Lastnike Istrabenza je ATVP oglobila s skupno 1,18 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Lastnike Istrabenza je ATVP oglobila s skupno 1,18 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Kako se bodo na to odzvale banke, bo znano jutri, ko se bodo spet sestale z večinskimi lastniki. S sanacijskim programom pa se bodo nadzorniki seznanili prihodnjo sredo. Kot je znano, banke upnice zahtevajo takojšnji odhod Igorja Bavčarja s položja. Ena od bank upnic, banka Bawag, naj bi na koprsko okrožno sodišče že vložila predlog za stečaj Istrabenza.

Kazni za lastnike Istrabenza
Zaradi kršitve zakona o prevzemih je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) oglobila lastnike Istrabenza in njihove odgovorne osebe z 1,18 milijona evrov kazni.

ATVP je lastnikom Istrabenza naložil kazen v višini 1,18 milijona evrov, ker kljub preseganju prevzemnega praga v koprski družbi niso objavili prevzemne ponudbe in so tako kršili zakon o prevzemih. Tako kazen za Maksimo Holding znaša 250.000 evrov, NFD Holding, Finetol, Maksimo Invest in Fidino po 200.000 evrov, za Daimond pa 130.000 evrov. Poleg tega pa morajo plačati kazni v višini 5.000 evrov tudi odgovorne osebe omenjenih podjetij.

Rok za plačilo je 30 dni
Podjetja morajo naložene kazni plačati 30 dni po pravnomočnosti odločbe ATVP, sicer bodo prisilno iztirjane. Lastnikom Istrabenza pa je po zakonu o prekrških naloženo tudi plačilo stroškov postopka, ki za pravne osebe znaša 10.000 evrov, za odgovorne pa po 500 evrov.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je namreč ugotovila, da omenjene družbe niti 27. marca 2008 niti pozneje niso objavile prevzemne ponudbe za koprski holding, čeprav so delovale usklajeno in skupaj dosegle prevzemni prag v družbi.

A. Me./ A. K. K.