Bobinac je zaradi kritik iz dela medijev in javnosti v pogovoru še enkrat branil odločitev vodstva Gorenja, da z odlogom objavi informacijo o Panasonicovem skrbnem pregledu. Foto: BoBo
Bobinac je zaradi kritik iz dela medijev in javnosti v pogovoru še enkrat branil odločitev vodstva Gorenja, da z odlogom objavi informacijo o Panasonicovem skrbnem pregledu. Foto: BoBo

Bobinac je v intervjuju za Dnevnik dejal, da odločitev uprave, ki je z odlogom objavila informacijo o Panasonicovem pregledu Gorenja, ni pomenila neenakopravne obravnave vlagateljev, saj Gorenje s Panasonicom, ki je 11-odstotni lastnik Gorenja, sodeluje že tri leta. V sodelovanju obe podjetji razvijata izdelke in povečujeta obseg poslovanja.

Predsednik uprave Gorenja je dejal, da so o pogajanjih pravočasno obvestili agencijo za trg vrednostnih papirjev, za pregled pa so poleg uprave in nadzornega sveta vedeli še nekateri strokovnjaki in predsednik vlade. Bobinac je prepričan, da se nihče od vpletenih s temi informacijami ni okoristil.

Cerarja obvestil zaradi pomena Gorenja za Slovenijo
Bobinac je ob tem dejal, da je premierja sam obvestil o dogajanju, saj ima Gorenje z vidika multiplikativnih učinkov velik pomen za Slovenijo. "Ker smo največje slovensko industrijsko podjetje, drugi največji izvoznik, zaposlujemo približno 11.000 delavcev, v Sloveniji pa kupimo za 120 milijonov blaga, je prav, da predsednik vlade to informacijo ima," je bil jasen Bobinac.

Bobinac sicer ni razkrival podrobnosti dogovora z Japonci, saj je ta zaupen, dejal pa je, da je dogovor dober za Gorenje, ki lahko postane platforma za razvoj Panasonicove blagovne znamke velikih gospodinjskih aparatov v Evropi.

Podrobnosti dogovora niso znane
To pa po mnenju Bobinca ne bo ogrožalo blagovne znamke Gorenje, za katero je prepričan, da bo obstala, saj ima tradicijo in ugled. Bobinac tudi ni odgovoril na vprašanje, kakšen učinek bo imelo sodelovanje s Panasonicom na delovna mesta, dejal je le, da je bil dogovor sklenjen za spodbuditev hitrejše rasti obeh družb, kar bi pomenilo tudi več delovnih mest.

Na vprašanje, ali bi se zaradi večjih nakupov Gorenjevih delnic po objavi prevzemne ponudbe Panasonica lahko vnela prevzemna vojna za Gorenje, je Bobinac odgovoril, da v industriji bele tehnike redko doživijo sovražne prevzeme. "Vsaj tega, da bi to naredili morebitni strateški partnerji, ne pričakujem," je povedal predsednik Gorenjeve uprave.