Borzni komentar
Borza
Vrednost frankfurtskega delniškega indeksa DAX30 (12.210 točk) je v torek zdrsnila za več kot odstotek. Delnice Deutsche Bank so se sicer malenkost pocenile, a kaj, ko so od rekorda (doseženega tik pred finančno krizo) oddaljene že 90 odstotkov, nov udarec pa je novica, da ne bodo več v sestavi elitnega vseevropskega delniškega indeksa Euro Stoxx 50. Foto: Reuters
Dolar se je v torek okrepil, za evro je bilo treba na najnižji točki plačati 1,1530 dolarja. Foto: Reuters
Bitcoin
Raziskovalna družba Satis Group je v svežem poročilu zapisala, da je precej verjetno, da bo bitcoin v naslednjih petih letih dosegel 96 tisoč dolarjev. Foto: Reuters

Dodaj v

Amazon v klubu bilijon; vlagatelji ne zaupajo Evropi

Pozivi k bojkotu Nikovih izdelkov
5. september 2018 ob 06:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav pri Deutsche Bank negativnih presenečenj v zadnjih letih ni manjkalo, je vseeno precej odmevala novica, da bo vodilna nemška finančna ustanova konec septembra "odletela" z elitnega seznama delnic v indeksu Euro Stoxx 50.

Borzni tečaj je v zadnjih mesecih enostavno padel pregloboko, medtem ko so šle delnice preostalih največjih evropskih podjetij, kot so Adidas, Nokia, Philips in Volkswagen, večinoma navzgor. Deutsche Bank ima že nekaj časa težave. Lani je tretje leto zapored poslovala z izgubo (500 milijonov evrov), zamenjala je izvršnega direktorja, agencija S&P je znižala njeno kreditno oceno, junija ni prestala stresnega testa ameriških regulatorjev. Tečaj delnice je samo letos padel za 40 odstotkov, od rekorda iz maja 2007 pa že za 90 odstotkov, tako da je tržna vrednost banke pod 20 milijardami evrov. Vodstvo sicer zatrjuje, da banka ni kapitalsko podhranjena, a se vlagatelji bojijo, da jo bo spet treba dokapitalizirati. Nazadnje se je to zgodilo aprila 2017, ko je bila vrednost dokapitalizacije osem milijard evrov.

Evropa v torek v precejšnjem minusu
Elitni evropski delniški indeks Euro Stoxx 50, ki ga izračunavajo od leta 1998 (vseh dvajset let je bila zraven tudi banka Deutsche Bank) je sicer v torek zdrsnil tretjič v zadnjih štirih dneh in dan končal pri 3.359 točkah oziroma odstotek pod gladino. Glavne skrbi so spet povezane z zaostrovanjem carinske vojne, saj bodo ZDA dodatno ocarinile za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga. Na povečano nervozo vlagateljev vpliva tudi dogajanje na trgih v razvoju, kjer sta v epicentru predvsem Turčija in Argentina z letošnjim močnim padcem domače valute. "Če se bo to drsenje valut nadaljevalo, bodo posledice čutili tudi največji svetovni izvozniki, ki tam poslujejo, posledično bo to negativno vplivalo na svetovne delniške indekse," nam je povedal Aleš Lokar iz KD Skladov.

Drastični ukrepi v Argentini
Po Lokarjevem mnenju morajo prizadete države še bolj dvigniti obrestne mere, če želijo stabilizirati svojo valuto. V Argentini je centralna banka prejšnji teden obresti sicer s 45 zvišala kar na 60 odstotkov, vlada pa je ta ponedeljek (tik pred obiskom delegacije Mednarodnega denarnega sklada, k s svežimi milijardami dolarjev pomaga tej južnoameriški državi) sprejela nekaj kriznih ukrepov, da bi uravnotežila proračun. "Zvišali so davek na izvoz kmetijskih pridelkov, zarezali v javno porabo in ukinili kar nekaj ministrstev. To bi lahko prineslo recesijo in dodatno vplivalo na delniške indekse. Skratka, trgi v razvoju so trenutno videti šibko, čeprav je nekaj sektorjev poceni, a vlagatelji v takšnih negotovih razmerah ne drvijo v naložbe."

Privlačna vrednotenja v finančnem sektorju
Kako pa je trenutno na razvitih trgih? Aleš Lokar: "ZDA so razmeroma drage, čeprav je na rekordnih vrednostih le peščica delnic, predvsem iz IT-sektorja. Evropa ostaja podcenjena. Na začetku prejšnjega tedna smo prebrali podatek, da so evropski trgi doživeli že 25. zaporedni teden z neto odlivi svetovnih vlagateljev, s čimer so izbrisani vsi prilivi leta 2017. To je kar presenetljivo, saj se s tem Evropi godi slabše kot trgom v razvoju, kjer nimata težave le Turčija in Argentina, ampak tudi Kitajska, kjer je delniški trg letos v evrih za 18 odstotkov v minusu. Očitno strah pred nestabilnostjo v Evropi pušča močan pečat pri svetovnih vlagateljih. Tu sta seveda še brexit in Italija, kjer se mnogi bojijo, da bo proračunski primanjkljaj previsok. Skratka, nezaupanje je kar veliko, čeprav so vrednotenja zanimiva. V luči zviševanja obrestnih mer to velja predvsem za finančni sektor."

