Beograjsko letališče Nikole Tesla bo za 25 let prevzela francoska družba Vinci Airports. Foto: EPA
Beograjsko letališče Nikole Tesla bo za 25 let prevzela francoska družba Vinci Airports. Foto: EPA
Srbija naj bi po oceni Aleksandra Vučića za letališče skupaj dobila kar 1,5 milijarde evrov. Foto: Reuters

Francoska ponudba je bila izbrana kot najboljša med štirimi, ki so prispele na februarja lani objavljen javni razpis. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je presodil, da je dogovor o koncesiji za beograjsko letališče ogromen uspeh, saj je Srbiji uspelo dobiti veliko več, in sicer kar dobrih 50 odstotkov več denarja, kot pa je za zagrebško letališče uspelo iztržiti Hrvaški, pa čeprav je ta članica EU-ja. Menil je, da je to odličen signal za vlagatelje, ki prihajajo v Srbijo.

Srbija naj bi po Vučićevih besedah za letališče skupno dobila 1,5 milijarde evrov, in sicer poleg omenjenih 500 milijonov in 730 milijonov prek investicij naj bi precej denarja prejela še prek koncesijske takse, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbska država je lastnica 83 odstotkov delnic letališča, preostanek je v rokah malih delničarjev. Predmet koncesije je sicer financiranje, razvoj z gradnjo in obnovo, vzdrževanje in upravljanje z infrastrukturo letališča ter opravljanje dejavnosti obratovanja letališča, je poročala spletna Al Jazeera Balkans.

Opozicijsko Gibanje svobodnih državljanov (PSG) je sicer sporočilo, da nasprotuje podelitvi koncesije, saj da je ta v nasprotju z gospodarskimi interesi Srbije in koristi le oblastem oziroma njihovi želji po kratkoročnih finančnih injekcijah, ki ustvarjajo lažno sliko gospodarske blaginje, a imajo škodljive dolgoročne posledice, še piše Al Jazeera Balkans.