Gospodarstvo
Bitcoin
Bitcoin je v sredo dosegel rekordno vrednost, nato pa v 24 urah izgubil kar petino vrednosti. Foto: Reuters
Bitcoin
Bitcoini v nasprotju z drugimi valutami obstajajo skoraj izključno v digitalni obliki. Foto: Reuters

Dodaj v

Bitcoin presegel rekordnih 11.000 dolarjev, nato v 24 urah padel za petino

Prais: "Slovenija ena vodilnih kriptodržav v svetu"
30. november 2017 ob 22:21
London,Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Kriptovaluta bitcoin je svojo rekordno vrednost dosegla v sredo, ko je bil digitalni kovanec vreden kar 11.395 dolarjev (9.575 evrov). V naslednjih 24 urah je zaradi ponorelih naložb vrednost valute padla kar za petino.

V naslednji uri po padcu za petino vrednosti je vrednost znova narasla na okoli 9.400 dolarjev. "Bitcoin je nagnjen k divjim nihanjem, deloma zato, ker ni dobro reguliran in ker ni toliko trgovcev," za BBC razlaga Garrick Hileman s poslovne šole na univerzi v Cambridgeu.

Številni bančniki opozarjajo, da bitcoin ni uradna valuta, da zanjo ne stojijo banke in vlade in da so zato naložbe tvegane. "Bitcoin je bliže blagu kot valuti," meni namestnik guvernerja Bank of Englanda Jon Cunliffe. "Nekaj, kar se čez noč spremeni za dvajset odstotkov, ni videti kot valuta. To je sredstvo za goljufije," je za Guardian fluktuacije bitcoina komentiral tudi direktor investicijske banke Goldman Sachs Lloyd Blankfein.

Na svojem vrhuncu v sredo je bitcoin dosegel več kot tisočodstotno zvišanje vrednosti v primerjavi z začetkom leta, ko je bil vreden okoli tisoč dolarjev. V času pisanja tega prispevka je bitcoin vreden 9.525 dolarjev (8.006 evrov).

Vsak dan 3.600 novih kovancev
Dnevno je prek zapletenih računalniških procesov po poročanju BBC-ja ustvarjenih okoli 3.600 novih bitcoinovih kovancev. Digitalno valuto nekateri uporabljajo za spletno nakupovanje, saj vse več podjetij, med njimi Microsoft, omogočajo plačevanje z digitalnimi kovanci. Velika večina ljudi bitcoin sicer vidi kot naložbeno priložnost.

"Kriptosvet zahteva preživitveni nagon"
Medtem v Sloveniji poteka podjetniški dogodek Cofound.it Playoffs, na katerem je kot predavatelj nastopil tudi David Prais, ki se ukvarja s podjetniškimi pospeševalniki. Slovenijo je označil za eno vodilnih kriptodržav v svetu. "Vpletenost v kriptosvet zahteva preživitveni nagon, v tebi pa mora biti nekoliko upornika", je poudaril Prais - in Slovenci po njegovem mnenju to uporništvo imajo.

"V ta prostor zdaj hitijo tudi regulatorji, ker so spoznali, da ne gre le za trenutni trend in da teh 300 milijard dolarjev in več v kriptovalutah ne bo kar izginilo," je dejal Prais. Po njegovih besedah je v kriptosvetu dejavnih že približno 14 milijonov ljudi, v prihodnje pa se bo ta številka še bistveno povečala.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Lipovnik
# 30.11.2017 ob 22:51
"Bitcoini za razliko od ostalih valut obstajajo skoraj izključno v digitalni obliki."

"Novinar", a ti to resno?
CoreySteel
# 30.11.2017 ob 22:52
dude
# 30.11.2017 ob 22:59
Precej pogosta situacija je tudi, da osebo B pri 11k zagrabi "panika", da zamuja priloznost in ponovno kupi bitcoine. Nato cena pade na 9500$.
bell26
# 30.11.2017 ob 22:41
samores, približno tako, da.
sandiego1995
# 01.12.2017 ob 07:51
Najvecji paradoks vsega pa je, da o goljufijah z kriptovalutami govorijo bancniki.
Ki so vsi povrsti najvecji prevaranti in najvecje zlo clovestva.
Ce ze imam na izbiro, rajsi vlozim denar v kriptovaluto, kjer imam vsaj nekaj moznosti, da zasluzim, kot da ga dam lopovskim bankirjem. Saj sem ze enkrat napisal. Prijatelj je prejsni mesec drzal nekih 37000 eur na banki in dobil za en mesev manj kot 1 eur obresti.
Povejte mi, kdo je tukaj lopov???
Ljudje bozji, zbudite se ze enkrat in dojemite, da se svet spreminja, kot se je v zacetku 90- tih z dot com revolucijo. Ceprav mulc takrat, sem eno priloznost zamudil. Ne bi rad se ene. Tokrat hocem biti in sem zraven.
čezplotnik
# 30.11.2017 ob 23:31
Še skica:
dude
# 30.11.2017 ob 22:56
@SamoRes
Ne. Nikakor ne gre tako. Bolj realen scenarij je:
Oseba A kupi za 8000$ in ne proda.
Oseba B kupi za 8000$ in proda pri 8700$. Bitcoin pade na 8200 in zopet kupi. Bitcoin naraste na 9300$ in zopet proda. Nato caka na novo priloznost za nakup. Medtem Bitcoin naraste na 11000$.

