Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 31 glasov Ocenite to novico!
Apple je v petek začel prodajati iPhone 8, a so se delnice kljub temu pocenile za odstotek. Od 12. septembra, ko je Apple predstavil novo generacijo svojih kultnih pametnih telefonov, so Applove delnice izgubile že sedem odstotkov, tako da se je tržna kapitalizacija podjetja znižala za 50 milijard dolarjev. Vseeno so delnice letos še vedno za več kot 30 odstotkov v plusu. Foto: Reuters
Commerzbank
Nemška banka Commerzbank je že nekaj časa predmet ugibanj, kdo jo bo prevzel. Z borzno vrednostjo 15 milijard evrov je banka premajhna za širitev po Evropi, a zaradi velikega nemškega trga idealna za prevzemno tarčo. Zdaj naj bi se za banko zanimal francoski BNP Paribas. Delnice Commerzbanke so teden končale pri 11,32 evra in so več kot dvakrat višje od najnižje točke v zadnjih 52 tednih (5,32 evra). Foto: Reuters
Na ulicah Bochuma v zahodni Nemčiji je 7.000 zaposlenih pri ThyssenKruppu protestiralo proti združitvi z indijskim jeklarjem Tata Steel, saj bo 2.000 ljudi ostalo brez dela. Foto: Reuters

Dodaj v

Apple od predstavitve novega iPhona "izgubil" 50 milijard

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
24. september 2017 ob 06:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Ustvarjati denar iz zraka brez podpore centralne banke se razlikuje od ustvarjanja denarja, ki takšno podporo ima," je Jamie Dimon znova kritiziral kriptovalute in celo opozoril, da utegnejo vlade prepovedati trgovanje.

Prvi mož banke JPMorgan neusmiljeno "tolče" po bitcoinu. Že pred dnevi je bitcoin označil za prevaro, kar je bil tudi eden izmed razlogov, da je cena bitcoina za hip padla pod 3.000 dolarjev, potem ko je bila na začetku meseca že tik pod 5.000 dolarji. Dimon je tokrat v intervjuju za CNBC poudaril, da gre pri kriptovalutah za ustvarjanje denarja iz zraka in da se ne bo dobro končalo. Večji ko bo trg kriptovalut, več držav bo prepovedalo trgovanje, je prepričan. Na očitke, da je plačevanje s kriptovalutami preprostejše in hitrejše kot s klasičnim denarjem, Dimon odgovarja, da JPMorgan vsak dan po svetu premika šest bilijonov dolarjev, in to zelo učinkovito in z nizkimi stroški. Vsaj nekaj pa je Dimon pohvalil, in sicer tehnologijo veriženja blokov blockchain, ki je sploh omogočila razvoj bitcoina, pri čemer ugotavlja, da bi jo lahko uporabili tudi za digitalne dolarje.

Nov rekord indeksa Dow Jones
Čeprav je bitcoin ta mesec na udaru prodajalcev, je njegova vrednost še vseeno več kot 250 odstotkov višja kot na začetku leta. Na delniških trgih so razumljivo donosnosti mnogo nižje. Wall Street je letos pridobil dobrih deset odstotkov, od tega zadnji teden 0,4 odstotka, merjeno z indeksom Dow Jones. Ta elitni indeks se je v sredo zvišal že devetič zapored in postavil rekordno vrednost, sledila pa sta dva rahlo negativna dneva, kar je delno tudi posledica novega zaostrovanja odnosov med ZDA in Severno Korejo. Applove delnice so se na dan, ko sta v trgovine prišla novi iPhone 8 in 8 plus (ne pa tudi prestižni iPhone X, na katerega bo treba počakati do 27. oktobra), pocenile za odstotek, v vsem tednu pa za pet odstotkov, kar je največji tedenski padec po aprilu 2016. Od 12. septembra, ko je Apple predstavil novo generacijo iPhonov, so Applove delnice izgubile že sedem odstotkov, saj so nekateri od novega izdelka pričakovali bolj revolucionarne rešitve. Tržna kapitalizacija podjetja se je znižala za 50 milijard dolarjev.

