Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je v zadnjem tednu znižal za 2,3 odstotka. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je v zadnjem tednu znižal za 2,3 odstotka. Foto: Reuters
Na Wall Streetu budno spremljajo prve objave poslovanja ameriških korporacij v tretjem letošnjem četrtletju. Pričakovanja so nizka. Zanimiv je podatek, da so vlagatelji iz ameriških vzajemnih skladov v tednu med 27. septembrom in 3. oktobrom dvignili za 10,6 milijarde dolarjev sredstev, kar je največ po avgustu 2011, ko je agencija S & P ZDA vzela najboljšo bonitetno oceno. Foto: Reuters
Nafta se je zadnji teden podražila, kar bomo verjetno občutili tudi slovenski vozniki. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Ljubljanska borza se je to jesen prebudila, vendar je zadnji teden spet izgubljala, promet pa ni bil visok. Kakor koli, indeks SBI TOP je trenutno še vedno 15 odstotkov nad avgustovskim dnom. Foto: Bobo

Delniški indeks S & P 500, ki je bil sredi septembra na večletnem vrhu, je v petek izgubil tretjino odstotka, v vsem tednu pa 2,2 odstotka, kar je največji tedenski padec v več kot štirih mesecih. S & P je teden končal tik nad 50-dnevnim drsečim povprečjem in se je tako izognil utripanju rdečih luči.

Zaupanje potrošnikov na petletnem vrhu
Precejšen tedenski padec na Wall Streetu je kar malce presenetljiv, saj so bile objavljene nekatere ohrabrujoče novice, ki kažejo na izboljšan položaj ameriškega gospodarstva. Število zahtevkov za denarno nadomestilo v času brezposelnosti je zadnji teden v ZDA padlo na več kot štiriletno dno, indeks zaupanja potrošnikov univerze v Michiganu pa je oktobra nepričakovano porasel (z 78,3 na 83,1 točke) in dosegel najvišjo vrednost v zadnjih petih letih. Potrošniki so večinoma optimisti, ko govorijo tako o kratkoročnih kot dolgoročnih pričakovanjih, kar je precej drugače kot v Evropi.

Skrbijo nižje obrestne marže finančnih ustanov
Prvih 34 podjetij, vključenih v širši indeks S & P 500, je že sporočilo rezultate poslovanja v obdobju od 1. junija do 30. septembra. Dobiček je bil v povprečju nižji za 2,5 odstotka. Ker so pričakovanja analitikov nizka, se zdi, da bi lahko vsako pozitivno presenečenje dvignilo delniški indeksi, vendar ni povsem tako. Banka JP Morgan je na primer poročala o rekordnem četrtletnem dobičku in ugotovila, da se nepremičninski trg pobira, kar je prineslo rast hipotekarnih posojil, a so delnice v petek izgubile dober odstotek. Še bolj so padle delnice banke Weels Fargo, čeprav je dobiček (bilo ga je za 4,9 milijarde) porasel za 22 odstotkov. Vlagatelji se namreč bojijo učinkov nižjih obrestnih marž, kar je posledica politike ničelnih obrestnih mer, ki jo vodi Fed in ki znižuje dobičkonosnost finančnih ustanov.

Dow Jones (ZDA)

13.328 točk
Nasdaq (ZDA)3.044
DAX30 (Frankfurt)

7.3

FTSEurofirst 3001.093
Nikkei (Tokio)8.534
10-letne am. obvezn.donos: 1,66 %
EUR/USD1,2955
USD/JPY78,39
EUR/CHF1,2091
Nafta brent114,56 USD
Zlato1.752 USD
Euribor, 6-mesečni0,415 %


Zlato v petek izgubilo največ v zadnjih dveh mesecih
V naslednjem tednu bodo tudi preostale pomembne banke (Citigroup, Goldman Sachs ...) in velike korporacije, kot so General Electric, McDonald's, Microsoft in IBM, objavile rezultate poslovanja. Evro je v četrtek dosegel najnižjo vrednost v zadnjih desetih dnevih in našel močno podporno raven pri 200-dnevnem drsečem povprečju 1,2823 dolarja in ob koncu tedna poskočil do 1,2991 dolarja. Zlato je v petek izgubilo skoraj odstotek, kar je največja enodnevna izguba v več kot dveh mesecih. "Tisti, ki so zlato kupovali le zaradi zaščite pred inflacijo, počasi izstopajo iz trga," je ugotovil eden izmed ameriških posrednikov, kar nekaj njegovih kolegov pa zaradi evrske dolžniške krize in fiskalnega prepada, ki grozi ZDA, napoveduje ponovno rast zlata. Fizično povpraševanje po zlatu je sicer v Indiji, ki pokupi največ te plemenite kovine, v zadnjem času zaradi nizke vrednosti rupije šibko.

Bencin v torek spet dražji?
Cena nafte je v petek sicer nazadovala, vendar je brent na tedenski ravni zaradi vedno večjih napetosti v Siriji vseeno pridobil okrog odstotka, kar napoveduje novo podražitev bencina v Sloveniji. Premija, ki jo plačujejo kupci brenta v primerjavi z ameriško lahko nafto, se je od sredine septembra povečala za več kot osem dolarjev in je v četrtek dosegla celo 23,69 dolarja, kar je največ po oktobru 2011. Mednarodna agencija za energijo pričakuje nadaljnje padanje potrošnje in je znižala oceno dolgoročne rasti povpraševanja. Naslednje leto naj bi dnevno povpraševanje znašalo 90,48 milijona sodov dnevno, kar je 100 tisoč sodov manj od prejšnje napovedi. Marsikaj bo odvisno od Kitajske, ki je v soboto sporočila, da je septembrski izvoz v primerjavi z istim lanskim mesecem porasel za 9,9 odstotka (dvakrat več od napovedi), uvoz pa za 2,4 odstotka. Trgovinski presežek je znašal 27,7 milijarde dolarjev, analitiki pa so pričakovali 20,7 milijarde presežka.

Telekom občuti krizne razmere
V Ljubljani se je nakupna vnema hitro izpela. Indeks SBI TOP, ki je poskočil za več kot 20 odstotkov, je tako v primerjavi s prejšnjim tednom izgubil šest odstotkov, promet pa se je občutno znižal. Kot po navadi so bile najlikvidnejše Krkine delnice, ki so se pocenile za sedem odstotkov. Največji padec so utrpele delnice Nove KBM, ki so se pocenile za 14 odstotkov, potem ko so teden prej poskočile za 30 odstotkov. Nova KBM je ta teden več ponudnikov, ki so oddali neobvezujoče ponudbe za nakup 51-odstotnega deleža banke v Zavarovalnici Maribor, povabila k skrbnemu pregledu. Delnice Telekoma so izgubile 4,72 odstotka. Predsednik uprave Rudolf Skobe je ocenil, da se skupina Telekom tako v Sloveniji kot regiji sooča z upadanjem prihodkov iz fiksne telefonije, hudo cenovno vojno in zaostrenimi gospodarskimi razmerami. Zato veliko delajo za zmanjševanje stroškov, hkrati pa za iskanje priložnosti na novih področjih, kot sta med drugim digitalno oglaševanje in televizija.