Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 24 glasov Ocenite to novico!
Na zahodnih borzah je bil teden mešan. Newyorški Dow Jones in londonski FTSE100 sta se znižala za 0,9 odstotka, medtem ko je frankfurtski DAX30 pridobil več kot odstotek. Foto: Reuters
Novoletni ognjemet v Sydneyju.
Avstralija je brez večjih prask "preživela" azijsko finančno krizo, zlom delnic podjetij pikakom in tudi veliko recesijo ter postavila nov rekord v neprekinjeni gospodarski rast. Že neverjetna 104 četrtletja oziroma 26 let Avstralci ne poznajo recesije, ki po definiciji pomeni dve zaporedni četrtletji zniževanja BDP-ja. Do zdaj je bila rekorder Nizozemska. Foto: EPA
Mario Draghi
Evropska centralna banka (na fotografiji guverner Mario Draghi) trenutno vsak mesec odkupi za 60 milijard evrov državnih obveznic in drugih papirjev, ta "operacija" pa bo trajala vsaj do konca decembra. Skupno naj bi ECB od začetka programa QE do konca letošnjega leta sicer odkupil že za 2300 milijard evrov obveznic. Foto: EPA
Cena nafte brent je v petek dosegla 54,87 dolarja, kar je največ po aprilu, ob koncu dneva pa je bilo treba za 159-litrski sod brenta plačati dolar manj. Foto: Reuters

Dodaj v

Avstralski gospodarski čudež: rekordno obdobje brez recesije

Večina Fedovih poskusov zmanjševanja bilančne vsote prinesla recesijo
10. september 2017 ob 06:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

Letošnje leto je vlagateljem zelo prijazno, saj dobičke preštevajo tako lastniki delnic kot tudi tisti, ki stavijo na rast obveznic in zlata, da seveda ne omenjamo izjemne rasti kriptovalut.

Newyorški delniški indeks S&P 500 je od začetka leta porasel za deset odstotkov, zlato za 16 odstotkov, obvezniški indeks, v katerega so vključene ameriški vladni dolžniški papirji, pa več kot pet odstotkov. Če bi se leto končalo danes, bi se prvič po letu 1993 zgodilo, da bi vsi trije naložbeni razredi (delnice v New Yorku, ameriške obveznice in zlato) porasli vsak za vsaj pet odstotkov. V teoriji bi se morale cene obveznic gibati v obratni smeri kot cene delnic. Očitno je gospodarstvo dovolj močno, da podjetja ustvarjajo vedno več dobička, kar poganja tečaje njihovih delnic, inflacija pa se noče in noče prebuditi, kar preprečuje padec obveznic in posledično rast njihove zahtevane donosnosti. Ob vsem tem je na trgu še vedno dovolj negotovosti, po svetu pa geopolitičnih napetosti, da zlato ostaja privlačna naložba. Cena se je v petek povzpel na nov letošnji vrh 1.357 dolarjev za unčo (31,1 grama).

Poznavalci se pripravljajo na nemirne čase
Delniški indeksi torej vztrajajo tik pod rekordnimi vrednostmi, kar nekaj analitikov pa svari, da utegnemo to jesen videti opaznejši popravek. Številni vlagatelji so so že poleti pripravljali na to. Do tretjega avgustovskega tedna so po podatkih Bank of Americe ameriški delniški vzajemni skladi že deseti teden zapored spremljali odlive sredstev, kar je najdaljše obdobje po trinajstih letih. Teden kasneje je bilo prilivov spet več kot odlivov. Skladi, ki delujejo pod taktirko Georga Sorosa, so okrepili pozicije, s katerimi stavijo na padajoče tečaje. Znani upravljavec premoženja Bill Ackman je svoje stranke prav tako obvestil, da kupuje opcije, s katerimi bi zaslužil ob nižjih cenah delnic, kot glavni vzrok za pesimizem pa navaja zaostrovanje razmer na Korejskem polotoku. Težave so tudi v Washingtonu, saj morajo ZDA še ta mesec doseči dogovor o zgornji dovoljeni meji javnega dolga. Agencija Fitch je opozorila, da v nasprotnem primeru lahko ZDA vzamejo najboljšo bonitetno oceno.