OECD Evropi zvišal oceno gospodarske rasti
Tudi frankfurtski DAX30 je zadnji teden naredil rahel korak naprej, močno pa so se podražile delnice banke Commerzbank, ki bi bila lahko kmalu tarča prevzema. Makroekonomske novice ostajajo spodbudne, Evropa je še naprej na dobri poti gospodarskega okrevanja. OECD ocenjuje, da bo letošnja rast BDP-ja 2,1-odstotna (junijska ocena je govorila o 1,8-odstotni rasti), prihodnje leto pa 1,9-odstotna. Evropa bo imela tako letos drugo leto zapored višjo rast kot ZDA, kjer naj bi bila letošnja rast dvoodstotna. Nemčiji, največjemu evropskemu gospodarstvu, OECD letos napoveduje 2,1-odstotno rast. Tudi Slovenija poka od optimizma, Umar je zvišal napoved gospodarske rasti na 4,4 odstotka, indeks zaupanja potrošnikov je na rekordnih ravneh. Se pa to ne odraža na Ljubljanski borzi, kjer je indeks SBITOP zadnje čase popolnoma "neodziven" in je spet pod 800 točkami. V petek je bilo z vsemi devetimi delnicami v prvi kotaciji za vsega 250 tisoč evrov prometa.

.

Dow Jones (ZDA)

22.349 točk

Nasdaq (ZDA)

6.427
DAX30 (Frankfurt)12.592
Nikkei (Tokio)20.296
10-letne am. obvezn.

donos: 2,26 %

10-letne slov. obv.donos: 1,02 %
EUR/USD

1,1948

EUR/CHF

1,1584

bitcoin

3.690 USD

nafta brent56,76 USD
zlato

1.297 USD

euribor (6-mesečni)-0,272 %

.

ThyssenKrupp bo združil moči s Tata Steelom
Teden je bil tudi v znamenju novic o združevanju podjetij. ThyssenKrupp bo združil moči z indijskim jeklarjem Tata Steel, s čimer bo nastalo drugo največje evropsko jeklarsko podjetje, ki bo imelo 13-odstoten tržni delež. Podjetje s sedežem na Nizozemskem se bo imenovalo Thyssenkrupp Tata Steel in bo manjše le od ArcelorMittala, ki ima 26-odstoten tržni delež. Združitev bo podjetjema prinesla skupno od 400 do 600 milijonov letnih prihrankov, vključno z množičnim odpuščanjem, saj bo 4.000 zaposlenih (po 2.000 v vsakem podjetju) izgubilo službo. Podjetji po združitvi iz naslova jeklarske dejavnosti pričakujeta 15 milijard evrov prihodkov od prodaje, skupno podjetje pa naj bi proizvedlo okoli 21 milijonov ton jekla letno. Cene jekla so sicer pri 530 evrih za tono še vedno približno tretjino nižje kot pred krizo, so se pa vseeno občutno pobrale z dna, kjer so bile konec leta 2015.

Gorivo bo spet dražje
Cena nafte vrste brent se je v zadnjem tednu zvišala za dobra dva odstotka in je po marcu spet nad 56 dolarji za 159-litrski sod. V zadnjih treh mesecih se je nafta podražila za več kot 15 odstotkov, saj je vedno več znakov, da bo trg kmalu vendarle v ravnovesju, potem ko je bil dolgo v znamenju presežne ponudbe. Največji proizvajalci so se na Dunaju dogovorili, da bodo počakali do januarja, preden se bodo odločili, ali bodo podaljšali veljavnost sporazuma o omejitvah kvot črpanja. Kot je znano, OPEC v sodelovanju z Rusijo načrpa po 1,8 milijona sodov dnevno manj, da bi odpravil presežno ponudbo. Vrednost zlata je v četrtek pri 1.287 dolarjih za unčo (31,1 grama) padla najnižje v zadnjih tednih, saj je Fed nakazal, da bo decembra zvišal obrestno mero, kar za tiste, ki stavijo na rast zlata, ni dobra novica. Na tedenski ravni se je zlato pocenilo za poldrugi odstotek, največ po začetku julija.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Norisla
# 24.09.2017 ob 06:55
Seveda so kriptovalute nateg. Prav tako kot so nateg nekriptovslute, centralne banke, borze...
lv
# 24.09.2017 ob 07:48
Od danes naprej verjamem, da so kriptovalute prihodnost in da se je za njih vredno boriti.
Ce bancnik rece, da je nekaj "financnega" nateg, potem to pomeni, da je to nekaj proti cemur se ne morejo in ne znajo boriti.
Banke, ki denar ustvarjajo iz nic, ki so pogruntale vse mozne mehanizme za financno nategovanje, govorijo o nategu. Kaksna ironija.
bebest
# 24.09.2017 ob 08:03
Terminski posli, valutno trgovanje, tiskanje denarja brez kritja (FED), borza kot takšna... kje pa, to sploh niso nategi.

