Približno 80 odstotkov vseh slovenskih cestnih odsekov spada v kategorijo slabih in zelo slabih cest. Foto: Staša Lepej Bašelj
Približno 80 odstotkov vseh slovenskih cestnih odsekov spada v kategorijo slabih in zelo slabih cest. Foto: Staša Lepej Bašelj

Ena izmed glavnih prioritet infrastrukturnega ministrstva pri razrezu državnega proračuna je zagotoviti sredstva za ustrezno raven investicijskega vzdrževanja cestne infrastrukture. Stanje na terenu je tako slabo, da je po besedah infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča ta trend treba nujno obrniti. "Z drugačno dinamiko vlaganj, bi najmanj, kar je, zaustavili propadanje našega cestnega omrežja, če že ne bi odstotka slabih in zelo slabih odsekov cest, ki je zdaj blizu 80 odstotkov, začeli zniževati," načrte opisuje minister Gašperšič in poudarja, da imajo na ministrstvu pripravljen operativni načrt investicij v cestno infrastrukturo. Ta predvideva, da bi na predvidenih petdeset odstotkov slabih cest lahko prišli v šestih letih ob letnem vložku 200 milijonov evrov.

A tega denarja Slovenija nima, letos na primer je država za ta namen v proračunu zagotovila le dva milijona evrov. Dodatna težava je v tem, da tudi nova evropska finančna perspektiva financiranja tovrstnih projektov (če niso čezmejni ipd.) ne predvideva. Zato na ministrstvu za infrastrukturo resno razmišljajo o možnosti uvedbe bencinskega centa. "Ta denar bi se namensko zbiral za investicije in investicijsko vzdrževanje cestne in železniške infrastrukture," poudarja minister Gašperšič, ki pa se o tem še pogovarja z ministrstvom za finance.

Si pa minister Gašperšič želi, da bi tovrstni prihodek v državni proračun imeli že prihodnje leto. "Jaz računam in upam, da bomo pri tem uspešni in bomo v naslednjih letih na tem področju zagotovili drugačno dinamiko vlaganj. Prizadevamo si, da bi ga uvedli že prihodnje leto, je pa zadeva zdaj še v fazi dogovarjanj, tako da zagotovo še ne morem opredeliti, da se bo to zgodilo prihodnje leto," še dodaja minister za infrastrukturo.

Ravno zato, ker pogovori o tej rešitvi še niso končani, tudi še niso znane ocene o znesku morebitnega proračunskega prihodka.

Danijel Poslek, Radio Slovenija