Kdo je zasluzil vec? Oseba A ali oseba B?
Adder
# 01.12.2017 ob 06:26
"Nekaj, kar se čez noč spremeni za dvajset odstotkov, ni videti kot valuta. To je sredstvo za goljufije," je za Guardian fluktuacije bitcoina komentiral tudi direktor investicijske banke Goldman Sachs Lloyd Blankfein.

Če so kdo goljufi, potem so to kvečjemu direktorji in menedžerji bank, najbolj pa tisti pri Goldman Sachsu.
čezplotnik
# 30.11.2017 ob 23:25


Stealth Phase: A period of quiet, slow rises - after the invention, but before wider awareness. It ends as the price starts to take off.

Awareness phase: More people get involved - often from banks and investment companies - as they see the potential and the price rises faster. At the end of this phase there's a sell off, that catches out pessimists. The price soon recovers.

Mania phase: This is the point the media get involved and the public start buying it up. Enthusiasm for the product is followed by greed, which is followed by delusion and culminates in the proud proclamation of a "new model" that allegedly explains the growth.

Blow off phase: The price drops. Not a lot, but a bit. Then recovers - although not to its previous level. The true believers say it's nothing to worry about and buy more after the drop. Then prices drop again and reality sets in. People get scared and start selling, then desperate, then they just give up as the price ends up back where it was in the "stealth" phase and fortunes are lost.

Eventually there's a recovery to around the level seen in the "awareness" phase followed by normal growth - because most of the time at the start of every bubble is a good idea.

Glede na to, da je novica o Bitcoinu na rtvslo že skoraj vsak dan, da je kriptosvet predmet debat v vseh družbah - čeravno nihče z "revolucionarnimi" kriptokovanci ni še kupil niti kakšne tehnikalije, kaj šele žemljice, sem dokaj prepričan o tem, v kateri fazi se nahajamo.

In ja, kriptovalute so super ideja, so prihodnost, eliminacija oz marginalizacija kakršnihkoli pohlepnih posrednikov (bank) pri prenosu denarja je super (čeravno tega vse valute ne omogočajo oz. so provizije ponekod kar hude), omejeno število kovancev sicer ni nekaj zelo pametnega na svetu, na katerem število prebivalcev raste oz. ne prispeva ničesar k zmanjšanju neenakosti v družbi.
Phillidor
# 30.11.2017 ob 22:52
Jaz sem pa tisti idiot, ki čaka, kdaj bo wc frej.
SamoRes
# 30.11.2017 ob 22:39
Če imaš npr. nekaj tisoč evrov lahko sediš pri računalniku in kupiš pri 9500, počakaš pol ure da zaniha navzgor in prodaš za 10000 in spet čakaš nekaj minut da kupiš novega, ko zaniha navzdol.
Se pravi lahko na wc-ju pri opravljanju potrebe zaslužiš mesečno plačo.
A gre to tako?
krypto
# 30.11.2017 ob 22:51
Ej, sam tole zadnje je res. Poznam ene par takih haha.
sandiego1995
# 01.12.2017 ob 07:34
Avtor zopet ni mogel mimo tega, da ne bi omenil bancnikov, ko govorijo o Bitcoinu.
A se v SLO se ni rodil novinar, ki bi se spoznal na kriptovalute in blockchain tehnologijo, da bi imeli obicajni ljudje vsaj priloznost prebrati normalen, nepristranski clanek o kripto valuti?
To zal portalu Rtv se ni uspelo niti enkrat.
veza
# 30.11.2017 ob 23:34
Še vedno ne zasledim podatka, koliko prometa je s to valuto, mislim na promet, ki določa ceno, kje se to odvija, kdo to evidentira?
mihael1
# 30.11.2017 ob 22:36
Tole spominja na piramidni sistem. Ko bo zmanjkalo vlagateljev, se utegna vse zrusiti.