V prevodu: Prvi in največji med lopovi želi ostati edini z licenco za krajo.

Gospod je očitno spoznal, da se morda bliža konec monopolu bank in Wall Streeta, zato pa je tako glasen. Ne trdim, da pri kriptovalutah ni neznank, samo, če meni kaj reče bančnik takšnega kova, ki je lastnoročno pomagal povzročiti največjo finančno krizo vseh časov, bi naredil čisto nekaj obratnega.

Vprašanje – zakaj je ob padcu bitcoina ravno njegova ustanova kupila največ bitcoinov? Naključje?

Torej, če si lahko privoščite, le pustite kakšen bitcoin v predalu in ga ne prodajajte poceni takrat, ko vam to svetuje wall street...
infostriker
# 24.09.2017 ob 08:09
JPMorgan pa deluje pošteno in zakonito,še vedno so največja svetovna prevara in zdej se bojijo za svoj lastni obstoj. S takšnimi izjavami kripto valuta samo pridobiva na moči.
Olorin
# 24.09.2017 ob 07:25
Bo novi "Me, Myself & Iphone X" koncno prebil mejo 1000 dolarjev?
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 08:32
S svojim trdim in poštenim delom je ustvaril več kot milijardo USD premoženja...in zdaj ga skrbi konkurenca.
Modrijan
# 24.09.2017 ob 10:41
"Dimon je tokrat v intervjuju za CNBC poudaril, da gre pri kriptovalutah za ustvarjanje denarja iz zraka in da se ne bo dobro končalo. "

In kaj delajo drugače centralne banke?????
čezplotnik
# 24.09.2017 ob 07:35
Delnice na ljubljanski borzi se zdijo ta čas močno podcenjene. Njihova cena je pretežno več kot 2x, 3x nižja od prejšnjega vrha konec leta 2007. Trenutno kratkoročno mnogo zanesljivejša investicija kot npr. kritpovalute, kjer smo ravno v začetku nekajmesečne korekcije.
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 08:17
@Tao3

Če bi vsaj malo spremljal to področje bi vedel, da kriminalci že dolgo časa ne uporabljajo bitcoine za svoje posle, ker uporabljajo druge neizsledljive kriptovalute, ki omogočajo anonimnost.
aparat-čik
# 24.09.2017 ob 12:23
kriptovalute so "nateg" v smislu da je orodje za pranje denarja in prikrivanje njegovega izvora. To je bil verjetno njihov edini namen za katere so jih ustvarili. Dimonu se seveda gre za moč in nadzor.

nekateri komentatorji pravite, da "tiskajo denar iz zraka", morda res, ampk z a tem denarjem vseeno stoji centralna banka, ki nosi vsaj neko odgovornost. Kdo pa stoji za kriptovaluto? Nihče. Njena vrednost je totalna špekulacija.
neutrino
# 24.09.2017 ob 11:56
Eni spet v svojem sovraštvu do "establishmenta" preveč slepo sprejemate vse, kar je "proti establishmentu".
Kriptovalute so še kak nateg. No, v bistvu so neke vrste močno rizična delnica, s katero lahko ponekod plačuješ. OK, zdaj tehnično gledano lahko rečemo, da je denar tudi nateg. Ampak je družbeno dogovorjen in sprejet "nateg", ki že tisočletja uspešno deluje. Mimogrede je potem tudi vsaka služba nateg do 15. v naslednjem mesecu, ko dobite plačo (v vseeno kaki obliki).

Da bi lahko postali ekvivalent konvencionalnemu denarju, bi morale za začetek biti bistveno bolj stabilno. A bi kdo mel plačo v bitcoinih, pod dodatnim pogojem, da ne sme nikoli konvertirati, ampak samo kupovati? Torej nič uuu, bom prodal, ko bo 4000$ in kupil nazaj, ko bo 2000$. Ne - danes lahko z bitcoinom kupiš 4000 štruc kruha, čez 2 tedna mogoče samo še 2500. Veliko veselja s takšnim vlakcem smrti, kjer si ves čas pod stresom, koliko so pa danes tvoji prihranki vredni.
Drugi faktor pa je seveda jamstvo. Tukaj je seveda okoli bitcoina že precej ogromna mreža, tako da si lahko precej ziher, da boš lahko čez pol leta to valuto še vedno zamenjal ali vnovčil. Ampak druge kriptovalute so na bolj trhlih tleh. Vsekakor ima tukaj konvencionalni denar prednost, kjer se mora sesuti tako rekoč cela država in ves finančni sistem, da bi postal denar brez vrednosti.
weylakuc
# 24.09.2017 ob 10:32
Veš da banko moti da je na trgu 10x boljši produkt kot je njihov.