Vrednosti najpomembnejših kriptovalut in tedenska sprememba, 4. september ob 21. uri:

BITCOIN

+4,14 %

7.360 USD
ETHER

-2,12 %

286
RIPPLE

-4,84 %

0,332
BITCOIN CASH+12,1 %627
EOS

+14,4 %

6,49
STELLAR

-2,40 %

0,226

.

Mejnik Amazona, pozivi k bojkotu Nikovih izdelkov
V New Yorku so po prazničnem ponedeljku v torek spet trgovali, indeksi (Dow Jones: 25.952 točk) pa so bili obarvani rahlo rdeče. Delnice proizvajalca športne opreme Nike so padle za tri odstotke, potem ko je podjetje za svojo novo oglaševalsko kampanjo (ob 30-letnici slogana Just Do It) izbralo igralca iz Lige NFL Colina Kaepernicka, ki je razdelil ZDA, ko je med ameriško himno protestno pokleknil. Njegovi nasprotniki po družabnih omrežjih zdaj pozivajo k bojkotu Nikovih izdelkov. Tudi Facebookove delnice so se pocenile za tri odstotke, saj so pri eni ob posredniških družb znižali njihovo ciljno vrednost. Medtem so Amazonove delnice nadaljevale rast. Tržna kapitalizacija tega spletnega velikana je prvič dosegla tisoč milijard (bilijon) dolarjev. Pred Amazonom je to že uspelo (na začetku meseca) Applu. Amazonove delnice so na borzo prišle leta 1997 pri ceni 18 dolarjev oziroma pri ceni 1,96 dolarja, če upoštevamo tri cepitve delnic, ki so sledile.

Brent skoraj 80 dolarjev, lepi obeti za bitcoin
Omeniti velja rast cen nafte, kar je posledica zaprtja dveh naftnih ploščadi v Mehiškem zalivu, kjer se pripravljajo na orkan. Za 159-litrski sod ameriške lahke nafte je treba spet plačati več kot 70 dolarjev, za brent pa že skoraj 80 dolarjev. Pri banki Barclays so napoved o povprečni ceni brenta za leto 2020 zvišali s 55 na 75 dolarjev. Bitcoin se zadnje dni krepi in je v torek dosegel 7.424 dolarjev. Tehnična analiza pravi, da bi prebitje meje 7.500 dolarjev učinkovalo zelo pozitivno. Raziskovalna družba Satis Group je v svežem poročilu zapisala, da med kriptovalutami najbolje kaže bitcoinu in moneri. Po njihovem mnenju je precej verjetno, da bo bitcoin v naslednjih petih letih dosegel 96 tisoč dolarjev, monero (trenutna vrednost je 120 dolarjev) pa 18 tisoč. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut naj bi leta 2023 znašala 3,6 bilijona dolarjev. Trenutno znaša le okrog 240 milijard. Ether naj ne bi imel potenciala za rast, ripple pa naj bi povsem kapituliral in naj bi bil čez pet let vreden le še 0,01 dolarja.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 05.09.2018 ob 08:51
@ aljakom

Razprava o tem, kako bi želeli živeti, je osnovno politično vprašanje vseh krajev in časov. Niso ga izumili mesečniki in lenuhi, in ne gre za debato ob šanku.

Američani res delajo 12 ur dnevno, ... le vprašati se ne smejo − za koga ali kaj. Za stotine vojaških baz po svetu, za vojne v Vietnamu, Iraku ...? V Južni Koreji so še bolj zagnani, učenci imajo v učilnicah stojišča, da ne zakinkajo zaradi kronične neprespanosti. Naj še ta model uvozimo k nam, da 'bomo konkurenčni'?

Predlagaš preprosto, da se izčrpamo v tekmi "kdo je lahko še bolj nor", če drugi delajo 17 ur − bomo pa mi 18.

'Svobodne trge' pa lahko poskusiš prodati našemu zetu ...
Krimsky
# 05.09.2018 ob 07:39
Vrtiljak se vrti.
~
Če hitrost upade − ni zabavno, če se preveč poveča − vas skatapultira.

Pridite na vrtiljak! Najboljša zabava v našem mestu. Vložite vse! Edino tako boste začutili veter v laseh ... pa še lastniki cirkusa bodo veseli ...
Do Brasil
# 05.09.2018 ob 08:45
@Skippy
Največ pa imamo od tega potrošniki

Samo na prvi pogled. Zaradi podobnih megapodjetij in izogibanju davkov imajo potem potrosniki probleme pri javnih servisih. Amerika ima najdrazji zdravstven sistem, skupni dolg studentov se priblizuje 1000 milijardam... Tam potrosniki preplacajo vse, kar so lahko pri nakupih pri Amazonu "poceni" kupili.
Flegica
# 05.09.2018 ob 09:10
Aljakom-zakaj govoriš neumnosti o stvareh?!? Dej se prej vsaj pozanimaj o stvareh ki jih pises! Slovenija je po številu delovnih ur v vrhu Eu medtem ko je po produktivnosti na dnu! Ko že omenjaš Avstrijo povej še da se v petek dosti pisarn zapre ob 12.00!!! Da ne poznajo delovnih nedelj in nimajo nadur ker so preveč obdavčene! Zgledovanje po Usa osebno mislim da ni ravno prava pot-razen če spada med tistih nekaj priviligiranih %-če pa spadaš med neko povprečje ali podpovprečje pa si ne želi takega sistema! V resnici se je Slovenija sama ustrelila v koleno zaradi korupcije-če bi to vsaj za 1/3 zmanjšali bi bila Slo zelo uspešna in tudi recesija bi bila občutno manjša. Pa še en primer Hypo-alpe adria-dokapitalizacija 17 Miljard in podržavljenje . Tolk da vidš da se ne sveti vse kar je v tujini
K_ris
# 05.09.2018 ob 07:57
@Capitalism

A potem tudi za evropske delnice ne bi smeli napisati, da so podcenjene? Saj to je po tvoje tudi reklama za tvegano naložbo
mangrooooo
# 05.09.2018 ob 10:04
@Capitalism

Ce dam 7500 za delnice nezadolzene evropske korporacije, ki redno placuje dividende (jih ni tezko najti), vem kaj lahko pricakujem naslednja leta ne glede na recesijo.

