Gospodarstvo

Poudarki

  • Kot glavni razlog za pritožbo v Umanoteri navajajo oceno glede napovedanih izpustov iz prometa
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 59 glasov Ocenite to novico!
Magna Steyr, kmetijska zemljišča v občini Hoče-Slivnica, kjer je predvidena industrijska cona
V postopek izdaje okoljevarstvenega soglasja za lakirnico Magne, ki je načrtovana na kmetijskih zemljiščih v Hočah, je vključenih 12 stranskih udeležencev. Foto: BoBo
Magna Steyr
Župan občine Hoče - Slivnica upa, da bo Magna ostala zavezana Sloveniji. Foto: Reuters
VIDEO
Se bo Magna po pritožbi u...
VIDEO
Magna se spogleduje tudi...

Dodaj v

Bodo pritožbe na okoljevarstveno soglasje pregnale Magno na Madžarsko?

Župan občine Hoče - Slivnica upa, da bo Magna ostala zavezana Sloveniji
22. avgust 2017 ob 17:52,
zadnji poseg: 22. avgust 2017 ob 17:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Med 12 stranskimi udeleženci v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja so pritožbo kot zelo verjetno napovedali v organizaciji Umanotera. Pritožbo so napovedali tudi v slovenskem E-forumu, saj menijo, da bo poraba pitne vode prevelika.

Po preučitvi dokumentacije so pri Umanoteri napovedali, da se bodo "zelo verjetno pritožili," kot glavni razlog za pritožbo pa je Andrej Gnezda iz Umanotere navedel oceno glede napovedanih izpustov iz prometa in njihov vpliv na kakovost zraka in javno zdravje. Medtem je, kot smo včeraj že poročali, Magna prejela gradbeno dovoljenje za gradnjo na Madžarskem, le 50 kilometrov od Lendave.

Pritožbo so napovedali v slovenskem E-forumu, saj menijo, da bo Magna porabila več pitne vode, njeno delovanje pa bo imelo večje vplive na zrak, kot je zapisano v soglasju. Gorazd Marinček z E-Foruma je za TV Dnevnik dejal, da je vplivno območje Magnine lakirnice določeno le nekaj 100 metrov od gradbene parcele. Pritožbo nameravajo poslati prihodnji teden, saj menijo, da je treba opozoriti na vrzeli v dovoljenju.

"Pritožba ne bo zavlekla postopka"
Marinček je obenem dejal, da pritožba ne pomeni nujno, da se bo postopek zavlekel, kar bi najverjetneje pomenilo tudi slovo Magne od Hoč, saj Magna potrebuje gradbeno dovoljenje že septembra. Marinček pa ob tem opozarja, da lahko pritožbeni organ na pritožbo odreagira tudi v enem dnevu.

Poleg Umanotere so stranski udeleženci v postopku izdaje okoljevarstvenega še Občina Miklavž na Dravskem polju, Rado Lobnik iz Orehove vasi, Inštitut za politike prostora, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, društvo Ekologi brez meja, Cipra Slovenija, Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Zveza ekoloških gibanj (ZEG), Društvo za ekonomiko energetike in ekologijo ter Alpe Adria Green.

ZEG in Ipop se ne nameravata pritožiti
Da se na soglasje ne bodo pritožili, so že napovedali v Zvezi ekološki gibanj, saj so po razgovoru z vodstvom Magne Steyr razčistili vse dileme, obenem pa dobili tudi "zadovoljive strokovne odgovore in zagotovila, da bo objekt varen za delavce in bivanje v neposredni bližini," je dejal Karel Lipič.

V Inštitutu za politike prostora medtem poudarjajo, da imajo glede investicije še vedno pridržke. Vseeno pa ocenjujejo, da nadaljnje vztrajanje v postopkih ni več produktivno z vidika ciljev trajnostnega urejanja prostora, za katerega si prizadevajo, zato se na odločitev Arsa ne bodo pritožili. O morebitni pritožbi se bodo še odločili v društvu Focus in društvu Ekologi brez meja.

Soršak: Skoraj vsi udeleženci so iz Ljubljane
Potem ko je Magna Steyr že dobila delno gradbeno dovoljenje v mestu Zalaegerszeg na Madžarskem, je župan občine Hoče – Slivnica Marko Soršak dejal, da upa na Magnino zavezanost gradnji obrata v Sloveniji. "Neformalno sem tudi jaz dobil informacijo, da so tam dobili delno gradbeno dovoljenje. Torej, ne za celotno tovarno, ampak le del. Kateri del, ne vem. Rečeno je bilo, da bodo vztrajali pri nas še septembra, in v to še vedno verjamemo," je dejal Soršak.