Tukaj ni več uradnih ur obratovanja; tukaj ni vec praznikov in podobnega sranja... 24/7 poslovanje ob neprimerljivi hitrosti transferjev in seveda nekajkrat nižjimi stroški.

Normalno da JP-ja moti; on bi se vedno rad nadzoroval nas denar; on bi se vedno rad delil in jemal naše evrcke. Eeeee nećeš!
Tao3
# 24.09.2017 ob 08:06
@lv, denar je nateg - drži, ampak kriptovalute so pa največji nateg, ker dejansko nič ni odzadaj - NIČ, niti ne veš kje je tvoj denar, niti kdo skrbi za njega, niti koga tožit, če ti ga bo nekdo nekoč izklopil - popolnoma NIČ ni odzadaj, niti nima popolnoma NOBENE relane vrednosti v svetu, vse je v upanju in pričakovanjih. Da so kriptovalute tako uspešne je pa samo zato, ker se je OGROMNO kriminala, IZSILJEVANJA, preprodaje DROG, OROŽJA in podobnega preneslo na kriptovalute ker se kriminalcev ne da izslediti - in to je NAJVEČJI razlog za ukinitev - omogoča kriminalcem 10x lažje poslovanje kot z navadnim denarjem. Poglejte si Malo Tor kaj vse lahko naročite v Bitcoinih ... od drog, do orožja, do česarkoli želite ... tako to ne bo šlo.
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 11:04
Vse kar je resna konkurenca je treba prepovedat...in tako se bomo znebili konkurence je njegovo razmišljanje.
m4j3r
# 24.09.2017 ob 09:24
Haha, a pri klasičnih borzih, pri trgovanju z delnicami pa ne gre iz ustvarjanje denarja iz zraka... kupiš delnico pri 100$ in jo prodaš za 200$... in imaš 100$ dobička "iz zraka". Edina razlika je, da pri trgovanju z digitalnimi valutami (poleg majhne marže na borzi), noben ne obesi na tvoj dobiček... kar pa verjamem, da gre marsikomu v nos.
neutrino
# 24.09.2017 ob 12:03
Aja pa še nekaj o "neuporabnem papirju" - večina denarja je danes v 0 in 1 na strežnikih. Tako $, € ... kot tudi bitcoinov (no, tam so seveda čisto vsi). Samo različni algoritmi jih hranijo in prerazporejajo. Tako da pojdite malo dol iz vašega namišljenega konja, kako je v tem smislu kriptovaluta superiorna. Ker ni - je skoraj isti drek (za čisto mičken odtenek slabši).

Če pa jutri naredimo globalni EMP, zgubi večina ljudi večino denarja v obeh primerih. Gre adijo čisto ves kriptodenar. Gredo adijo vsi prihranki na bankah, ki so v digitalni obliki, pa tudi glede na to, da so vse varčevalne vloge v podatkovnih bazah, boste se precej namatrali dokazat, koliko tistega fizičnega papirja v trezorju pripada vam. Edino tisti ki imajo denar v nogavici, bodo kaj obdržali. Seveda pa jim ob globalnem kolapsu ne bo kaj veliko pomagal. Ampak še vedno lahko vsaj za kurjavo uporabijo. Bitcoinov pa še to ne gre.
Springbok
# 24.09.2017 ob 11:58
Čim nekdo pove, da so kriptovalute (ne block chain tehnololgija) podobne ponzijevimi shemami, se oglasijo prestrašeni podporniki kriptovalut na tem forumu,
commodore
# 24.09.2017 ob 10:14
v glavnem ljudje plačujejo 700 in več evrov da tajne službe dobijo njihove prstne odtise in obrazne projekcije....
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 08:03
Spet bi radi poceni kupovali kot pred dvema tednoma...seveda tolče s svojimi izjavami, rad bi prepovedal tisto kar mu ne diši in kar ogroža njihov poslovni model ustvarjanja denarja iz zraka. Zadaj je tehnologija, ki se razvija, se že implementira v nekaterih bankah in ravno zato postajajo njihovi banki ostra konkurenca zaradi zniževanja stroškov in skrajševanja porabljenega časa. S svojimi izjavami samo poskuša kupovati čas, ker ve da se določenim spremembam ne bo možno izogniti in jih progresivne banke že implementirajo in s tem pridobivajo konkurenčno prednost. J.P.Morgan je v zaostanku, ker se niso dovolj hitro odločili. Na internetu je pred kratkim J.P.Morgan objavil oglas, da iščejo kader za to področje. Torej iščejo kader za nekaj kar že počnejo po celem svetu učinkovito z nizkimi stroški? haha neverjetno
Vse s čemer se trguje je potem takem nateg in bilo potem treba prepovedati, vse od delnic, nafte, surovin, CO2 emisij itd. Trg bo že sam izločil tisto kar je zanič in je nesmiselno.
Taki kalibri so si nekoč priredili zakonodajo do te mere, da so onemogočili konkurenco in ravno take ideje njemu krožijo v mislih.
izo
# 25.09.2017 ob 03:33
a ne govorte neumnosti, da je BTC isti blef kot denar: za 1 BTCje potrebno vložiti: čas, električno energijo in zmogljiv sistem (stroj). Virtualni denar je ustvarjen iz čistega pufa in svojo vrednost gradi na zaupanju ovc..