Ti si res legenda, kakšne neumnosti trosiš. Ce se spomnis, smo pred leti kupovali delnice državne NKBM, za katere bi človek rekel, to je pa res varna naložba, češ državna firma pa to. Pa so nas nasukali Jazbec in podobni prevaranti, ki ima na grozo vseh sedaj še boljšo službo od guvernerske, čeprav bi v vsaki normalni državi že zdavnaj sedel v čuzi in nas okradli, prevarali. S to delnico si lahko še edino rit obrišem(o).
Se pravi, zakaj je vlagati v delnice manj tvegano od vlagati v crypto?
Pa NKBM še zdaleč ni osamljen primer, da ne bo pomote.
tyhobrahe
# 05.09.2018 ob 07:43
Kaj pa amazon. Verjetno propade ob pomanjkanju izdelkov na trgu.
bilzerian
# 05.09.2018 ob 08:46
@aljakom

prednost držav, kot so kitajska, ZDA, Indija, ter ostalih izkoriščevalskih sistemov je tudi v tem, da imajo pokojninske blagajne velik presežek, saj ljudje vplačujejo do 75. leta starosti, v penzijo pa itaq ne gre nihče, ker prej umre.

zakaj se ne preseliš v kapitalistični raj, pa delaj tam 360 dni na leto po 12 ur, če te to tako zelo navdušuje?
discoversci
# 05.09.2018 ob 10:04
@kingeston:
"kdor je len in nesposoben, skratka propalica, najbolj pljuva po kapitalizmu."

Takšne in podobne izjave so pa čista neumnost. Kot bi poslušal 3 leta starga otroka.. Otrok, da ti malo razjasnim o novodobem kapitalizmu... Moto sodobnega kapitalizma je: molzi molzi delavca, do onemoglosti, pa tudi če za tvoje, uber nadrealistične cilje (tri jadrnice, 10 Porshejev, 2 ferarija, 10 bajt, 15 ljubic) crkne, s tem da ti NIČ ne narediš (mogoče samo bluziš in lobiraš, po domače - puno pričaš), ampak vsi ostali zate naredijo vse. Pa še rit ti na konc obrišejo. Približno tako zgleda novodobni kapitalistični sistem. Glede na to da ne odobravaš "bluzenja", ti lahko narišem. Risbice bi ti bile po mojem bolj razumljive, ker imam občutek da si bolj ko ne v spodnji polovici populacije porazdelitve IQ-ja, nezmožen kakšnega konkretnega diskurza.
čezplotnik
# 05.09.2018 ob 09:56
Alešu Lokarju je itak edini interes privabiti še več denarja v KD vzajemne sklade. Odtod izjave: "delnice so podcenjene". Seveda razumem. Oni živijo od upravljalske provizije (cca. 2% letno na vložek) in vstopnih/izstopnih stroškov (3% letno na vložek). Medtem ko vaše premoženje v skladu kopni, oni še vedno veselo služijo tudi med recesijo.

Sicer, roko na srce, je Lokar zagotovo eden izmed najboljših upravljavljalcev premoženja v Sloveniji, a vendar niti približno njihovi skladi ne presegajo indeksnih skladov. Ko pa človek pogleda donose ALTA skladov, se pa naravnost zgrozi. Če bi rekel, da so njihovi upravljalci premoženja Kekci, bi premetenega Vandotovega Kekca močno užalil.

Sicer pa, kaboom, kot kaže se že dogaja. Vse pada, Evropa, Azija, le S&P ter Nasdaq nad vodo še držijo nekajkrat precenjeni tehnološki velikani Amazon, Apple, Microsoft, Google...
Skippy
# 05.09.2018 ob 08:06
No, za krizo v Sloveniji pa bo seveda kriva Levica in javni sektor:)))

Mislim, da že sedaj vsi bralci vedo, da delaš v javnem sektorju in se zato tako boriš za svoje privilegije. Ne bi raje delal v delovnem času za davkoplačevalski denar?
Slovan65
# 05.09.2018 ob 10:53
Gospodarske novice na MMC Rtv so navaden neoliberalen bullshit.
pazi to: " vlagatelji ne zaupajo Evropi" ?!
Vlagatelji so predpostavljam tisti, ki imajo denar.
Kam vlagajo? Tja kjer je kupna moč.
Kje na svetu je kupna moč ? V ZDA in Japonski 50%, v Evropi 50%.
Vlagatelji torej ne zaupajo polovici sveta in tja ne vlagajo.
Kam torej vlagajo vlagatelji, če ne zaupajo Evropi, to je polovici sveta? Na Mars in Venero?
Zato pravim, da je ta novica navaden neoliberalen bullshit z ciljem naj vlade v Evropi ne višajo davkov bogatašem, da si bodo slednji še naprej lahko kupovali vile, jahte in ferarije.
kingeston
# 05.09.2018 ob 10:08
Alešu Lokarju je itak edini interes privabiti še več denarja v KD vzajemne sklade. Odtod izjave: "delnice so podcenjene". Seveda razumem. Oni živijo od upravljalske provizije (cca. 2% letno na vložek) in vstopnih/izstopnih stroškov (3% letno na vložek). Medtem ko vaše premoženje v skladu kopni, oni še vedno veselo služijo tudi med recesijo.

