Protesti zoper reformo delovnopravne zakonodaje niso omejeni na Pariz. Protestniki, ki opozarjajo na družbeno škodljive posledice reforme, na ulicah vztrajajo že od začetka marca. Foto: Reuters
Protesti zoper reformo delovnopravne zakonodaje niso omejeni na Pariz. Protestniki, ki opozarjajo na družbeno škodljive posledice reforme, na ulicah vztrajajo že od začetka marca. Foto: Reuters
false
Ministrica za delo Myriam El Khomri odločno brani reformo. Ta je po njenem mnenju pravična. Foto: Reuters
Francija: Sindikati opozarjajo na škodljivost reforme

Ministrica za delo Myriam El Khomri je pred poslanci in poslankami odločno branila reformo, katere cilj je, kot sporoča vlada, znižati brezposelnost in spodbuditi gospodarsko rast, a študenti in sindikati menijo, da je le izgovor za lažje odpuščanje delavcev in ogrožanje delavskih pravic.

Sindikati se namreč bojijo, da se bodo z reformo zmanjšale pravice delavcev, zaposlenih za nedoločen čas, študentske organizacije pa dvomijo, da bo prinesla nova delovna mesta za mlade. Nasprotniki reforme trdijo, da bo ogrozila delavske pravice, da je preveč naklonjena delodajalcem in da bo še povečala negotovost mladih zaposlenih oziroma iskalcev zaposlitve. Glede na eno izmed javnomnenjskih raziskav kar 78 odstotkov Francozov ocenjuje, da reforma prinaša tveganje za "socialno eksplozijo".

A v vladi vztrajajo. Reforma je nujna in pravična, je dejala ministrica El Khomri. "Lahko smo ponosni na ta zakon," je dejala. Po njenih zagotovilih nova zakonodaja prinaša socialni napredek.

Predlagana reforma bo po pričakovanjih zadnja večja reforma vlade pred predsedniškimi volitvami, ki bodo čez eno leto, a se je proti njej obrnilo več sto tisoč ljudi, ki od začetka marca protestirajo v številnih mestih po državi. Tudi danes so sindikati in študentske organizacije pripravili protest, tokrat pred zgradbo narodne skupščine.

Protestni val proti načrtovani reformi delovne zakonodaje pa je vrhunec dosegel 31. marca, ko se je na ulice po uradnih podatkih podalo 390.000 ljudi, po navedbah organizatorjev pa 1,2 milijona. Shodi so se večkrat sprevrgli tudi v spopade s policijo.

Tudi delodajalci niso več zadovoljni
Zdaj pa tudi delodajalci niso več zadovoljni. Vlada je pod pritiskom namreč nekoliko popustila in omilila prvotni predlog. Predsednik združenja delodajalcev Pierre Gattaz je opozoril, da reforma ne bo prinesla novih delovnih mest. "Predloga zakona, kakršen je v tem trenutku, se bojimo," je izjavil. Želi si, da bi se poslanci vrnili k prvotnemu predlogu. "Ta trg dela je treba odpreti. Ves svet pravi tako, Bruselj pravi tako in vse mednarodne organizacije pravijo tako," je dodal.

Pariške mestne oblasti so v ponedeljek zvečer prepovedale zbiranje ljudi na Trgu republike po 22. uri, kjer se jih okoli polnoči vsak večer že več tednov zbira na stotine.

Hollande mandat vezal na gospodarsko rast
Kot je poročal RTV-jev dopisnik Matjaž Trošt, je predsednik Francoise Hollande svoj drugi mandat v Elizejski palači vezal ravno na izboljšanje gospodarskih razmer v državi. Vsaj glede na javnomnenjske raziskave se bo Hollande čez dobrih 12 mesecev poslavljal od nje.

Francija: Sindikati opozarjajo na škodljivost reforme