a se dnar sam naprinta, ščiti, pa distribuira ipd? v osnovi je zadeva ista, gre za neko dogovorjeno vrednost (čeprav kdo tukaj dela konsenz, je lahko precej filozofska debata), s katero opravljaš blagovno izmenjavo. s tem, da btc pač ni uradno potrjena zadeva in to verjetno v takšni obliki kot je sedaj, nikoli ne bo. in to je srž vsega problema.
izo
# 24.09.2017 ob 15:41
Saj je Alan Greenspan lepo in iskreno povedal: "Ne glede na to koliko je Amerika zadolžena denarja ne more zmanjkati, ker ga lahko vedno natisnemo."

drži, ampak žal tega ne bodo izpustili iz rok, saj na tem bazira praktično kompletne njihova (in po svoje tudi svetovna) ekonomija. če uničiš dolar, si uničil kapitalizem, kot ga poznamo..

največja ironija pa je ravno v tem, da velik večina tistih, ki kupuje btc ipd, to dela iz čsito kapitalističnih, po domače požrtih razlogov in nebenemu ne gra za to, kar je oz naj bi fantomski Satoshi Nakamoto takrat hotel sploh z btc narediti (torej nek pravične svet, brez pravoizij, bank ipd). zanima jih samo, koliko bod zaslužili iz nič dela - osnova vseh piramid in ponzijev.
KLIPAN
# 24.09.2017 ob 10:34
"OECD Evropi zvišal oceno gospodarske rasti"

Aha, pa ravno pred slovenskimi volitvami.....::))
Bivši uporabnik
# 24.09.2017 ob 09:58
Haha, a pri klasičnih borzih, pri trgovanju z delnicami pa ne gre iz ustvarjanje denarja iz zraka... kupiš delnico pri 100$ in jo prodaš za 200$... in imaš 100$ dobička "iz zraka". Edina razlika je, da pri trgovanju z digitalnimi valutami (poleg majhne marže na borzi), noben ne obesi na tvoj dobiček... kar pa verjamem, da gre marsikomu v nos.

tistih 100€ ni "iz zraka" ampak so od tistega ki je kupil delnico

to da forkaš bitcoin, iz njega narediš nove coine in potem z njimi kupuješ nove bitcoine pa je delanje denarja z lufta... bojda novembra spet ponovjo
veza
# 24.09.2017 ob 14:35
Raje imam en avto srednjega razreda kot dva bitcoina, pa ti?
Springbok
# 24.09.2017 ob 14:07
@ KdojeDarthVader - glej block chain tehnologiji ne oporekam, je verjetno ena od prihodnosti za vojdenje vseh oblik registrov, od katastra in registra lastnikov avtomobilov, preko clearing hiš, do zemljiške knjige. Povsod, kjer moraš spremljait spremembo stanja. ne nujno trgovalnih pozicij ali lastništva. Verjetno bodo to tehnologijo posvojile in jo priredile države za svoje potrebe.

