra je bila v Sloveniji 40-članska gospodarska delegacija, ki jo je vodil bavarski gospodarski minister Martin Zeil. Ta je na četrtkovi novinarski konferenci izpostavil možnosti sodelovanja med bavarskimi in slovenskimi podjetji na področju avtomobilske industrije in energetike. Foto: MMC RTVSLO/Aleš Žužek

Slovenski izdelki so namreč na nemškem trgu nedvomno vse manj konkurenčni, kar ni dobro za Slovenijo. Nemški trg velja kot zahteven trg, kjer lahko preživijo le tehnološko dovršeni izdelki z visoko dodano vrednostjo, in temu morajo uvozni izdelki enostavno slediti.

Gertrud Rantzen
Luka Koper
Po besedah Rantznove je že dalj časa znano, da je Luka Koper zelo zanimiva za Bavarce. Foto: MMC RTV SLO

Od 29. septembra do 1. oktobra je bila v Sloveniji, na povabilo Slovensko-nemške gospodarske zbornice, bavarska gospodarska delegacija, ki jo je vodil bavarski gospodarski minister Martin Zeil (FDP). O oceni obiska in slovensko-bavarskem gospodarskem sodelovanju smo se ob tej priložnosti pogovarjali s predsednico Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen.

Kakšna je vaša ocena obiska bavarske gospodarske delegacije v Sloveniji?

Obisk delegacije iz Bavarske ocenjujem kot zelo pozitiven za obe državi, tako za Slovenijo kot tudi za Nemčijo. Zavedati se moramo, da je Bavarska zvezna dežela, v katero Slovenija izvozi tretjino svojega celotnega izvoza v Nemčijo, ki velja za slovensko največjo trgovinsko partnerico.

Seveda na drugi strani tudi Slovenija predstavlja za Bavarsko pomemben trg, ki je v primerjavi z drugimi trgi privlačen tudi zaradi svoje bližine. To je zagotovo razlog, da pozdravljamo vse dejavnosti, ki imajo namen poglobiti že tako močne medsebojne gospodarske vezi.

Ali ste med obiskom bavarske delegacije zgolj spoznavali in "tipali teren" ali pa so bili že dogovorjeni in sklenjeni kakšni konkretni posli? In če, kateri?

V prvi vrsti je bil močan obisk gospodarske delegacije iz Bavarske namenjen utrjevanju in poglabljanju stikov, ne samo na politični ravni, ampak tudi med samimi gospodarstveniki, ki so se tako lahko srečali s svojimi poslovnimi partnerji, zastopniki itn.

Na tehnični ravni pa je šlo tudi za sklepanje poslov, saj je na Slovensko-nemški gospodarski zbornici v času obiska potekala kooperacijska borza, kjer so podjetja iz obeh držav v neposrednih pogovorih iskala nove poslovne priložnosti. Glede na dozdajšnje odzive se je sklenilo kar nekaj novih partnerstev.

Ali bavarska podjetja zanima samo način, kako povečati svoj izvoz blaga in storitev v Slovenijo, ali jih zanimajo tudi naložbe - bodisi t. i. greenfield naložbe bodisi nakupi slovenskih podjetij? Se v prihodnosti obeta kakšna večja bavarska naložba v naši državi?

Nemška podjetja so v preteklih letih v Sloveniji že uresničila številne uspešne naložbe, ki so ustvarile številna nova delovna mesta, zato so naložbe, ki v Sloveniji iščejo določene primerjalne prednosti, ki jih ponuja slovenski trg, vedno tudi tema pogovorov. Kot pa je že dalj časa znano, Bavarce zelo zanima tudi Luka Koper, in sicer zaradi njene odlične lege v osrednji Evropi.

Je bila pobuda za obisk na bavarski ali slovenski strani? Je bilo za obisk več zanimanja med bavarskimi podjetji in poslovneži ali med slovenskimi?

Pobuda je prišla z bavarske strani. Da je bil obisk zanimiv za slovenske poslovneže, kaže številčna prisotnost vseh pomembnih gospodarstvenikov na delovnem kosilu. Iz Nemčije je v Slovenijo pripotovalo približno 40 predstavnikov bavarskih podjetij. Mislim, da to kaže, da na obeh straneh obstaja interes za sodelovanje.

Lani je Slovenija v Nemčijo izvozila za 15,5 odstotka manj blaga in za 17,8 odstotka manj storitev kot leta 2008. Je vzrok za to samo v krizi ali postajajo slovenski izdelki vse manj konkurenčni za nemški trg?

Del odgovora ste pravilno navedli že v vprašanju. O tem je bilo veliko govora med udeleženci gospodarske delegacije. Slovenski izdelki so namreč na nemškem trgu nedvomno vse manj konkurenčni, kar ni dobro za Slovenijo. Nemški trg velja kot zahteven trg, kjer lahko preživijo le tehnološko dovršeni izdelki z visoko dodano vrednostjo, in temu morajo uvozni izdelki enostavno slediti.

Seveda pa kot glavni razlog še vedno ostaja gospodarska kriza. Sicer pa verjamem, da za vsakim dežjem posije enkrat sonce, ki je v obliki solidne gospodarske rasti obsijalo tudi Bavarsko. Naj omenim, da je ta v prvi letošnji polovici znašala 3,2 odstotka.

S Slovenijo gospodarsko sodeluje 1.651 bavarskih podjetij, med drugim tudi BMW, Siemens in MAN.

Obseg trgovinske menjave med Slovenijo in Bavarsko je bil lani okoli 1,3 milijarde evrov, kar je za 26 odstotkov manj kot leta 2008.

Slovenski izvoz na Bavarsko je lani znašal 749 milijonov evrov oz. za 16,6 odstotka manj kot leta 2008, bavarski izvoz v Slovenijo pa je lani dosegel 531,3 milijona evrov oz. je bil za 36 odstotkov manjši kot leta 2008.

Vir: IHK München

Slovenski izdelki so namreč na nemškem trgu nedvomno vse manj konkurenčni, kar ni dobro za Slovenijo. Nemški trg velja kot zahteven trg, kjer lahko preživijo le tehnološko dovršeni izdelki z visoko dodano vrednostjo, in temu morajo uvozni izdelki enostavno slediti.

Gertrud Rantzen