Agencija za okolje je 10. avgusta avstrijsko-kanadskemu avtomobilskemu velikanu Magni izdala okoljevarstveno soglasje za lakirnico v Hočah, ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Ko bo odločba vročena vsem 12 udeležencev v postopku, bo začel teči 15-dnevni rok za oddajo pritožb na odločitev agencije za okolje. Po besedah Soršaka sta iz tega dela Slovenije udeleženca le Občina Miklavž na Dravskem polju in kmet Rado Lobnik, ki se po njegovih informacijah nista in tudi ne nameravata pritožiti. "Obstaja samo še deset društev, ki pa so vsa registrirana v Ljubljani," je pojasnil.

Lokalni deležniki se ne bodo pritožili
V Miklavžu so bili zaskrbljeni zaradi vpliva Magninega obrata na kanalizacijski sistem, a so bili po podpisu memoranduma o sodelovanju in prizadevanju za izvedbo omilitvenih ukrepov pri umeščanju industrijskega obrata v prostor z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom pomirjeni. "Nismo se pritožili, ker imamo memorandum, ki smo ga podpisali z vlado, ki tako garantira, da bodo naše zahteve realizirane," je povedal miklavški župan Leopold Kremžar.

Hoški kmet Lobnik je občini Hoče – Slivnica že prodal okoli osem hektarjev svojih zemljišč, ki so predvidena za gradnjo lakirnice, ter bo poslej kmetoval na zemljiščih Sklada kmetijskih zemljišč v občini Rače, ki jih je imela prej v najemu Perutnina Ptuj.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 22.08.2017 ob 17:56
In kako je lahko stranka v postopku neka Umanotera, ki ima svoj sedež v Ljubljani, na Trubarjevi cesti 50? A bodo ti razvajeni polnoritneži zaposlili vsaj 100 nezaposlenih prebivalcev Maribora in okolice?
mihatirs
# 22.08.2017 ob 18:00
Sem iz Lj, pa bi vse to organizacije ukinu, ker dejansko nič ne delajo samo drekajo!
jurij21
# 22.08.2017 ob 18:09
Za precej bolj ugledne firme ni blo pol tolk rinjenja javnega interesa, kot je za magno. Mogoče so ble provizije premale?!
barbar2
# 22.08.2017 ob 18:08
Lahko je njim, ko jih futrajo davkoplačevalci.
k.u.j.o.
# 22.08.2017 ob 18:00
Pri teh stranskih udeležencih je le od višine donacije odvisna podpora projektu. Saj za to se gre, a ne da ? ? Denar ...

Res ne vem, če ima ta država še svetlo prihodnost !!

Kako so lahko razna društva stranke v postopku ? A imamo državo ali ne ??

Je pa res, da smo zavozili državo in sedaj imamo sr.... je
Bivši uporabnik
# 22.08.2017 ob 18:15
"Kot glavni razlog za pritožbo v Umanoteri navajajo oceno glede napovedanih izpustov iz prometa."
Hmmm, kako bo promet v in iz tovarne toliko onesnaževal zrak, da jih to tako skrbi? kaj pa avtocesta, ki poteka tam v bližini pa ne onesnažuje okolja?
21.12.2012
# 22.08.2017 ob 18:08
sabotaža, kaj pa drugega.
pri nas smo zasuti s procesom in vsak se vtakne v vse.
koga zastopajo ta društva, da so reprezentativna? mene ne.
Abndbn
# 22.08.2017 ob 18:08
Tale kvaziekološka društva, katerih edini pravi namen je omogočiti nezaposljivim in nesposobnim FDV-kadrom zaposlitev, so tu pač zavohala svojo priložnost, da si napolnijo žepe. Čakajo podkupnine, tako kot so jih dočakali v primeru TEŠ6 (Vojko Bernard, Alpeadriagreen, TEŠ6 - google it)
Vprašanje pa, če Magna ve, da se stvarem v Sloveniji streže tako.
Če ne, bo pač Janša dosegel svoje (on seveda dobro ve, kako se v Sloveniji stvarem streže, in je svoje podkupnine že razposlal), Magna se bo selila k Orbanu, ta pa bo še dalje reševal Janševe nasedle medijske projekte.
Ampak dejstvo je eno - ne Janša (ki je na podoben način zaradi želje po nadzoru medijev zavozil že Pivovarno Laško in vse povezane družbe), ne vsi ti podkupljeni ekofašisti ala Umanotera vzhodno od Trojan več ne bodo mogli mirno hoditi naokoli. Razen če bo Umanotera zaposlila par sto ljudi v svoji (tako ali tako posredno od države sponzorirani) podkupovalni agenciji.
TRex
# 22.08.2017 ob 18:14
Na njihovi spletni strani imajo telefonske številke- predlagam, da jih vseh 2000, ki so oddali prošnje Magni vprašajo, če lahko pridejo vsak mesec k njim po denar za preživetje!!!
JJstyle
# 22.08.2017 ob 18:40
@the law1