Problem so nekatere (kar večina) izdaje coinov, zlasti ICO-ji, ki delujejo po sistemu ponzi shem. Tisti v prvem krogu profitirajo, kasnješi vlagatelji pa ostanjeo na propadli investiciji (peoplecoin). Menim, da bo se bo veliko slovenskih frizerk in vulkanizerjev nategnilo z naložbami v raznorazne coine.
Tuemsi
# 24.09.2017 ob 10:17
Sem že čakal, kateri bo prvi superbankir, ki bo od vlad po svetu zahteval prepoved kriptovalut. če te nekdo ogrozi pač boing po njemu z vsemi sredstvi!
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 10:08
Na njegovem mestu bi bil modro tiho glede na zgodovino J.P.Morgan in vse skupaj glede ustvarjanja iz zraka... S svojimi izjavami si dela škodo in to dolgoročno, ampak tega mu očitno še nihče ni obrazložil.
Njegove izjave potrjujejo najbolj pomembno dejstvo, močno ga skrbi konkurenca in progresivne banke. Drugače se milijarder sploh ne bi ukvarjal s temi zadevami.
Če pa verjamete, da ga skrbi za vaš denar potem ste zelo naivni,
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 22:05
@sistemc.

Ljudje pozabljajo, da bi bili banksterji z Manhattna in Wallstreeta že zdavnaj za rešetkami, če ne bi preko lobijev vsako leto zmetali na stotine milijonov dolarjev v kongres.
dvince
# 24.09.2017 ob 21:53
a ne govorte neumnosti, da je BTC isti blef kot denar: za 1 BTCje potrebno vložiti: čas, električno energijo in zmogljiv sistem (stroj). Virtualni denar je ustvarjen iz čistega pufa in svojo vrednost gradi na zaupanju ovc..
oziris.va
# 24.09.2017 ob 18:24
Čokoladni imperiji so vredni veliko kalorij ;)
izo
# 24.09.2017 ob 15:55
Že sedaj se vzpostavlja finančna infrastruktura s kripto-bankami,

hmm, a ni bil point btc-ja (in potem vseh kripto valut, ki se šlepajo na isto filozofijo) decentraliziran sistem, torej brez bank ipd, vse ostane pri uporabniku press..
retorično seveda, vemo da se danes zadeve centralizirajo tudi tukaj, kjer je jasno treba imeti vse večjo infrastrukturo, (tako tehnično, kot logistični in kadrovsko), če hočeš nastopat kot miner ipd, ali celo takoimenovana kripto-baka, kakor to očitno eni nazivate.

oh, the irony, bi mogoče kdo rekel..
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 14:41
@Springbok

Vem in se popolnoma strinjam. Zato pravim, da je treba ločiti zrna od plevela. Tudi to pravim, da je treba ICO regulirat.
Nikakor se pa ne morem strinjat s tem, da se meče vse zadeve v en koš in posplošuje. Kdor res raziskuje bo tudi ugotovil katere zadeve so resne, namen in uporabnost, kaj se dela, razvoj, protokol, katera podjetja pristopajo itd.
neutrino
# 24.09.2017 ob 12:52
Eh, nima smisla s tabo. Enim je pač usojeno, da jim poanta leti mimo glave, pa če se še tako potrudiš, da bi natančno ciljal. Sicer pa glede na to, da si se zgolj v ta detajl zapičil, bom nekako sklepal, da se z vsem ostalim napisanim ali strinjaš ali pa nisi sposoben najti protiargumenta.
andy_ql
# 24.09.2017 ob 12:50
Bitcoinov ne morejo "tiskati" tako kot to pocnejo pri vseh ostalih valutah.. bitcoinov bo 21.000.000, nikoli ne bo 21.000.001-ega... sam osebno ne verjamem da ima kdorkoli nadzor nad centmralno banko v ZDA, oni dobesedno natisnejo denarja koliko ga pac rabijo.. in ni se jim treba bati hiperinflacije ali ceaa podobnega daj dolar velja za rezervno valuto tega sveta in posledicno valuto, za katero je povprasevanje... ce vam je vsec ali ne, kriptovalute si bodo odrezale svoj kos torte v svetovni ekonomiji.. je pa tudi res da je velika velika vecina kriptovalut nateg... in da so brez neke realne vrednosti. Bitcoin bo scasoma postal neke vrste digitalno zlato, saj realno gledano ni primeren za plcilno sredstvo ( obstaja mnogo kriptovalut ki so za to bolj primerne).
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 12:34
@aparat-čik

Če pri nas odpreš trgovalni račun je enako kot da ga odpreš v banki. Potrebuješ davčno številko, dokument itd. Tukaj ni anonimnosti, je zakonsko določeno. Ko se denar nakaže na trgovalni račun se točno ve s katere banke in računa je bilo izvedeno nakazilo.