Sicer, roko na srce, je Lokar zagotovo eden izmed najboljših upravljavljalcev premoženja v Sloveniji, a vendar niti približno njihovi skladi ne presegajo indeksnih skladov. Ko pa človek pogleda donose ALTA skladov, se pa naravnost zgrozi. Če bi rekel, da so njihovi upravljalci premoženja Kekci, bi premetenega Vandotovega Kekca močno užalil.


takšnih pacientov, kvazi 'upravljalcev' premoženja nobeden ne rabi kot so vzajemni skladi.

če bi modeli v krizi vzeli ven sredstva in jih po tem nazaj vložili, da komitenti ne bi utrpeli prevelike izgube bi jim lahko rekli upravljalci premoženja, tako pa ko pustijo da vse skupaj pade in nič ne opozorijo, so navadni bebci ki je jim gre zamo za piratiziranje tvojega denarja, ker ga bodo nakazali na neko borzno hišo in kupili delnice; to pa lahko naredi vsak in mu ne zaračunavajo tekočih stroškov.

tko da to so bedaki na kvadrat in nima smisla vlagat v neke sklade !
Radoveden
# 05.09.2018 ob 09:50
klipan, nlb pod črto v zadnjih 20 letih ni ustvarila centa dobička. izgube pa velike. smo vse pozlatili z milijardami dokapitalizacij. to da sedaj nabasana z našim denarjem dela dobiček in da ti sprašuješ v čem je fora nemške banke, ki ni prečistila svojih slabih naložb... v kakem lastništvuje pa bila nlb ko je delala luknjo za luknjo? ne bluzi 500 na uro.
copcop
# 05.09.2018 ob 09:44
"Deutsche Bank ima že nekaj časa težave. Lani je tretje leto zapored poslovala z izgubo (500 milijonov evrov),."Bodo naši desni poznavalci ekonomije malo to razložili????
Banka je v privatnih rokah, dela v ultra-urejenem kapitalizmu.......kako ima lahko izgubo??????
Mimogrede, državna NLB ima nekaj zadnjih let dobiček.
Komaj čakam razlage:))))


Izguba podjetij v kapitalizmu ni nič nenavadnega in jo pokrivajo zasebni lastniki z lastnii sredstvi. Bolj nenavadno je, da izgubo podjetij pokrivamo državljani in nas nihče nič ne vpraša, samo poviša davke. Kot v primeru NLB.

Zato je dobro, da so podjetja v zasebni lasti. Zakaj si nekateri želijo podjetja v državni lasti in pokrivati njihovo izgubo, pa težko rečem.
discoversci
# 05.09.2018 ob 09:08
@Skippy
Verjemi, da imajo Rusi ogrooomno znanja. Njihov problem je samo, da ga ne znajo vnovčit, izkoristit, tržit. Pa še to (kar me pri njih najbolj moti): šlampasti so. Če pa gledava bivšo sovjetsko zvezo, potem pa sploh ... Ukrajinci npr. so creme de la creme. Vprašaj fizika na FMF, Mihajloviča. Najboljši so ravno Ukrajinci. Čisti "norci" in zelooo pridni, delavni. Kakorkoli... stvari se spreminjajo. Rusija se odpira in to je dobro. Ko omenjaš farmacijo... Pol leta nazaj sem naletel na rusko zadevco, ki jo uporabljajo ruski astronavti. Problem pri njih (pa tudi pilotih ki so stalno v luftu) je namreč, da jim kozmični žarki (to je tisto, kar nam supernove pošiljajo non-stop), modificirajo njihove kromosome, in so rabili zadevo, da se hitro regenerirajo. Sedaj to tržijo. Ampak to ni nek zvarek, to je višek znanosti. Notri imprintirajo posebne frekvence, da to res pride do celice in podobni štosi. In to je ruska zadeva. No, sedaj so se jim pridružili tudi Američani z eno dodatno zadevo, ki ti naj bi pospešila tvorbo matičnih celic. in skupaj z njimi to tržijo. Problem je, ker se o takšnih in podobnih produktih premalo ali sploh nič ne govori. Amerika pa to obvlada. Marketing je njihov plus. EU je osnesla ogrooooomno znanja čez lužo. Toliko, da si mi mislit ne moremo. Vojna v 40-ih je namreč selila to v Ameriko, kar je škoda seveda. Temelji svetovnega znanja so zagotovo postavljeni v Evropi. Tudi v SLO imamo dobre znalce, problem je, ker tega znanja ne moremo tržit, ker ti enostavno zaprejo trg in ti ne pustijo da se razvijaš sam. Potem si se, žal, primoran prodati velikim, ki pa potem tvojo idejo tržijo in ti večji kos potice tudi vzamejo. Tebi pa ostanejo drobtine (tudi če govorimo o milijonih).
Skippy
# 05.09.2018 ob 07:50
@discoversci
za tebe je dodana vrednost kopanje kamna ali črpanje nafte, za druge države pa znanje in tehnologija.
mooodeeel
# 05.09.2018 ob 06:50
Na zaupajo? Kaj to pomeni?
ElTorro
# 05.09.2018 ob 16:12
No ja, tudi v primeru delnic ne gre ravno trditi, da veš, kaj lahko pričakuješ. Zgodovina borznega dogajanja nas uči, da tudi tu ni nič predvidljivo. Je pa res tveganje manjše kot pri kriptu (za katerega tudi sam pravim, da je dolgoročna vrednost proti 0).