Pozabil si dodat "Bruto mesečni prihodki se gibljejo med 1.050 in 1.250 evri". Naj VW takšen znesek ponudi nemškemu delavcu in jih bo garantirano dobil po buči.
Prismuknjen
# 22.08.2017 ob 18:17
Verjetno se ne zavedajo, kakšno škodo delajo ljudem.
bor14
# 22.08.2017 ob 18:16
@abndbn

No, malce presenetljivo, nihče od zaposlenih ni izobražen na FDV. So elektrotehniki, teologi, ekonomisti, biologi, francisti, arhitekti...

https://www.umanotera.org/kdo-smo/zaposleni-in-sodelavci/
Škrila1
# 22.08.2017 ob 18:09
Saj, za politično moč so pripravljeni uničit napredek. Briga njih za ljudi, ki bi s takšnimi projekti dobili delo in bi ne bili več odvisni od socialnih transferjev. Res je potrebno to mafijsko združbi, ki vodi Slovenijo, razgnat in nagnat, ter jim pobrati vse, kar so si nagrabili v preteklih 26 letih...... Aufbiks, res....
lofoti
# 22.08.2017 ob 18:37
kdaj se bodo vlada/mediji tako intenzivno borili za hitre in "razumevajoce"postopke pr vseh ostalih investitorjih, tudi domacih?

kaj je posebnega pri Magni,da imamo kar naenkrat ekspeditivne drzavne organe,ku odlocajo v rekordnih rokih,celo poleti? med tem ko stotine investitorjev caka leta na soglasja?

pa ceprav manjsi investitorji,a stokrat po tri delovna mesta je enako 300 delovnih mest.

zakaj dvotirna drzava?
tocco
# 22.08.2017 ob 20:06
Nekdo88 v bistvu gre za mešanice med leptosoli in drugimi sloji.
JJstyle
# 22.08.2017 ob 19:04
@the law1

No, tudi po Slovaški obdavčitvi plač, je to kar ponuja VW mizerija:

1 050 bruto -> 796 neto
1 259 bruto -> 937 neto

Ampak pomemben je bruto. Meddržavni socialni dumping se dogaja na bruto ne neto osnovi. Korporacije zanima samo bruto bruto. Je pa žalostno kam smo padli, da tekmujemo za delovna mesta s Slovaki in Madžari. Hvala vsem slovenskim butalcem na Gregorčičevi za četrt stoletja zavožene gospodarske politike. Slovenski proizvodni delavci danes zaredi vas tolčejo revčino ali se kot Gastarbeiterji prodajamo najboljšemu ponudniku, lep dosežek, čestitam.
7x7
# 22.08.2017 ob 18:27
Medtem je, kot smo včeraj že poročali, Magna prejela gradbeno dovoljenje za gradnjo na Madžarskem, le 50 kilometrov od Lendave.

Kaj pa če bi vir lepo javno navedli, kje je težava? Vemo da je razlika med navajanjem neznanega vira in resnico. Ne vem ali je to skrivnost, da podjetje dobi dovoljenje za obratovanje... Pa glede na to, da je bilo najprej potrebno posekati ne vem koliko gozda in se je potem to zmanjšalo na par hektarjev, vse skupaj ne zbuja velikega zaupanja.
Morgen
# 22.08.2017 ob 20:19
IBM je pa šel lani prav tiho mimo.
Vrli minister kako to?
Polo23
# 22.08.2017 ob 18:59
Lubi Levičarji,
vse te NVO so vaše, leve:


Aja? Kaj pa Inštitut za narodno spravo, pa Odbor2014, pa Koalicija za otroke in družino, pa Društvo za vrednote slovenske osamosvojitve... To je tudi vse levo, praviš?
ni maitre
# 22.08.2017 ob 18:40
@the law1
Volkswagnovi delavci na Slovaškem s stavko do višjih plač
https://www.sta.si/2402824/volkswagnovi-delavci-na-slovaskem-s-stavko-do-visjih-plac
Polo23
# 22.08.2017 ob 19:47
Debata z nekaterimi je nemogoča, ker se takoj počutite ogrožene in mislite, da je cel svet proti vam s tisočineno zaroto.
humanist.si
# 22.08.2017 ob 20:52
Dokler takšne organizacije krojijo usodo tisočih, imam kot davkoplačevalec pravico videti, kam gre denar iz proračuna.
humanist.si
# 22.08.2017 ob 20:46
Mene zanima, kak se financirajo te organizacije. Hočem videti davčno napoved.
tocco
# 22.08.2017 ob 20:00
Ti-ne haha a si vido ze kero brez CO2, problem so drugi snovi.
Polo23
# 22.08.2017 ob 19:56
dogovor dosežen s prav vsemi.