Največja zmota nastaja zaradi kratkovidnosti in razumevanja kriptovalut. Večina jih niti ne razume kaj šele, da bi ločila zrna od plevela in potem komentira.
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 11:55
J.P.Morgan bi najprej za začetek moral pojasniti precej zadev z računi v davčnih oazah svojih klientov kamor se stekajo bilijoni USD preden bi njihov CEO nastopal s takimi izjavami. Potem pa sledijo kronološko še ostale zadeve.
Rugess Nome
# 24.09.2017 ob 11:03
Kritpovalute vzpostavljajo vzporedni finančni sistem, kar pa centralnim in drugim velikim bankam ni po godu. Bojijo se da bodo njihovi dolžniški papirji (bankovci) kmalu uporabni samo za si tazadnjo brisat. Že sedaj se vzpostavlja finančna infrastruktura s kripto-bankami, ki bojo počasi izpodrivale zastarele klasične banke
interista93
# 24.09.2017 ob 09:54
kriptovalute so nateg.....denar pa prav tako.....zadeva bi morala bazirati na neki stvari......ampak je ljudi preveč zato bi dobrine potrebne za življenje morale biti dostopne vsakomur....za vse kar je pa luksuza pa bi moral pač kupovati
KdoJeDarthVader
# 25.09.2017 ob 19:17
Zanimivo

https://www.youtube.com/watch?v=lPA4SOaB
Z1w
izo
# 25.09.2017 ob 14:33
Hitrost, varnost, manjše takse, zasebnost in še kaj bi se našlo in BANKE NIMAJO POPOLNOMA NIČ OD TEGA!!! Valda da jim gre v nos ;)

največje federalno banko (sicer kvazi semi-državno), nas kateri praktično slonijo vse zadolžitve sveta, je v upravljanju "privatnikov", če se lahko tako izrazim.
drugače se precej strinjam s tabo in vem, kaj hočeš poevdat, ampak žal zelo dvomim, da je kaj takšnega v realnosti mogoče oz žal enostavno ni teorije o tem, ne bodo pustili mimo njih te zadeve.
bi še kako rad (zato vedno omenjam, da mora evro najt svojo osnovo, se pa po nekih teorijah šušlja, da bi znal bit btc tudi evro pilot), da res osvobodimo evro gospodarstvo in s tem prosto nastopanje na trgih mimo vsiljenih embargih ipd. ampak kakor tudi to vidimo, ne pustijo. kako potem misliš, da bo šel nek "amaterski" projekt čez?
Rocknrolla
# 25.09.2017 ob 08:58
Dimon je tokrat v intervjuju za CNBC poudaril, da gre pri kriptovalutah za ustvarjanje denarja iz zraka in da se ne bo dobro končalo. Kakšno zavajanje raje... Medtem ko on OSEBNO in še nekaj njemu podobnih DOBESEDNO ustvarjajo denar iz zraka (tiskajo dokler ne zmanka črnila), se za VSE kriptovalute točno ve od kje so prišle in koliko so vredne. Bankirji ZELO MOČNO občutijo kriptovalute in se borijo za svoj obstoj, ker vidijo v BITCOINu / Blockchainu svoj konec. Upam, da bo zdrava kmečka pamet prevladala in da se bo bo ljudstvo odločilo za kriptovalute, ki v vsem dominirajo proti FIAT sistemom. Hitrost, varnost, manjše takse, zasebnost in še kaj bi se našlo in BANKE NIMAJO POPOLNOMA NIČ OD TEGA!!! Valda da jim gre v nos ;)
Bivši uporabnik
# 24.09.2017 ob 21:07
Blef na katerm bazira bitcoin je popolnoma enak blefu na katerem bazira ostal papirnat denar.

Šefu JP Morgan pač ni všeč dejstvo, da nad bitcoinom on in ostali banksterji nimajo nadzora.
mile952
# 24.09.2017 ob 20:41
Če pa bi iz danes na jutri ukinili ves denar, vrednostne papirje, delnice, kriptovalute in bi ostala edina plačilna sredstva zlato, srebro in ostale fiksne valute, bi tudi cene narasle do višav.

Tole pa ne bo držalo. Cene ne bi šle do višav, prej bi nastala huda deflacija in prišlo bi do propada gospodarstva. Količina zlata je omejena, ponudba dobrin in storitev se pa veča.
mile952
# 24.09.2017 ob 20:33
m4j3r

# 24.09.2017 ob 09:24
Prijavi neprimerno vsebino Haha, a pri klasičnih borzih, pri trgovanju z delnicami pa ne gre iz ustvarjanje denarja iz zraka... kupiš delnico pri 100$ in jo prodaš za 200$... in imaš 100$ dobička "iz zraka". Edina razlika je, da pri trgovanju z digitalnimi valutami (poleg majhne marže na borzi), noben ne obesi na tvoj dobiček... kar pa verjamem, da gre marsikomu v nos.