Odvisno, če kupuješ špekulativno ali naložbeno.
Če kupiš delnice družbe, ki dobro posluje in izplačuje dividende že 30 let, in za katero ocenjuješ, da bo še naprej dobro poslovala, in imaš namen te delnice imeti dolgo časa, je to precej predvidljiva zadeva. Za dnevna in letna nihanja cen ti je vseeno, glavno da dobivaš stabilno dividendo, zaradi katere si investiral.
Če kupiš širok portfelj delnic, je tudi to dolgoročno predvidljivo. Rast je vgrajena v sistem, zaradi tako tehnološkega napredka kot tudi rasti prebivalstva. Nihanja te ne motijo preveč, dolgoročno si na plusu.
Če pa kupuješ posamezno delnico zato, ker je danes poceni in hočeš jutri drago prodati, pa je zadeva zelo nepredvidljiva.
Celjan27
# 05.09.2018 ob 15:47
Ales Lokar...hahahaha. Poznam ga osebno, smeh naj pa vsak sam interpetira:-)
discoversci
# 05.09.2018 ob 15:12
@7up

Ti men, da se ponavljaš... ? Malo poglej nazaj, kolikorat sem se jaz moral. Vsak sistem ima teoretično podlago. Pol bi lahko rekli, da je Hertz izumitelj vsega, kar uporablja signale. WTF ? Sicer pa dramatiziraš Wikipedia man in delaš galamo, kjer ni treba.

Da, jaz sicer delam v gospodarstvu. Ti najbrž v kakšni upravi na Ajpesu predvidevam ?

Realnost je taka, da so pravi CTO-ji tehnološki dasoti. Kolega iz Facebook-a mi malo opisuje, kaj se dogaja tam in kakšni so pogoji in KDO JE CTO in kdo lahko odloča o čem. Take kot imaš ti v mislih, politične figure, gotovo ne. Če bi bili taki gor, kot bi jih nastavljal ti, ne bi daleč prišli v gospodarstvu. Case closed. Ti se pa tolaž s svojimi romantičnimi unicornovskimi politiki (nič čudnega da gre država zu grund, če se take postavlja gor). Pa ne mi z unimi, kdo ma daljšga, s faksom... ker je res klišejevsko in low.. FE gor, FE dol ... "u lej jest mam pa faks... " ma dej spel s takimi. A si 3 leta star, al kaj ? Mam kolege, ki pelejo na stran in tebe in pol IT struje v SLO, BREZ faksa.
Zeh zeh ... Ne mislim več polemizirat, ker mi ratuje dolgčas od tega Wikipedijevskega živažava. Dej raj skuci kako pametno kodo, al pa vzam Knutha v roke, pa študeri, bo več koristi od tebe.
The Matrix
# 05.09.2018 ob 10:43
@klipane
Ker, če poslušamo tvoje teorije, je kaj takega v zahodnem, sprivatiziranem.....podjetniškem okolju popolnoma nemogoče.

Zakaj potem propadajo zadruge in socialna podjetja, ker če poslušamo tvoje teorije je to popolnoma nemogoče???
discoversci
# 05.09.2018 ob 10:39
@kingeston
Hehehe, posluš... Jest sam delam v IT sektorju, konkretno v Javi in Python-u na projektih. Pa tudi izobrazbe nimam slabe. 8. stopnja mislim da bo kar dovolj za moj life. In se na nobenga ne šlepam. Niti slučajno. Nikol se nisem in nikol se ne bom. Da... so nekateri (mnogo teh) ki se šlepajo in so res lenuhi. Pa tudi za kapitalce podobno velja. Naredijo MBA (waw, boga so za jajca prjel), žlobudrajo tja v tri dni, sestankujejo v nedogled, prodajajo buče, oz. če uporabim tvojo nomenklaturo: "bluzijo", a spisal niso ene vrstice kode v lifeu. Pa kljub temu bi radi služili. Ergo: BREZ KONKRETNEGA DELA se šlepajo na tiste ki nekaj znajo. Niti slučajno ne podpiram lenuhov. Boh ne daj. Pozabljaš pa, da je tudi polno ljudi, ki pa bi radi delal, za dostojno plačo. Ne sicer v IT ali visokotehnoloških firmah, a kljub temu. Socialo bi pa po mojem mnenju moral ukinit, ker tam se šele rojevajo lenuhi. Tudi to pozabljaš. Eni pol ku* ne mignejo v life-u pa bi lahko, in dobijo od države denar. Zakaj že ? Plače so pa take, da itaq vsak pravi: "Več dobim od sociale, kot pa v službi". Zakaj bi potem sploh delal ?? Takih primerov je ogromno in kle država po mojem mnenju dela kardinalno napako.
Rocknrolla
# 05.09.2018 ob 10:06
"Ether naj ne bi imel potenciala za rast, vreden je vsega 0,01 dolarja"???

Kva pa tukaj ni jasno??? ETH = cca $283
Bivši uporabnik
# 05.09.2018 ob 09:53
copcop
Zakaj si nekateri želijo podjetja v državni lasti in pokrivati njihovo izgubo, pa težko rečem.