Organizatorji bodo ne glede na vse ,zasluzili, ostali se bodo morali sprijazniti z izgubo, ce ne bodo pravocasno odsli.
Ce ni ta cas ze mimo.
hipi
# 01.12.2017 ob 14:00
Mogoče se da s temi špekulacijami veliko zaslužiti, verjetno pa bo marsikdo tudi zajokal ob sesutju trga. Kdor želi nemiren spanec stres in zasvojenost je zanj to idealna zadeva. Kar človeka čustveno izpolnjuje je ustvarjalno delo. Nenehno sledenje krivuljam pa bolj spominja na junkieja v nenehnem lovu za naslednjim brizgom.
21.12.2012
# 01.12.2017 ob 06:26
začetnim in močnim vlagateljem se smeji. po stoterit vložek, sanjsko. no, tudi vsem ostalim, ki so imeli jajca.
ampak slej kot prej se bo norija ustavila in ko bo folk začel na veliko bežati iz sistema bo pa panika in streznitev.
norija pa bo sistemsko ustavljena.
igor-za
# 01.12.2017 ob 05:49
Problem nastane, ko vsi pohlepnezi, ki kupujete bitcoine zaradi hitrega, lahkega zasluzka, racunate, da ste najboljsi hazarderji, dokler raste, a ko bo padlo, bo pa en sam jok.
boskid
# 01.12.2017 ob 00:42
Podrobno ne poznam sistema kriptovalut, si pa poskušam ustvariti sliko. Če prav razumem compi po celem svetu z rudarjenjem vzdržujejo podatke o valuti in njihovih lastnikih. Ker je število bitcoinov omejeno (21Mio), se po doseženem številu ne bo več splačalo rudarit. Kdo bo po tem vzdrževal podatke?
madli
# 01.12.2017 ob 00:23
@SamoRes

Da se to delat, ampak to o čemer ti praviš se imenuje "day trading", kar pa je dosti težje ko zgleda. Dobro, ko so taki dnevi, ko so bili novembra, ko je vse šlo gor, je enostavno profitirat, ampak, ko pa pada tak ko je včeraj pa je težko bit pameten.

Poleg tega rabiš veliko znanja iz prebiranja grafov, sledit moreš vsem novicam o ostali kovancih in v glavnem je zelo stresno. Zelo stresno je že brez tega, da delaš trade-e iz dneva v dan.

Statistika je nekje, da okrog 90% ljudi, ki trade-a iz dneva v dan, izgublja denar. Od 10%, ki so uspešni, je 1%, ki jim uspeva to konstantno.

Po mojih izkušnjah imaš še najmanj preglavic, če samo kupiš nek dober kovanec, za dobro ceno in se ne obremenjuješ z nihanji, ampak počakaš vsaj nekaj mesecev do enega leta, pa potem vidiš razliko.
Roko_europe
# 01.12.2017 ob 00:17
Počasi se bomo morali navaditi, da bo kripto kovanec nekega izdelka, podjetja, brenda itd.nova delniška lastnina oz.vrednica, kar bo pomenilo več kovancev imaš, večji % lastnika nečesa boš. ICO je absolutno tu in je zagotovo naložbena prihodnost. Je le vprašanje časa, kdaj bodo navadne delnice izumrle!
gwenny
# 01.12.2017 ob 00:03
GLaDOS
# 02.12.2017 ob 08:23
sami poznavalci...baloncek bo pocil...oz je ze ene 10x ane...

vrednost kriptovalut raste pa projekti za katerimi stojijo sploh se speljani niso lol...

Sej pri raznih big brand delnicah so tudi ljudje pesimisticno utrujali par desetletij nazaj...

Blockchain tehnologija je pac novi premik oz novi mejnik v razvoju tehnologij.

pa naj razlozim se po otrosko....blockchain bo zamenjal vse sodobne vmesnike pri ponudbah placil, gostovanj, prenosov podatkov, VR, gaming....

se bolj otrosko...blockchain lahko drzi vse kar obstaja danes pri razlicnih ponudnikih na raznih razlicnih mestih/serverjih (kar se tice elektronskega podatkovja).

