Bayer bo Monsanto kupil za 58,8 milijarde evrov, združitvi podjetij pa nasprotujejo številni okoljevarstveniki, politiki in kmetje. Foto: Reuters
Bayer bo Monsanto kupil za 58,8 milijarde evrov, združitvi podjetij pa nasprotujejo številni okoljevarstveniki, politiki in kmetje. Foto: Reuters

"Monsanta ne prevzemamo za to, da bi na njivah v Evropi proizvajali gensko spremenjene rastlline," je za časnik Süddeutsche Zeitung zagotovil izvršni direktor Bayerja Werner Baumann. Nekateri mislijo, da bi bilo za nas to laže kot za Monstanto, glede na sloves, ki ga uživamo, je povedal Baumann in dodal: "Ampak to ni naš načrt."

Če politika in družba v Evropi noče gensko spremenjenih organizmov, potem jih ne bomo uvajali, tudi če bomo prepričani o njihovi koristnosti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še pojasnil Baumann.

Direktor Bayerja je sicer izpostavil ZDA, kjer so bili pred 20 leti gensko spremenjeni organizmi novost in z njimi niso imeli nobenih izkušenj. Kot je dejal, je bil takrat dvom upravičen. "Danes so stvari drugačne. Ni nobenih znakov, da ta tehnologija prinaša okoljevarstvena tveganja ali da ni varna," je poudaril.

Največji ponudnik pesticidov in semen
Nemško farmacevtsko podjetje Bayer bo za prevzem Monsanta odštel 58,8 milijarde evrov, s čimer bo nastal največji svetovni ponudnik pesticidov in semen. To je največji prevzem nemškega podjetja, je pa tudi eden najbolj spornih, predvsem zaradi Monsantove ponudbe gensko spremenjenih semen. Okoljevarstvene skupine, 'zeleni' politiki in nekateri kmetje so pozvali k onemogočenju združitve. Baumann je prepričan, da bodo evropski in ameriški regulatorji dopustili prevzem.