Seveda je bil dosežen "dogovor". In to zelo na hitro. Kdo ve, kaj so jim zagrozili. Sicer pa, midva se tukaj očitno ne bova nikoli strinjala.
tocco
# 22.08.2017 ob 19:47
Polo23 langsam langsam ne preperaj naj zagnjavijo unmatero al pac ka so toti že.
Polo23
# 22.08.2017 ob 19:43
največji klump od kmetijske zemlje?

To seveda ni res. Jasno je bilo povedano, da je zemlja prvovrstna, zato so se nekaj časa upirali tudi tamkajšnji kmetje, ki so jim hitro zavezali usta. Pri tem da je v Sloveniji veliko nerodovitnih, primernejših območij.
Polo23
# 22.08.2017 ob 19:06
Nekdo88

Na takšno debelo laž, da so vse NGO leve, sem se odzval z naštetjem nekaj desnih. Temu se reče izpodbijanje z dokazi - argumenti in verjamem, da ti je takšna debata kot desničarju tuja.
7x7
# 22.08.2017 ob 18:57
Uničevalci Slovenije.
Še enkrat. Demokracija ni, da lahko neka zabačena organizacija prekine prihod investitorja v neko državo! To ni volja večine.


Nič osebnega, samo kar se demokracije tiče: na referendumu ali bi ob nedeljah imeli odprte trgovine, je večina glasovala za zaprte trgovine. Kje smo danes? ALi če bi kapitalizem deloval, bi imeli subvencije za tovarne, živali itd.? Pa smo baje še vedno v demokraciji in kapitalizmu.
Guinness
# 22.08.2017 ob 18:24
Pazi to, napovedali so pritožbo glede napovedanih izpustov iz prometa. Očitno niso našli nič z dejansko tovarno.

Potem pa naj zaradi takšne bedarije pade projekt. Dajte si vzet par minut časa, pa jim pošljite na FB ali na mail kakšno sporočilo.
the law1
# 22.08.2017 ob 18:22
Nevladna organizacija Umanotera

Na kakšni osnovi so sploh ti udeleženci v postopku. Katastrofa od države kaj se dopušča.

Poleg tega pa kako se te organizacije imenuje kako nevladne, ko pa prejmejo enormne količine davkoplačevalskega denarja. Hinavščina brez primere.
ni maitre
# 22.08.2017 ob 18:16
Škrila1
To vprašanje napoti na Mirjano Zgaga iz Zavoda za zaposlovanje Maribor.
tocco
# 22.08.2017 ob 20:09
Unmanotera je organizacija, ki ni financirana samo s slovenskimi sredstvi ampak tudi z evropskimi kohezijskimi. In tujimi fondi samo odvisno kaj delajo. In branijo okolje pred vsemi tudi kmetom nagajajo če lahko tako rečemo ne samo magni v tem trenutku. Je pa ta organizacija bila ena izmed prvih, ki je začrtala trajnostne načrte po osamosvojitvi Slovenije.
Polo23
# 22.08.2017 ob 20:03
Neverjetno, minus dobim na osnovnošolsko biologijo, kako rastline delujejo s fotosintezo? A je mogoče po tvoje, ki si mi dal minus, drugače?
JJstyle
# 22.08.2017 ob 18:35
Če bodo bruto plače v magnini podružnici Hoče enake kot v Gradcu, sem takoj za. Če pa mislijo plačevat povprečno uboštvo od 600 do 800 € neto, pa lahko zaradi mene kar spokajo na Madžarsko. Lon fabrik imamo že dovolj.
1upanje
# 22.08.2017 ob 22:50
Se to kje je bila Umanotera preden so bile tezave v Kemisu??????? Cinizem na vrhuncu
Bivši uporabnik
# 22.08.2017 ob 21:18
Torej slovenski kmetje lahko onesnažujejo podtalnico s pesticidi in herbicidi, zaprti sistem lakirnice pa bi predstavljal ekološko nevarnost.
urross
# 22.08.2017 ob 20:57
Delavci v magni de dobijo minimalca, ampak krepko vec
Polo23
# 22.08.2017 ob 20:16
Nekdo88 slučajno se te spomnim s članka o SDS in Grimsu, komentarji, stran 4. Zato sem te označil za desničarja. Sicer pa to tukaj sploh ni pomembno.
Polo23
# 22.08.2017 ob 20:15
tocco