Blockchain je prihodnost....lahko pa se zmer ostanemo pri kamnu in palicah pa smo veseli....vsakemu svoje
Dixon
# 01.12.2017 ob 18:53
@Krypto
https://www.scambitcoin.com/hexabot/

Ne vem no ampak je tako težko preverit kaj je res in kaj ne. Hexabot je navadna prevara. Za pol linkov in priporočil raznoraznih strokovnjakov iz teha foruma sem ob pregledu in preverjanju izkazalo da gre za prevare, ki napeljujeo ljudi k doniranju denarja za njimi pa stoji oseba ki ima domena registirano v neki banana republiki. Mene kar srh spreleti ob takih ljudeh. Se pa čudim administratorju tega foruma da sicer ob doslednem brisanju komentarjev na domnevno sovraženga govora, ki to ni, dopušča komentarje ki napeljujejo ljudi k finančnim prevaram.
veza
# 01.12.2017 ob 11:36
Jasno je, da smo imeli v zgodovini različne obike trgovanja, najprej je bila blagovna menjava, potem so uvedli nekje školjke kot menjalno sredstvo, pa zlate ali srebrne ploščice, pa kovani denar, nato je prišel papirnat denar, pa plačilne kartice, sedaj imamo imaginarno valuto, kdo ve, kaj nas še čaka...
Nekako bomo preživeli, če bomo imeli čist zrak, pa dovolj vode in hrane, na koncu vedno zmagajo mikrobi.
veza
# 01.12.2017 ob 11:30
dharma
# 30.11.2017 ob 22:56

veza - glede na to koliko štroma pokurijo niti niso tako imaginarni.

ga plačajo s kriptovaluto ali z konvecionalno?
Torek
# 01.12.2017 ob 09:55
Nepoznavanje novega rojeva strah. Strah hromi pohlep. Zato prestrašeni pohlepneži pogumnejše pohlepneže svarijo pred nevarnostjo kriptovalut. V resnici pa so le malce nevoščljivi, ker tudi oni sanjajo o lagodnem življenju brez napora in kruhu brez motike.
PONOS
# 01.12.2017 ob 09:42
Ergo kaznuje se le pohlep brez posledic na real ekonomijo ...genijalno.
Robiland
# 01.12.2017 ob 06:12
Bitcoin bo majhnim ljudem prinesel bogastva in jim izboljsal zivljenje.

Hehe.
Binder Dandet
# 01.12.2017 ob 05:26
Zakaj mediji sodelujetr pri tem napihovanju baloncka? Se nismo nic naucili pred 10 leti? Tole je norost, ki nima veze z realnim gospodarstvom.
Bivši uporabnik
# 01.12.2017 ob 01:12
Prava valuta je tista, ki jo priznava oblast. In oblast je le tista, ki priznava valuto.

Bitcoin bo živ dokler ne bo spodkopavu oblasti (izpodrinu uradne valute).

Tisti, ki ve kaj je seigniorage, razume.
Roko_europe
# 01.12.2017 ob 00:13
Seveda cena niha če je pa prosto prepuščena trgu in povpraševanju. Bankirski loboj si tako zelo neomajno prizadeva raniti kripto trg, ker ve, da z svojo "fiat" valuto v prihodnje ne bo kruha, a mu to vseeno slabo uspeva. Satoshi je očitno pri pisanju kode mislil tudi na ta "bankovski efekt" in je vse dodobra naštudiral. Sicer pa nekateri pišete bedarije o balonu itd... ustvarjalci Bitcoina so že vedeli, zakaj so mu pripisali 8 decimalk in izdali omejeno število kovancev, ker so že takrat ciljali na 1mio/kos. Še nekaj let in cilj bo dosežen...drugače pa je treba gledati na Btc kot na revolucijo in razvoj nove smeri plačilnih sistemov, ki se kolosalno razlikujejo od "tradicionalni" bančnih plačilnih sredstev in je že to zanj posebna dodana vrednost, ne glede na to, kaj bo z njim čez desetletja!
Gams
# 30.11.2017 ob 23:49
delnic nkbm se spomnite in evforije
gwenny
# 30.11.2017 ob 23:45
@veza https://coinmarketcap.com/currencies/bit
coin/#markets
dharma
# 30.11.2017 ob 22:56
veza - glede na to koliko štroma pokurijo niti niso tako imaginarni.
krypto
# 30.11.2017 ob 22:34
https://hexabot.top/?r=krypto
Do novega leta bo zopet norisnica, sploh po 12.12. Ta cas je pa treba mal zaloge ustvart ob padcih. Se par ponedeljkov pa bo:(
HOR
# 23.12.2017 ob 13:51
resnicar
# 04.12.2017 ob 17:45
@rtv novinarji