Problem nastane takrat, ko privatni sektor določa tudi to, kdo bo sedel v parlamentu. Takrat dobimo situacijo, kjer ropariji v zaporu stražijo drug drugega.
Bivši uporabnik
# 05.09.2018 ob 09:50
Že lep čas nazaj sem bral v tujem tisku, da je Deutsche Bank sokriva zgodbe s prodajanjem toksičnih hipotekarnih papirjev iz l. 2008, za kar je morala v ZDA po nalogu sodišča plačati dvanajst mi,ijard dolarjev kazni. Nobeno presenečenje torej, saj je v zadnjih petih letih krepko zgubljala vrednost, vse najde google. Ugibalo se je, ali bo izgubo krila nemška država oz. davkoplačevalci, pa je kanclerka rekla, da ne bo nič iz tega.

In ja, tudi če NLB prodamo, bo morebitno izgubo morala pomagati reševati tudi država.
Tudi v Čilu so po udaru privatizirali banke, ki pa so jih morali prej kot v petih letih podržaviti in izgubo socializirati, potem so jih spet prodali, nakar se je zgodba z izgubo ponovila.
Za Meriko pa itak vemo, kako je bilo. Me pa zanima, zakaj Evropska komisija ni težila Italijanom zaradi reševanja Banke Veneto in one druge, imena se ta hip ne spomnim.
kingeston
# 05.09.2018 ob 09:39
discoversci
Ampak to ni nek zvarek, to je višek znanosti. Notri imprintirajo posebne frekvence

lahko nehaš z bluzenjem točno tu...
Radoveden
# 05.09.2018 ob 09:31
Ko samooklicani strokovnjaki druge zmerjajo za samooklicane strokovnjake.
pepis
# 05.09.2018 ob 09:13
Krimsky kaj se jeziš, ne veš da delo osvobaja, več kot delaš bolj si svoboden:)
NoFuture
# 05.09.2018 ob 08:44
Zero-sum game pa to...
KLIPAN
# 05.09.2018 ob 08:33
@Skippy
"Mislim, da že sedaj vsi bralci vedo, da delaš v javnem sektorju in se zato tako boriš za svoje privilegije. Ne bi raje delal v delovnem času za davkoplačevalski denar?"

Ko boš ti imel 14 let svoj s.p., kot jaz, pa se le še kaj oglasi.
Vseeno pa me zanima kako to, da je lahko privatna banka v taki izgubi in kako to, da sta državi pod desnim vodstvom v takih težavah.
Ker, če poslušamo tvoje teorije, je kaj takega v zahodnem, sprivatiziranem.....podjetniškem okolju popolnoma nemogoče.
Pa vidimo, da je mogoče.
Kdo je torej v zmoti?
mangrooooo
# 05.09.2018 ob 08:16
@Capitalism

Kaj, ko bi nehal komentirati stvari, o katerih nimaš pojma. Koga pravzaprav zanima, če še dandanašnji vžigaš ogenj s kamnom, ker živiš v preteklosti, medtem ko pametni že nekaj let vlagamo v prihodnost!
discoversci
# 05.09.2018 ob 08:12
@skippy

Znanje ima tudi Rusija in marsikatera EU država, pa ne printajo svoje valute v nedogled. Sicer pa so marsikatero tehnologijo vzeli od Rusov. Ena izmed teh je odboj radarskih signalov od letal. Amazon ni nič drugega kot preprodaja. Znanje je od povsod drugod, največ EU. Američani znajo samo unovčit in kupit. To je pa vse. Aja, pa printat.
Mihsss
# 05.09.2018 ob 07:20
Vprašajte zaposlene, koliko imajo od tega bilijona.
gkrosl
# 05.09.2018 ob 17:43

Skippy
# 05.09.2018 ob 07:34
Prijavi neprimerno vsebino
@Mihsss
imajo službo, ki jo lahko kadarkoli zamenjajo. Največ pa imamo od tega potrošniki.


Tale kadarkoli ni tako enostaven, kot si predstavljaš. Da ne bo pomote, od 1989 živim v kapitalizmu.
discoversci
# 05.09.2018 ob 16:34
@7up
Jaz NIKOLI... NIKOLI ne lažem. V tem primeru se pri meni podre celotna filozofija in zgnije moj ego. Tega si pa ne morem privoščit.
discoversci
# 05.09.2018 ob 16:32
@7up
Good 4 u. Generiki tudi meni sicer niso všeč, ampak drugega kot jave ali C# ne bosh srechal v enterprise okoljih. Redko. Sam imam tudi CPA in mi C++ ni tuj. Templates, generics... Na konc dneva mora biti delo opravljeno, katerikoli jezik že uporabljaš.
Ne trdim da Knuth ni težak.. Če ti je preveč zaje*, vzami najprej Cormena ali Sedegwicka, potem Knutha.
Capitalism
# 05.09.2018 ob 16:12
Tisti ki mi je pod nos porinil NKBM res nima pojma. Katera lokalna tajkunska banka ali tajkunski konglomerat pa ni zadolzen? Vlaga se v dobre korporacije za posteno ceno... mogoce bo kmalu priloznost za to, ce se borzni trgi koncno sesujejo.
7up
# 05.09.2018 ob 16:05
discoversci

Kaj pa Ponterje? So jih končno dodali, ali je ciljna publika še vedno povprečno inteligentni otroci v srednjih letih?

