Apple je v tretjem letošnjem četrtletju prodal 33,8 milijona iPhonov, kar je 26 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Analitiki na Wall Streetu so pričakovali, da bo število prodanih telefonov nekoliko nižje (33,4 milijona). Ker se je s 30. septembrom za Apple že iztekel njegov finančni koledar, dodajmo, da je imel letnega dobička za 37 milijard dolarjev. Prvič po enajstih letih se je dobiček znižal. Foto: EPA
Apple je v tretjem letošnjem četrtletju prodal 33,8 milijona iPhonov, kar je 26 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Analitiki na Wall Streetu so pričakovali, da bo število prodanih telefonov nekoliko nižje (33,4 milijona). Ker se je s 30. septembrom za Apple že iztekel njegov finančni koledar, dodajmo, da je imel letnega dobička za 37 milijard dolarjev. Prvič po enajstih letih se je dobiček znižal. Foto: EPA
Krkine delnice so v ponedeljek dosegle najvišjo raven v zadnjih dveh letih, v torek pa so se nekoliko pocenile. Tečaj znaša 56 evrov. Foto: BoBo

Potrošniki vedno raje posegajo po starejših in cenejših modelih Applovih naprav, kar vpliva na poslovanje. Profitna marža se na letni ravni znižuje že sedem četrtletij zapored in trenutno znaša 37 odstotkov. Proizvajalec iPhonov je imel med 1. julijem in 30. septembrom za 7,5 milijarde dolarjev dobička. To je sicer nad pričakovanji analitikov, a še vedno nižje kot v istem lanskem obdobju, ko je pod črto ostalo 8,2 milijarde. Dobiček se je tako na letni ravni znižal tretje četrtletje zapored. Prihodkov je bilo tokrat za 37,5 milijarde dolarjev. Apple zdaj stavi na odlično božično prodajo, pri čemer se zanaša tudi na nov model iPada (iPad Air).

CNN je preveril, koliko Apple stane izdelava enega iPhona, ki ima na prodajnih policah ceno 649 dolarjev. Rezultat? 194 dolarjev brez upoštevanja stroškov razvoja in trženja.


Tečaj Nokijinih delnic letos strmo navzgor

Poslovne rezultate je objavila tudi Nokia. Pohvalila se je, da je imela spet dobiček iz poslovanja (118 milijonov), pod črto pa se vendarle ni mogla izogniti izgubi. A ta je bila pri 91 milijonih evrov mnogo manjša kot pred letom dni, ko je bilo čiste izgube za 959 milijonov. Nokia je pozitivno presenetila zlasti s prodajo pametnih telefonov Lumia. 8,8 milijona prodanih telefonov Lumia je trikrat več kot v istem obdobju lani. Kot je znano, se je Nokia septembra z Microsoftom dogovorila, da mu bo z vstopom v leto 2014 prodala svojo enoto za mobilnike. Nokijine delnice so se v torek podražile za deset odstotkov, od začetka leta pa so s tem že za 90 odstotkov višje.

DAX prvič končal nad 9.000 točkami
Zahodni delniški trgi so v torek kljub pocenitvi Applovih delnic naredili nov korak naprej. Frankfurtski indeks DAX30 se je povzpel za pol odstotka in prvič v zgodovini dan končal nad 9.000 točkami. Tudi newyorška indeksa Dow Jones (15.680) in S & P 500 (1.771 točk) sta končala rekordno visoko, čeprav je v ZDA prodaja na drobno septembra zdrsnila za 0,1 odstotka. Gre za prvo nazadovanje po marcu, ki pa je bilo v skladu s pričakovanji. Fed je začel dvodnevno zasedanje, o nadaljnjih smernicah denarne politike bo predsednik Ben Bernanke spregovoril danes popoldne. Vrednost evra je okrog 1,375 dolarja, cena nafte brent pa slabih 109 dolarjev.

Tečaji delnic na Lj. borzi (29. oktober):

LUKA KOPER

+4,56 %

11,01 EUR

GORENJE+1,20 %

4,20

PETROL

+0,75 %

214,60
TELEKOM

+0,46 %

109,00
NOVA KBM

-0,32 %

0,31

KRKA

-0,36 %

56,00

ZAV. TRIGLAV

-1,07 %

18,50

MERCATOR

-2,47 %

79,00



Previdno z bitcoini!
Medtem je zaživela platforma Coinfloor, ki naj bi omogočala najhitrejše in najbolj transparentno trgovanje s spletno valuto nove dobe bitcoin, ki je ne nadzira nobena finančna institucija ali država. Začetek Coinfloora, ki ima sedež v Londonu, ni bil posrečen, saj se vlagateljem (menda zaradi velikega navala) v torek ni uspelo registrirati, zato bo trgovanje mogoče šele naslednji teden. Valuta bitcoin, ki je nastala leta 2009, je letos pritegnila pozornost finančnih krogov, potem ko je v ciprski krizi dosegla 266 dolarjev, vendar nato v nekaj dneh strmoglavila na 54 dolarjev. Trenutno se z njo spet trguje nad 200 dolarji. V obtoku je 11,9 milijona bitconov. Vlagateljem naložbo priporočajo le kot simbolično obogatitev portfelja.