Da pa je nekdo strokovnjak za določeno področje, mora v svoji znanstveni karieri objaviti tudi kar nekaj strokovnih člankov. Na to se je nanašalo.
Polo23
# 22.08.2017 ob 20:06
Nekdo88, če si ti tipičen volivec desnice, bi bil jaz na tvojem mestu rajši tiho. Ker delaš sramoto desnici s svojimi komentarji.
Polo23
# 22.08.2017 ob 20:02
Ne, ne bova. Ker ne veš o čem govoriš.

Po tvojem mnenju ne vem, o čem govorim. Ti pa po mojem mnenju obratno - ne veš, kaj zagovarjaš. ;)
Polo23
# 22.08.2017 ob 20:01
Odlična za zelenjavo, z dodatkom CO2 in drugih izpustov z avtoceste.

Upam si trditi, da je po svetu 80 % pridelkov tako ali drugače pobranih v bližini cest. In CO2 je pri tem še najmanjši problem, ker rastline popolnoma normalno porabljajo CO2 in ga s procesom fotosinteze pretvarjajo v glukozo in kisik. Tako da je CO2 bistven za rast zelenih rastlin. Če že, so problem drugi izpusti. Teh pa ima lakirnica mnogo več, kot mimobežna cesta.
ni maitre
# 22.08.2017 ob 18:33
@Škrila1
Predvidevam, da Magna Steyr ni neka "a je to" firma in me ne bi čudilo, da so kontaktirali tudi zavod za zaposlovanje in se pozanimali o primernem kadru. Tako vsaj počnejo resne firme. V nasprotju pa se mi zdijo ljudje, ki mešetarijo z zemljišči, ki niso v njihovi lasti in vsi postopki okoli tega direkt za v risanko "a je to."
humanist.si
# 22.08.2017 ob 22:48
Tile okoljevarstveniki so v bistvu proti okolju, saj hočejo industrijo spraviti v države z nizkimi naravovarstvenimi standardi, vse države pa utrpimo enako globalno segrevanje.
humanist.si
# 22.08.2017 ob 21:21
oliva

Zemlja med avtocesto, železnico in letališčem ne more biti prvovrstna zemlja.
darkwader
# 22.08.2017 ob 21:05
Ok sam nimam kakega posebnega mnenja okoli Magne in njene lakirnice, vendar se mi zdi čudno kako lahko trdijo da bo preveč škodovala okolju, če pa že podoben obrat stoji čez mejo.
Ali to pomeni da po njihovem tudi v Avstriji ne bi smel biti postavljen tak objekt? Ali so podobne lakirnice, ki so postavljene po celem svetu v bistvu ekološke bombe?
Saj vem da vozila z notranjem segrevanjem povzročajo, oziroma prispevajo k globalnem segrevanju, vendar tudi vozila na alternativne pogone imajo enako školjko, se pravi iz pleha ki ga pa je treba zaščititi pred rjo.
Kaj točno naj bi tile radi sporočili, resno me zanima???? Živeti od zraka se ne da.
cocker
# 22.08.2017 ob 21:02
Inštitut za politike prostora, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, društvo Ekologi brez meja, Cipra Slovenija, Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Zveza ekoloških gibanj (ZEG), Društvo za ekonomiko energetike in ekologijo ter Alpe Adria Green.
Kdo financira ta društva? Ok, če Magna gre, se ta društva naj ukinejo in bo ostalo po tamalem za 400 socialnih pomoči!
Polo23
# 22.08.2017 ob 20:10
Kot rečeno, sam sem govoril s strokovnjakom z območja, ki mu 100-odstotno zaupam

Na podlagi česa naj vem, da je to res? Ja ta tvoj strokovnjak kaj objavil, kakšen članek, ki se ga da prebrati?

Ti govoriš na pamet.

To je tvoja trditev.
Morgen
# 22.08.2017 ob 21:14
Glavni problem(kjer ga jaz vidim)in pokasiral je v tem,da se je
nekdo zmenil z Magno ,da ne bo problema.
Časovnica ni problem,soglasja tudi ....
Za foro naj nekdo postavi avtoličarsko delavnico v
6 mesecih da ga vidim junaka
Kazalo