Ko boste naslednjič pripravljali članek o kripto-valutah nikar ne sprašujte o tem bančnikov ali kakšnih zrjavelih profesorjev iz ekonomske. Kot bi Viole spraševali kateri žabarski dresi so jim ljubši, tisti bolj zeleni ali tisti bolj beli :)
resnicar
# 04.12.2017 ob 15:51
*hodl=hold
resnicar
# 04.12.2017 ob 15:49
BALON je balon, ker je vsak uspešen market v nekem obdobju (najuspešnejšem obdobju) balon. S tem ni nič narobe. V kateri fazi balona smo, to pa je drugo vprašanje. Glede na to da institucionalni denar še ni prišel v krpypto in da krypto uporablja cca. 0.64% prebivalstva smo dokaj zgodaj. BTC je danes vreden 190 B $ to je 17% enega Amazona. Torej prostora za rast, ko bo kripto valuto uporabljalo vsaj 10% prebivalstva in bo BTC kapitalizacija vsaj na nivoju ene multinacionalke, je še ogromno.

DAY TRADING... to je gambling, kdor ne verjame naj poskusi. lepo je opazovati pred računalnikom kako cena niha za 500+/- ko pa boste poskusili kupovati in prodajati, boste ugotovili, da vaši "limit ali conditional orders" niso šli skozi, ali pa da ste ravno zamudili, ali pa da se je zgodil ravno večji premik proti vam....skratka kup enih okoliščin, ki vam niso v prid.

HODL je najboljša varianta za nekoga, ki ni vešč tradinga. Ko greste v investicijo je pametno sestaviti plan, recimo vložite 10 X po 300 € tako se izognete riziku nakupa BTC v ATH, dobili boste neko povprečno ceno.

CILJI, ko imate cilje postavljene in postopno investirate, se je treba tega striktno držati. Recimo ko doseže BTC 15k daste 10% v zlato in tako naprej. Kmalu boste izplačali z dobički vašo skupno fiat investicijo, obenem boste še vedno imeli BTC ki ga držite naprej in občasno poberete nekaj dobička.

ALT COINI diverzifikacija je vedno dobra stvar tudi v Krypto. Zakaj ne bi del 20/30% vašega kapitala namenjenega za investiranje v krpyto, vložili v potencialno donosne in preverjene ICO-te oz druge zanesljive coine kot so ETH, LTC, IOTA, XLM....

Glavno pravilo pa vedno kot pri vsaki rizični (potencialno visoko donosni) investiciji ostaja enako, INVESTIRAJ KOLIKOR SI LAHKO PRIVOŠČIŠ IZGUBITI.

Vsak sam pa naj oceni, ali potencialni donos presega realne rizike. To se lahko verodostojno oceni predvsem z veliko znanja iz tega področja. Te šank in MMC debate, pa niso kaj prida.

Srečno! :)
okosokolovo
# 02.12.2017 ob 18:05
Keep commin'......keep commin'...!!!
krypto
# 01.12.2017 ob 23:07
Dixon tako kot si ti nek link napopal tako sem ga tudi jaz. Jasno sem veckrat povedal da je to HYIP. Ne napeljujem nikogar, vsak dela po svoji vesti. Dokler pa zadeva deluje in dela to kar obljublja, pa ne moreva ne jaz ne ti ne kdorkoli govoriti da je scam. Lahko to domnevas. Sam ti govorim iz izkusnje ker ze 4 tedne dobim 22% kot zadeva obljublja. Ce kdaj temu ne bo tako bom posledice nosil sam, in isto velja za vsakogar ki vlaga v to. Lahko izstopis kadarkoli ob placilu provizije. Drugace pa je tu debata o kripto svetu ki je zelo sirok pojem in ne o moraliziranju.
Bivši uporabnik
# 01.12.2017 ob 22:30
Saj sem ze enkrat napisal. Prijatelj je prejsni mesec drzal nekih 37000 eur na banki in dobil za en mesev manj kot 1 eur obresti.
Povejte mi, kdo je tukaj lopov???
Ljudje bozji, zbudite se ze enkrat in dojemite, da se svet spreminja, kot se je v zacetku 90- tih z dot com revolucijo. Ceprav mulc takrat, sem eno priloznost zamudil. Ne bi rad se ene. Tokrat hocem biti in sem zraven.