The Art of Computer Programming je klasika, ki jo podobno kot npr. The Wealth of Nations ali pa Das Kapital posgosto omenjajo ljudje, ki jo niso nikoli prebrali, kaj šele pa razumeli :)
7up
# 05.09.2018 ob 15:52
discoversci

Ne delam galame, samo sprašujem, zakaj najprej pišeš neumnosti, ki jih kasneje opravičuješ s lažmi :)

He he ne dejam na Ajpesu. Delam v tujini za multinacinalko, katere storitve/prudukte skoraj gotovo dnevno uporabljaš...

Bravo, ravno CTO Facebooka Mike Schroepfer, je že 20 let v managerskih vodah. Ti si malo vse skupaj pomešal.. nikjer nisem napisal, da so inžinirska znanja za CTO ovira. V večjih podjetjih je technicni backgroud crucial za VP Engineering vloge. Dejstvo je, da so za CTO pozicjo še precej pomenbnejše Soft Skills, ki se jih pač ni mogoče naučiti v nobeni šoli....Kdor te sposobnosti, ne osvoji, pač ostane bolj ali manj code-monkey, ki ga postavi v kot že vsak najnižki manager....

BTW: Ko že kodo. Ali so v Javi v dvajsetih letih končno, le uredili Generice? Ali se "behind the curtains" še vedno dogaja boxing/unboxing in je zadeva posledično performančno še vedno za nič?
7up
# 05.09.2018 ob 13:38
discoversci

Ali si tude spregledal, kar sem prej napisal? No bom še 1x

Še najbližje bi temu bil Heinrich Hertz, ki je v 19. stoletju razvil prototip s katerimi je dokazal, da se radijski valovi odbijajo od objektov. Teoretični okvir za ta izum je razvil Maxwell. Prvo delujočo napravo(patent) je prijavil nemški izumitelj Christian Hülsmeyer...

Ti trije gospodje so izumili. Princip(odboj signalov) - ne teorije!, teoretični okrvir in prvo delujočo napravo. Kateri izmed 3 gospodov je bil rojen in živel v Ruskem Carstvu?

Vse si povedal s tem: CTO je v vsakem večjem podjetju "politična" funkcija. Točno to ne sme bit

Ja in po nebu letijo mavrični unicorni, ki prinašajo mir na zemplji. Eno so romantična pričakovanja, drugo pa realnost. CTO ima samo eno funkcijo: Prinesti denar in mir....

Kolega koliko dni ste delali v gospodarstvu? V kakšni resni multinacionalki?
discoversci
# 05.09.2018 ob 13:21
@7up

Sicer pa so marsikatero tehnologijo vzeli od Rusov. Ena izmed teh je odboj radarskih signalov od letal.
Da, v smislu študije odboja signalov od materialov, ne izuma radarskega sistema. Prvi radar: Robert Watson-Watt za uporabo in protekcijo pred/v 2. sv. vojni. To je radar. Pika. Ni nobene druge teorije kdo je bil kle prej in Maxwelli in Herzi, in ne vem kdo še. Še enkrat: Ne vračajmo se na teoretike. Na temo ruske tehnologije sem debatiral s Srbskimi fiziki v Beogradu. Kdo je bil od Rusov ? Kaj naj ti rečem: Najbrž mu je blo ime Dmitrij. Pust Wikipedie in copy-paste, ker tam ima vsak svojo resnico in je res prav smešno že. Podobno kot: kdo je bil prvi, Marconi al Tesla.

Kot inženir sem pri svojem delu VEDNO natančen. Nič bat, dupliciram, če se le da. Kar naredim, dela dobro in ima 5 devetk. Če crkne, crkne zaradi OS in ne moje kode.

Vse si povedal s tem: CTO je v vsakem večjem podjetju "politična" funkcija. Točno to ne sme bit. Ker če je, NI dober CTO, ampak plava v morju oportunizma in političnih spletk. Nobene dodane vrednosti od tega človeka. Tip mora imet vizijo in ne politične apetite. To je vsaj moje mnenje, vsak ima svoj pogled na to. Ne bi midva o mojih funkcijah in idejah, ki sem jih oddal v fermi, ker nimam namena s tabo polagat računov.
Radoveden
# 05.09.2018 ob 13:10
"Alešu Lokarju je itak edini interes privabiti še več denarja v KD vzajemne sklade."

Ali pa v druge sklade, in naložbe direktno, ker KD ni edini ki od tega kaj ima. In pa KD ima tudi sklad v katerega se lahko umakneš ko NIČ ne deluje.

Vsak govori tisto zgodbo v katero verjame. Če bi govoril da je vse pred kolapsom bi imel pač odprte drugačne pozicije - ker v to pač verjameš.

Če ti analitik finančnega podjetja govori da zamenjaj sklad, ker bo zato bolje tam, ga lahko zamenjaš. Ni nujno da bo tako, bo pa on v obeh primerih vlekel upravljalsko provizijo, pa si ti v MM, Bond ali pa Prvem Izboru.

Tudi ko analitiki banke te in te verjamejo v to da bodo kojni leteli na 96k v 5 letih se pa v to nihče ne obregne? Seveda bodo, če bodo le mase drvele v to. Zakaj misliš da se banke vpletajo v kriptoprojekte. Ker je tam denar in ker hočejo imeti svoj kos pogače. In ga bodo imele precej večjega, če bo le drvelo proti 96k. Ampak imeli ga bodo tudi drugi, precej več drugih kot zgolj ta banka.

Promovira se vedno zgodbo v katerio verjameš.
7up
# 05.09.2018 ob 12:20
discoversci

Bom ponovno skopiral, očitno si spregledal: Ponovno preberi kar si napisal.
Sicer pa so marsikatero tehnologijo vzeli od Rusov. Ena izmed teh je odboj radarskih signalov od letal.