ECB odločitev preložil na oktober
Med vzroki za možen preobrat na delniških trgih so tudi centralne banke, ki (sicer zelo nežno) zaostrujejo denarno politiko. Četrtkova seja Evropske centralne banke sicer ni prinesla nobene pomembne odločitve. Ključna obrestna mera je še naprej ničelna, bankirji pa niso razpravljali o morebitnem zmanjšanju oziroma opuščanju programa odkupovanja obveznic, ki ga je banka uvedla marca 2015. Mario Draghi se bo s sodelavci o tem posvetoval predvidoma na oktobrski seji. Po trenutni shemi ECB odkupi 60 milijard evrov obveznic mesečno, program pa se izteče decembra. Ker je inflacija še daleč od ciljne dvoodstotne, bodo pri ECB-ju zelo verjetno tudi naslednje leto nadaljevali program kvantitativnega sproščanja (QE), a v vedno manjšem obsegu. Sprva bi (od januarja 2018) centralna banka odkupila za 45 milijard evrov obveznic, nato bi se obseg vsake tri mesece znižal za 15 milijard.

Dow Jones (ZDA)

21.797 točk

Nasdaq (ZDA)

6.360
DAX30 (Frankfurt)12.303
Nikkei (Tokio)19.274
10-letne am. obvezn.

donos: 2,06 %

10-letne slov. obv.donos: 1,01 %
EUR/USD

1,2035

EUR/CHF

1,1368

bitcoin

4.120 USD

nafta brent53,74 USD
zlato

1.346 USD

euribor (6-mesečni)-0,273 %

.

Fed mora biti previden, da ne bo recesije
Istočasno bo treba spremljati tudi gibanja deviznih tečaj. Evro je namreč letos v primerjavi z dolarjem z 1,04 splezal nad 1,20 dolarja, kar bi lahko povzročalo težave evropskim izvoznikom. Na drugi strani Atlantika se Fed, ki je program QE ukinil že oktobra 2014, pripravlja na nova višanja obrestne mere (v Evropi o tem še ni govora, kar je dobra novica za vse, ki so najeli oziroma še vedno najemajo posojilo) in na zmanjšanje bilančne vsote, ki se je zaradi odkupovanja obveznic napihnila na dobre štiri bilijone dolarjev. Zmanjševanje bilančne vsote utegne biti boleče in utegne povišati razliko v donosnosti podjetniških in državnih obveznic, kar bi otežilo zadolževanje podjetij. Fed je v svoji zgodovini šestkrat poskušal zmanjševati svojo bilančno vsoto, kar pet takšnih poskusov pa se je končalo z recesijo. Opozoriti velja še na pomembno razliko med Fedom in ECB-jem. Fedova bilanca je skoraj v celoti (95 odstotkov) sestavljena iz obveznic, posojila poslovnim bankam skoraj ne igrajo vloge. V Evropi je drugače, celo po dveh letih vnetega odkupovanja obveznic je v ECB-jevi bilanci le polovica obveznic.

Evro na novem letošnjem vrhu
Preverimo še, kaj se je na finančnih in drugih trgih dogajalo zadnji teden. Indeksa Dow Jones in Nasdaq sta se na tedenski ravni znižala za približno odstotek. Delnice zavarovalnih podjetij s sedežem na Floridi, ki se pripravlja na strašne posledice orkana Irma, so padle za 20 odstotkov in več. Frankfurtski DAX je v petih dneh napredoval za odstotek, čeprav se je evro okrepil vse do 1,2093 dolarja. Nafta brent se je podražila za več kot dolar (pri 54,79 dolarja za 159-litrski sod je dosegla najvišjo vrednost po aprilu), je pa zdrsnila ameriška lahka nafta, saj so morale številne rafinerije zaradi divjanja orkana Harvey zapreti svoja vrata, kar je posledično znižalo povpraševanje po surovi nafti in znižalo ameriški "naftni output" za skoraj osem odstotkov, na 8,8 milijona sodov dnevno. Bitcoin je zadnji teden utrpel dva kitajska "nokavta": najprej je centralna banka prepovedala prve izdaje kovancev (ICO), nato pa je prišlo še sporočilo, da nameravajo kitajske oblasti zapreti tamkajšnje bitcoinske menjalnice.

Avstralci izboljšali rekord Nizozemske
Končujemo z novim rekordom. Avstralija je v torek poskrbela za zgodovinski dosežek, saj je statistični urad objavil, da je bruto domači proizvod spet porasel, kar pomeni, da Avstralija že 104 četrtletja oziroma 26 let ne pozna recesije. Z drugimi besedami: Slovenija je bila še del Jugoslavije, ko so se Avstralci zadnjič spopadali z recesijo! V tem času je dežela "tam spodaj" brez večjih prask preživela azijsko finančno krizo, zlom delnic podjetij pikakom in tudi veliko recesijo. Do zdaj je bila rekorder Nizozemska, ki je od začetka 80. let do leta 2008 nanizala 103 četrtletja brez recesije. Po ekonomomski teoriji je posamezna država v recesiji, ko se bruto domači proizvod znižuje dve zaporedni četrtletji. Avstralski BDP je v prvem četrtletju leta 2011 zdrsnil za 0,2 odstotka, kar je bila posledica poplav v Queenslandu, naslednjič pa v tretjem lanskem četrtletju. V obeh primerih je sledilo pozitivno četrtletje.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 10.09.2017 ob 08:27
Vse je relativno, edino umrli bomo vsi, to je edina absolutna kategorija na tem svetu!
In ničesar ne bomo odnesli s sabo, vse bomo tu pustili, to je edina absolutna pravičnost našega bivanja.
PlanetOfTheApes
# 10.09.2017 ob 09:43
Avstralski gospodarski čudež? Avstraliji se je povečal dolg iz 53 milijard dolarjev leta 2007 na 500 milijard dolarjev 2017.
AlFe
# 10.09.2017 ob 07:20
FED je privatna organizacija z namenom, da svojim lastnikom prinese dobiček. In to tudi dela. Uspešno!
the law1
# 10.09.2017 ob 09:14
Drugače pa bravo Avstralija. Pravilna migrantska politika, odlična davčna politika in posledica je eden izmed najvišjih standardov na svetu, ki kot zgleda ni občutljiv na pretrese.
Mitcho_Buchannon
# 10.09.2017 ob 09:02
Bolj kot bo ECB printala, večji bo balonček in bolj bo počil. Iz zgodovine se niso naučili nič.
copcop
# 10.09.2017 ob 10:12
Bravo Avstralci! Poleg znanja in dela pa imajo tudi srečo, da gre bližnjim sosedom Kitajcem že 3 desetletja odlično. Tako kot imamo Slovenci srečo, da gre Nemcem odlično. Je dobro imeti koga dobrega v bližini, kateremu prodajaš kar znaš ali imaš.
grapar
# 10.09.2017 ob 07:08
Navidezno bogastvo vključno s kripto valutami je kot potresna amplituda, nihanja so vse do porušitve vse večja, na koncu se vse poruši in človek se znova poda na novo pot norosti.
the law1
# 10.09.2017 ob 10:03
@PlanetOfTheApes

Avstralski gospodarski čudež? Avstraliji se je povečal dolg iz 53 milijard dolarjev leta 2007 na 500 milijard dolarjev 2017.

Avstralski javni dolg je cca 41% BDP in se je res od leta 2007 do danes povečal iz cca. 10% na sedanjih cca. 41% BDP.

Avstralci so ta denar kot zgleda zelo pametno porabili.

Za primerjavo Sloveniji je javni dolg iz leta 2007 do danes narasel iz cca 22% BDP na cca. 80% BDP in to brez nekih rezultatov. To je katastrofa.

No, in še nekaj dolg tako hvaljene Nemčije je cca. 70% BDP oz. mnogo več od avstralcev.
Voly
# 10.09.2017 ob 11:12
Kako je krut ta svet. Ko je blaginja, ko gre vse odlično, se nam navadnim ljudem skoraj nič ne pozna, saj je vse tako kot tedaj, ko smo morali zatisniti pas, ko pa je v svetu kriza, se pa samo jemlje ljudem, češ, da je treba varčevati...
the law1
# 10.09.2017 ob 09:12
@Mitcho_Buchannon

Bolj kot bo ECB printala, večji bo balonček in bolj bo počil. Iz zgodovine se niso naučili nič.

Tudi mi oz. nekateri od vas se niste iz zgodovine nič naučili. Ne izvajamo reform, ki bi bile nujno potrebne in potem bo spet jok in stok.
heristalski166
# 10.09.2017 ob 10:08
no copcop da ne bomo preveč patetični paris hilton wannabeji, bogatstvo tudi zelo pokvari ljudi, ki ratajo pohlepni in grabežljivi, pa tudi nezadovoljni ker je skoraj vedno še nekdo ki ima več, kar je spoznanje vseh monoteističnih religih knjige da prej kamela pride skozi šivankino uho kot bogatašv nebesa, pri dediščinah je to najbolj slikovito, ker več ko je dediščine večji masakr je na dednih obravnavah, če pa ni nič dediščina je pa še naprej srečna družinica
heristalski166
# 10.09.2017 ob 09:34
al je pa avstralija šele en balonček podobnega tipa kot kitajska oz kot je bila japonska 40 let, zdej se pa že 20 let ne pobere iz recesije in najbolj zadolžena država na svet

drgač pa ja, kot pravijo moji predhodniki, FED je še nehal vsaj malce v prinatanjem denarja ECB pa na ful še vedno in naslednje kriza se bo začelo torej v EU ob vseh ekonomsko-političnih nestabilnostih že prisotnih, pravijo da bo Deutsche bank naslednje Leehman brothers
miket
# 10.09.2017 ob 13:14
Koliko je točno unča ?
Oz. ali je to razlika med ang. in am. unčo ?


Ni razlike. Unča (Ounce) je 28,3 grama, medtem ko se za žlahtne kovine uporablja druga vrsta unče (Troy Ounce), ki meri 31,1 grama. Oboje je unča, le da je ena za slabe tri grame težja.
Belief
# 10.09.2017 ob 11:03
Avstralija je v torek poskrbela za zgodovinski dosežek, saj je statistični urad objavil, da je bruto domači proizvod spet porasel, kar pomeni, da Avstralija že 104 četrtletja oziroma 26 let ne pozna recesije

skratka, ko jih bo doletela naslednja recesija nihče ne bo imel pojma, kako se nanjo odzvati, ker bodo vsi z izkušnjami že mrtvi ali v penziji.
Eesti
# 10.09.2017 ob 11:17
@ciracara ah nehaj, pred njimi so pa bili Nizozemci, in so dolgo drzali ta rekord, pa predidevam da se kater drug evropski narod.
Janez23
# 10.09.2017 ob 10:48
To ni avstralski čudež, to je zemljepis. Avstralija je en velik otok, uradno celina, ki uspešno nadzira svoje meje. V državo spušča le ustrezno izobražene migrante, ki jih trg dela potrebuje. Če v Evropi imeli priliv izobraženih in delavnih migrantov, bi enako cvetela. Sedaj pa prihajajo le izkoriščevalci socialne podpore.
srutek
# 10.09.2017 ob 10:10
avstralija jaha konju kitajskega vzpona zaradi rudarstva tudi to se bo delo ustavilo.
copcop
# 10.09.2017 ob 09:45
In ničesar ne bomo odnesli s sabo, vse bomo tu pustili, to je edina absolutna pravičnost našega bivanja.

Neumnost. Nobene absolutne pravičnosti ni. Ker z bogastvom lahko bolje poskrbite za sebe, imate lepše, lagodnejše življenje, vidite in spoznate več in bolje poskrbite za svoje potomce.
Da obstaja absolutna pravičnost je zgolj tolažba tistih, ki sebi in svojim potomcem ne morejo zagotoviti ničesar in so zaradi revščine obsojeni na mučno prebijanje iz dneva v dan.
the law1
# 10.09.2017 ob 09:40
@Triglavski zmaj

Avstralija je primer desničarske neoliberalne ekonomije, podobno kot Nizozemska in UK.

Avstralija je primer uspešne ekonomije, katera privlači mlade iz celega sveta.
miket
# 10.09.2017 ob 13:38
To je zato, ker imajo Avstralci svojo centralno banko, ki jo očitno ne obvladujejo evro-ameriški banksterji, ki obvladujejo dolar in evro. Kadarkoli se jim zljubi lahko v Evropi in Ameriki banksterji naredijo krizo ali konjunkturo. vsa skrivnost je namreč v denarni politiki. Restriktivna denarna politika pelje v krizo, ekspanzivna pa v ekspanzijo. avtralci očitno vodijo politiko v prid državljanov, ne banksterjev.

Sploh ne. Med zadnjo krizo so jih rešile predvsem kovine, cena katerih se je takrat močno zvišala, po padcih pa jih je rešila zelo visoka rast kitajskega in indonezijskega gospodarstva, kar jih je držalo nad vodo, ko so bili na robu recesije. Vse skupaj je bil le srečen splet okoliščin in se bodo okužili takoj, ko Kitajska kihne.
veza
# 11.09.2017 ob 21:20
popravek: vsi, ki smo se rodili, bomo umrli.. tisti, ki se niso, ne morejo umreti :-

če smo še bolj natančni, umre tudi zarodek, ki se še ni rodil.
Mirko Tipka
# 11.09.2017 ob 08:16
veza
# 10.09.2017 ob 08:27
Vse je relativno, edino umrli bomo vsi, to je edina absolutna kategorija na tem svetu!
In ničesar ne bomo odnesli s sabo, vse bomo tu pustili, to je edina absolutna pravičnost našega bivanja.


popravek: vsi, ki smo se rodili, bomo umrli.. tisti, ki se niso, ne morejo umreti :-)
kotzi
# 11.09.2017 ob 07:39
ja gospodarska rast je zaradi poplave denarja....preprosto...ce 7 let je tako..pocen denar..prinese spet novo krizo..in bko bo..upam da boste rekli zanjo je kriv Cerar...saj zdaj ko je konjuktira pravi da je za to zasluzen prav on...ne nemcija...ne amerika...ne ecb...ne poplava denarja...ampak on osebno
kotzi
# 11.09.2017 ob 07:35
ja denarja je kot solate..ogromno..in to vse omogoca ecb...in gospodarsko rats tudi omogoca ecb...torej...kaj sploh nasa vlada omogoca...nič
ti-ne
# 10.09.2017 ob 18:21
the law1

# 10.09.2017 ob 09:14
Pravilna migrantska politika,

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Hočeš reči, da tudi Nizozemska ima pravilno migrantsko politikom pa Nemčija danes, ko jim tako dobro gre? ;))))))))
copcop
# 10.09.2017 ob 14:42
no copcop da ne bomo preveč patetični paris hilton wannabeji, bogatstvo tudi zelo pokvari ljudi, ki ratajo pohlepni in grabežljivi, ker več ko je dediščine večji masakr je na dednih obravnavah, če pa ni nič dediščina je pa še naprej srečna družinica

Neumnost. Zagotovo poznate primere, ko so se bratje in sestre na smrt udarili za ubogi grunt staršev. Če ni dediščine še ne pomeni, da so srečna družinica, temveč, da dediščine starši niso bili sposobni zagotoviti.
veza
# 10.09.2017 ob 14:37
miket
# 10.09.2017 ob 13:38

To je zato, ker imajo Avstralci svojo centralno banko,

če bi Avstralija imela krizo, bi jo imela samo zato, ker bi eni močno kradli, pri tako veliki državi, majhnem številu prebivalcev in vseh surovinah, ki jih imajo!
veza
# 10.09.2017 ob 14:34
dharma
# 10.09.2017 ob 10:59

veza
V bistvu je tvoja trditev rahlo zavajajoča. Sabo namreč odnesemo čisto vse. In več kot imamo neugodnega odnosa do stvari in občutkov večji je problem pri prehodu.


ja, se opravičujem, mislil sem na delnice in denar in zlato in imovino, vse bomo tu pustili, za svoja slaba dejanja in grehe pa bomo plačali, a to ni sedaj tu predmet debate...
the law1
# 10.09.2017 ob 11:23
@voly

No, kot vidiš lahko spodaj se avstralcem pozna

Australia Average Weekly Wages

V zadnjih 10 letih jim je povprečna tedenska plača porasla za cca 45%.

Če pa imaš katastrofalno davčno politiko v stilu Slovenije pa se ti še dolgo ne bo nič poznalo.

In še nekaj. Seveda se moraš v tem svetu znajti in aktivno izvajati ukrepe, ki ti omogočajo večjo blaginjo. Če si pa pasiven kot Slovenija boš pač odvisen vedno samo od drugih. Mi samo čakamo in večina folka tvezi nebuloze v stilu

Avstralija je primer desničarske neoliberalne ekonomije, podobno kot Nizozemska in UK.

Zato je tako kot je oz. niso vedno samo drugi krivi.
timoti
# 10.09.2017 ob 10:43
1.357 dolarjev za unčo (0,31 grama).

Nisem matematik. Ampak 1357$ za 0,31 grama se mi zdi ogromno denarja.
Mogoče za 31 gramov ? TUKAJ pa pravi pretvornik, da je unča 28.3 grama.

Koliko je točno unča ?
Oz. ali je to razlika med ang. in am. unčo ?
igor-za
# 10.09.2017 ob 10:40
Mocno gospodarstvo? Meni se bolj dozdeva, da so rasti posledica poplave cenenega denarja (ki ga trenutno placujejo na eni strani davkoplacevalci, na drugi strani pa ga bodo tisti, ki bodo imeli v rokah delnice, ko se bo trg sesul - do vseh vrst nalozbenih skldov). Dobicke bodo pobirali pa tisti, ki imajo dostop do cenenega denarja (z bankami povezani lastniki in njihovi prijatelji), nato pa tisti, ki bodo z insajderskimi in drugimi informacijami vedeli, da se je zacelo.
Sklonjen
# 10.09.2017 ob 09:07
Pricakovano od urejene države, ki ima izredno ostro politiko priseljevanja, brez miljonov nezakonitih migrantov. Tja-v nasprotju z poženščeno Evropo, spuščajo selekcionirano samo socializiran in visoko izobražen kader, temu primeren pa je tudi gospodarski napredek in red v tej družbi! Migrantom so preprosto povedali, da naj opustijo kakršnokoli misel na sprejem!
nuLanuLa
# 10.09.2017 ob 14:51
Avstralski hip-hop je še boljši kot avstralsko gospodarstvo.

Aussie hip-hop for dummies >>
kromo-som
# 10.09.2017 ob 13:16
To je zato, ker imajo Avstralci svojo centralno banko, ki jo očitno ne obvladujejo evro-ameriški banksterji, ki obvladujejo dolar in evro. Kadarkoli se jim zljubi lahko v Evropi in Ameriki banksterji naredijo krizo ali konjunkturo. vsa skrivnost je namreč v denarni politiki. Restriktivna denarna politika pelje v krizo, ekspanzivna pa v ekspanzijo. avtralci očitno vodijo politiko v prid državljanov, ne banksterjev.
dharma
# 10.09.2017 ob 10:59
veza
V bistvu je tvoja trditev rahlo zavajajoča. Sabo namreč odnesemo čisto vse. In več kot imamo neugodnega odnosa do stvari in občutkov večji je problem pri prehodu.
ciracara
# 10.09.2017 ob 10:56
Zakaj je to Avstraliji uspelo? Biti toliko časas izven recesije?

Po mojem mnenju je iskati odgovor v tem, da so avstralci predvsem zelo "Laid Back". Vsi so "Mates" med sabo, znanja ne skrivajo, stresa se izogibajo in se imajo za čisto v izi folk.

Nobene zategnjenosti ni kot je med evropejci in američani.
timoti
# 10.09.2017 ob 10:51
Bolj kot bo ECB printala, večji bo balonček in bolj bo počil. Iz zgodovine se niso naučili nič

Ohhh, oni so se že davno vsega naučili. (Govorimo o ekonomiji in ne morali...) Po vsaki krizi so bili 1% od 1%a še bogatejši, raja pa revnejsa.

Mi se nismo nič naučili, če ne bi že davno zahtevali spremembe.
direndaj
# 10.09.2017 ob 09:51
Triglavski zmaj
# 10.09.2017 ob 09:26
Avstralija je primer desničarske neoliberalne ekonomije, podobno kot Nizozemska in UK.


.......ki je zrasla na kraji tujega ozemlja, ropanju tujega bogatstva in genocidu nad avtohtonim prebivalstvom, podobno, kot nizozemska in UK.
ciracara
# 10.09.2017 ob 13:06
@ciracara ah nehaj, pred njimi so pa bili Nizozemci, in so dolgo drzali ta rekord, pa predidevam da se kater drug evropski narod.

Avstralci so prvi uvedli 8urni delovnik. Imajo veliko prostega časa, ki ga preživljajo na plažah, piknikih..

Definitivno so tudi Nizozemci sposobni. Ob 8 uri gredo že vsi spat, kontaktov med ljudmi je malo in dvomim, da znajo tisti boljši standard kaj več izkoristiti.
lo_pa__ta
# 10.09.2017 ob 08:29
v zlato in izbrane kripto valute se splača vlagat..vse ostalo je trenutno norost
Rocknrolla
# 10.09.2017 ob 10:22
Izkoristite padec cen kriptovalut, ker bi lahko dejal da poteka "razprodaja", cene so z popusti... Bitcoin je po dolgem času padel pod $4000. Bitcoinu napovedujejo ceno okol $5000 ŠE LETOS... Slovenci ga lahko z kreditnimi karticami (VISA/Master Card) najugodneje kupimo na CEX...
Triglavski zmaj
# 10.09.2017 ob 09:26
Avstralija je primer desničarske neoliberalne ekonomije, podobno kot Nizozemska in UK.
Kazalo