hmm, kje točno je banka lopov, če mu ponudi 1 evro obresti na 37k pologa? sej je po svoji presoji gor denar dal. da se razumemo, itak je fora bančnega sisteam manipulacija z denarjem, ki visi na depozitih ipd, ampak dejmo tehnično pogledat, če že obtožuješ.
btc bo šel še toliko, kolikor bo medijem uspelo še pumpat zadevo, ampak počasi se bo bazen zapolnil, ker določen folk pač nikoli se ne bo ukvarjač z nekimi fiktivnimi zadevami, ki zahtavjo v bistvu precej dobro računalniško pismenost, dostop do tujih menjalnic ipd.
dobronameren nasvet: za večian smrtnikov je priložnost mimo, lahko se igrate, ampak še vedno se rajš držite ster dobre uzdaj se u svoje kljuse, ivestirajte vase in kariero na dolgi rok. ne samo zarat denarja.
veza
# 01.12.2017 ob 11:30
z konvecionalno?
s konvncionalno?
PONOS
# 01.12.2017 ob 09:40
Vedno bolj sumim da je Bitcoin ustvarjen prav zato da se borzo obvaruje pred napihovanjem in crashom.Izumitelj Satoshi ne obstaja morda je to isti tisti ki je izumil pokemon
PONOS
# 01.12.2017 ob 09:26
Ko bo padel BTC na nulo ne bo nobenih posledic na real ekonomijo je le money burner naivne made.Padci na borzi imajo posledice na življenje vseh....
PONOS
# 01.12.2017 ob 09:23
čezplotnik je vse povedal in napisal dodal bi še nategovino močnih igralcev ki ustvarjajo balon umetno ,tako da se še umetno zviša vrednost hkrati pohlep mase.
Pump and dump..potem se dogajajo ta nihanja.Masa je navajena počakat ob nakupu in padcu v upanju na nove rekorde dokler teh naenkrat več ni.. potem vlak obrne v drugo stran.Tako lahko v enem dnevu zabiješ plačo med čepenju na Wcju.Če si pa upornik pa pokadiš vse vloženo pritožiš se pa lahko na sončno upravo brez upanja na rast ker btc nima back upa NIČ fugazzi pravljični digitalni prah.Delnice in valute imajo vse en back up ,nafta,zlato gospodarstvo podjetja itd.Btc NIČ.
SamoRes
# 01.12.2017 ob 08:59
madli
# 01.12.2017 ob 00:23
@SamoRes
Da se to delat, ampak to o čemer ti praviš se imenuje "day trading", kar pa je dosti težje ko zgleda. Dobro, ko so taki dnevi, ko so bili novembra, ko je vse šlo gor, je enostavno profitirat, ampak, ko pa pada tak ko je včeraj pa je težko bit pameten.

Samo zadnjih 24 ur, vključno s sedaj tečaj neprestano skače od 9600 -10000, v nekaj urah imam dol par tisoč evrov, kupiš za 9600, prodaš za 10000, pospraviš dobiček. ne smeš biti pohlepen pa na hitro pospraviš par plač.
čezplotnik
# 01.12.2017 ob 08:58
Ce ze imam na izbiro, rajsi vlozim denar v kriptovaluto, kjer imam vsaj nekaj moznosti, da zasluzim, kot da ga dam lopovskim bankirjem. Saj sem ze enkrat napisal. Prijatelj je prejsni mesec drzal nekih 37000 eur na banki in dobil za en mesev manj kot 1 eur obresti.

Zakaj bi moral pri tem, ko ima denar na računu še kaj zaslužiti. Saj ga ima lahko doma v zoknah. Kaj misliš, kje je bolj na varnem? Drugo je, če denar vežeš, dobiš ven tisti 1 % letno (tvoj prijatelj 370 €). Inflacije s tem še vedno ne pokriješ. In ravno zaradi nizkih obrestnih mer trenutno vsi nekam vlagajo, balončki se napihujejo: kripto, delnice tehnoloških podjetij (npr. Nasdaq), kitajska ..

Mimogrede, nikjer ni zaslediti nič o tem, da se v bitcoine na veliko zatekajo Venezuela, Zimbabve ipd. Dobra družba.

Vanj se zatekajo povsem normalni državljani zaradi hude inflacije. V takih časih je zanje nemogoče kaj našparati v domači valuti. V času hude inflacije v Jugoslaviji so se ljudje zatekali k markam. No, se pa splača vzeti kredit. Če ga lahko sploh dobiš, realno ofplačaš precej manj. Konec 80. in začetek
Kazalo