Silvo Berdajs je Antonu Škrajnarju v telefonskem pogovoru večkrat zagrozil, da bo naredil vse, da ga odpustijo. Foto: Televizija Slovenija
Silvo Berdajs je Antonu Škrajnarju v telefonskem pogovoru večkrat zagrozil, da bo naredil vse, da ga odpustijo. Foto: Televizija Slovenija

Spletni portal Siol je v četrtek objavil posnetek telefonskega pogovora med sindikalistom SŽ Silvom Berdajsom in Antonom Škrajnarjem, članom sveta delavcev v družbi SŽ - Potniški promet. V pogovoru Berdajs sogovorniku večkrat zagrozi, med drugim s tem, da bo poskrbel, da ga odpustijo. Berdajs je zdaj izjavil, da besede obžaluje, a hkrati zavrača "zlonamerne" očitke o grožnjah, svete delavcev pa poziva, naj se opredelijo do njegovega ravnanja.

"Izrečene besede obžalujem, ker so bile izrečene v afektu prejete informacije o preklicu njegovega lastnoročnega in prostovoljnega podpisa o nadaljnji vključenosti sveta delavcev SŽ - Potniški promet v svetu delavcev kapitalsko povezanih družb," je zapisal Berdajs in dodal, da je uporabil neprimerne besede, za katere se je Škrajnarju že večkrat opravičil.

S pismom se želi opravičiti tudi vsem zaposlenim. Svet delavcev je pozval, naj se do njegovega ravnanja opredelijo, sam pa bo spoštoval odločitev, ki jo bo pristojni svet delavcev sprejel. Zavrnil pa je "zlonamerne ocene o izrečenih grožnjah", saj pravi, da to ni bil niti njegov namen niti jih ne bi mogel uresničiti. V pogovoru s Škrajnarjem je Berdajs sicer večkrat poudaril, da bo naredil vse, da ga odpustijo.

SDH ogorčen
Slovenski državni holding kot upravljavec državnega premoženja obsoja Brdajsev skrajno neprimeren način delovanja in komuniciranja. Menijo namreč, da je Berdajs: "Prestopil vse meje dovoljenega in s svojim vedenjem naredil izjemno škodo družbi v državni lasti". "Poslovodstvo SŽ je predvsem odgovorno za zaščito interesov družbe in ustrezno ukrepanje proti takemu delovanju zaposlenih, prav tako tudi nadzorni svet SŽ, ki ima v skladu z zakonom možnost ukrepanja prek sodnega odpoklica člana nadzornega sveta," so še zapisali v SDH.

Direktor SŽ o sankcijah
Spori med sindikati in posamezniki iz sindikatov in sveta delavcev so na Slovenskih železnicah vse intenzivnejši. V četrtek zvečer je generalni direktor železnic Dušan Mes za POP TV dejal, da je poslovodstvo do zdaj pustilo, da se zadeve odvijajo po svoje, ker zakonodaja omogoča avtonomnost teh organov in nato napovedal, da se bodo po tem posnetku stvari spremenile.

Mes pravi, da so disciplinske postopke že sprožili proti več ljudem. Posledice so lahko tudi odpovedi delovnega razmerja, je poudaril. "Takšna praksa je nedopustna in se ne bo ponovila, za takšne stvari bo treba odgovarjati," je bil jasen direktor, ki se je v imenu Slovenskih železnic opravičil vsem, ki so slišali posnetek.

Psovke in grožnje sindikalista SŽ Silva Berdajsa
Psovke in grožnje sindikalista SŽ Silva Berdajsa