Naprava(posredno tehnologija), ki to počne se imenuje Radar. Kateri rus konkretno, naj bi ga razvil?

Če je govora o applikativni implementaciji tega principa. Prvo delujočo napravo(patent) je prijavil nemški izumitelj Christian Hülsmeyer...

Upam, da si pri svojem delu bolj natančen!

CTO je v vsakem večjem podjetju "politična" funkcija. Tehnično znanje je seveda dobrodošlo, vendar niti približno pa ne nujno! Za dokaz je dovolj, da pogledamo rezultate večine ministrov, ki so prišli iz akademskih vod....

Lajhko si delal marsikaj, vendar očitno na nobeni poziciji nisi imel eksekutivnih pooblastil.... če svojih idej in vizije nisi znal ustrezno prestaviti je nesmiselno kriviti druge.
kingeston
# 05.09.2018 ob 12:09
...in si ponovil kar sem jaz povedal...
discoversci
# 05.09.2018 ob 11:55
@7up

Če hočeš bit CTO, moraš pokazat da si zaslužiš to bit !! Pika. Kle mi ne boš pamet solil. Pri nas so pa CTO-ji, KI POJMA NIMAJO, kaj sploh pomeni bit CTO, brez vizije, samo neko kešurino gledajo pa svoja jajca. In DA, dober CTO MORA dat skozi tudi kodiranje. Sicer zame ni in nikoli ne bo dober CTO. Govorim o IT fermah. Fiziki ama praktično vsi kodirajo. Večina se jih potem res umakne iz teh voda. Tipičen primer dobrega direktorja za moje pojme je bil Janko na kemijskem inštitutu. On je dal ama vse živo, potem se je iz tega umaknil in postal odličen direktor. In je tudi priznal da se je naveličal. Ampak ko se je pogovarjal z inženerji pod sabo, jih je razumel, en mandelc z MBA pa ko se gre CTO-ja in bo men pamet solil ?? Dej, ne se hecat no. Ko ga slišim, začnem zavijat z očmi kakšne kvasi. En MBA-jevc mi je celo to prijavil, da obstaja Galusova, namesto Gauss-ova porazdelitev. Sem mislu da bom poču od smeha. Ne posplošuj zadeve, ker je smešno. Jaz sem bil vse, in projektni vodja, produktni vodja, sodeloval s prodajo, marketingom, kodiram... razen na sestankih spim, ker poslušam mlatenje slame in nerealne slike. Sva razčistla okol tega ?

Ma kdo govori o izumljanju radarja ?? Kle so bli angleži prvi. "Nevidnost" kot jo poimeujejo Američani pri svojih vojaških letalih, izvira iz Ruske tehnologije. Ergo, Rusi so preučevali kako odboje eliminirat. Najboje da bereš kakšne Mir publisher knjige ali podobno iz sedemdesetih.... Če se nazaj vračamo in gledamo vse teorije in oh in sploh, se lahko vrnemo k opici, ki je prva začela tret oreške na kamnu. Fokusiraj se na inženirstvo in kdo je bil tam prvi, ne teorijo in podlago in kaj še vse.
Emmure
# 05.09.2018 ob 11:39
@Mihsss...Vprašajte zaposlene, koliko imajo od tega bilijona.
zakaj bi moreli zaposleni imeti kaj od TEGA biliona??
7up
# 05.09.2018 ob 11:29
discoversci

Ne bo držalo,... tako razmišlja nekdo, ki verjetno celo življenje samo kodira in verjetno še ni delal na nobenem pravem/velikem projektu. Večina nižjega managementa v IT so ljudje, ki so prej leta ali desetletja delali bodisi kot poslovni analitiki ali pa razvijalci. Tudi med srednjim in višjim managementom procent tehničnih ljudi ne pade drastično. Da o Solution ali celo Enterprise Arhitektih niti ne govorim.....

CTO v podjetju s nekaj deset tisoči zaposlenimi se pa tudi definitivno ne bo ukvarjal s mikro tehničnimi stvarmi...
Bivši uporabnik
# 05.09.2018 ob 11:13
Ripple bo šel v višave. vsaj x2 ali x3.
pohorjezeleno
# 05.09.2018 ob 09:57
Zato je dobro, da so podjetja v zasebni lasti. Zakaj si nekateri želijo podjetja v državni lasti in pokrivati njihovo izgubo, pa težko rečem.
Zaradi tega, ker naivno verjamejo, da bi se dobički stekali v proračun. Težava državnih podjetij je pa ta, da so manj konkurenčna, več je nepotizma, korupcije, vmešavanje politike, drugih interesov. Dobro stojijo samo tista podjetja, ki imajo v lasti državno ifrastrukturo, npr. telekom, elektro.
Podjetja z vizijo poskrbijo za svoj kader. Poznam podjetnika, ki je star že 80 let, zaposlenih ima čez 150 delavcev, vozi se s starim avtom, živi v povprečni hiši, ves dobiček vloži v razvoj in kader. Nima jahte, vikendov na morju, itd. Največji problem so kvazi podjetniki z jahtami na morju. Ti v večini izkoriščajo delavce. Da pa delavci ne bi bili izkoriščani pa so potrebni drugi mehanizmi, ne višji davki. Če boste takim kvazi podjetnikom navili davke, bodo zagotovo to v prvi vrsti čutili delavci.
Kazalo