To sploh ni res, pri nas ti Petrol zaračuna pri prodaji 16% provizijo sem prečital v Financah,, tako da naša mafija je bitcoin izkoristila do daske......
izo
# 24.09.2017 ob 15:29
ja, to delajo centralne banke, vsaj to vemo, kdo pa pravzaprav napihuje bitcoine, to se pa ne ve?

v osnovi omejena količina oz vse bolj krpitirana koda transakcij in miminga, na drugi strani pa jasno vse večje povpraševanje, kjer v domino efektu mediji jasno igrajo ogromno vlogo (prej se je recimo povpraševanje skokovito povečalo ob kakšnih prelomnih dogodkih-ali v + ali v -, zdej pa se nabija praktično na dnevni bazi).
izo
# 24.09.2017 ob 15:24
Tako da malo si razširite obzorja, preden začnete vrteti gofljo, ker svet ni črnobel, kot si nekateri predstavljate. Pa plačujmo samo v zlatu, ampak potem kilogram kruha ne bo 1,50 EUR, temveč 100 EUR.

očitno ti ne razumeš osnoven relacijo denarja kot nadomestek izmenjave blaga. ni vežno, koliko bi stal oz stane kruh, gre samo za nekod dogovorjeno vrednost, na kateri bazira vse. po kakšni logiki bi recimo po tvojem stal kruh 100€, ne vem, če je se ve, koliko truda je recimo potrebno za pridobitev 1kg zlata (inlacije je pač toliko koloikor ga na novo zrudarijo na letni ravni) in koliko 1kg kruha. denar je v bistvu nadomestek za delo oz vložen čas, plain and simple.

kar se pa tiče btc-ja (druge kripto valute jih pač zaenkrat ne zanimajo toliko, ker seveda ni toliko denarja v obtoku glede njih) sem pa že zdavnaj povedal tudi glede ostalih zadev: ko se enkrat razmerja moči oz ustaljenih razmerij porušijo, boste dobili napad. zaenkrat so tole še nekako kontrolirano nadzorovali (se pa ves čas pripravljali s svojimi rešitvami, brez skrbi), bo pa prišel čas, ko ne bodo več pustili, da folk troši denar mimo njih oz za zadeve, ki jih nimajo pod kontrolo (no, recimo) oz nimajo nobenih provizij pri transakcijah ipd. v vsakem momentu lahko enostavno "kriminalizarajo" stvar preko takšnega ali drugačnega zakona, opalijo davke itd itd.
kriptiranje se bo najbrž porabilo kot način zaščite online transakcij, ampak jasno pod njihovimi pogoji in pod njihovo valuto, karkoli pač to bo (ker le tako bodo možno uradne licence bank, prodaje preko gigantov ala paypal, eby, amazon ipd). ker baj d mimo, očitno ni se noben medij pri nas spomnil poročat, da je kakšen teden nazaj vsi večji proizvajalci brskalnikov (gugel, mozilla ipd) najavili, da implementirajo podporo za te zadeve. je najbrž najlepši pokazatelj prihodnosti..
veza
# 24.09.2017 ob 14:39
Modrijan
# 24.09.2017 ob 10:41

"Dimon je tokrat v intervjuju za CNBC poudaril, da gre pri kriptovalutah za ustvarjanje denarja iz zraka in da se ne bo dobro končalo. "

In kaj delajo drugače centralne banke?????


ja, to delajo centralne banke, vsaj to vemo, kdo pa pravzaprav napihuje bitcoine, to se pa ne ve?
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 12:58
@andy_ql

Saj je Alan Greenspan lepo in iskreno povedal: "Ne glede na to koliko je Amerika zadolžena denarja ne more zmanjkati, ker ga lahko vedno natisnemo."
KdoJeDarthVader
# 24.09.2017 ob 12:54
@fiston

Haha nisem pozabil, namenoma jih nisem omenil. Ker imamo samo v Sloveniji zagotovo dovolj primerov kjer ta trditev ne bi zdržala.
fiston
# 24.09.2017 ob 12:49
So stvari na katere nimamo vpliva, nič ni zagotovo razen smrti.

Na davke si pozabil. :)
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo