Bo Ljubljanska borza postala last Zagrebške borze? Foto: AP
Bo Ljubljanska borza postala last Zagrebške borze? Foto: AP

"Trenutno preučujemo vse možnosti in ekonomsko sprejemljive ponudbe. Odločili se bomo na podlagi ekonomskih kriterijev in nismo pod pritiskom, da moramo čim prej prodati. Za zdaj ne moremo razkriti podrobnosti in odločitve. Različne možnosti bomo preučili do sredine leta," so navedli na Dunajski borzi.

Na Dunaju so zadovoljni z interesom za Ljubljansko borzo. "To je dokaz, da smo dobro opravili domačo nalogo. V okviru skupine CEESEG smo postavili visoke standarde in mednarodno kakovost," so poudarili.

Zagrebška borza med interesenti
Časnik Finance je sicer poročal, da je med interesenti za nakup tudi Zagrebška borza. Finance se sklicujejo na neuradne, a zanesljive informacije, pišejo pa, da se Zagrebčani za Ljubljansko borzo zanimajo tudi zaradi tehnologije, da bi lahko uporabljali isto platformo. Ljubljanska in Zagrebška borza sicer sodelujeta že dolgo, recimo z organiziranjem investicijskih dogodkov za morebitne vlagatelje.

Krčenje po prevzemu
Ljubljanska borza je v rokah Dunajske borze od oktobra 2008, od takrat pa se je Ljubljanska borza precej skrčila, tako po obsegu poslovanja kot številu kotirajočih podjetij. Veliko podjetij je bilo namreč v tem obdobju prodanih, zaradi česar so se umaknili z organiziranega trga, promet z vrednostnimi papirji tistih, ki še kotirajo, pa je skromen.

V CEESEG-u, v kar se je pozneje preimenovala Dunajska borza, so sicer z lanskim poslovanjem, ko so imeli priliv kapitala 4,6 milijarde evrov, zadovoljni. Še posebej dobro se je lani odrezala Ljubljanska borza, so povedali na Dunaju.

Kot so še navedli v CEESEG-u, interes za kapitalsko povezovanje med evropskimi borzami ni več tako močan kot nekoč, več pa je zanimanja za sodelovanje, predvsem s tehnološkega vidika.